Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel litery
Autor Wiadomość
maciejeska
Początkujący

Wysłany: 23 Kwiecień 2011, 02:40   Corel litery

Witam, od miesiąca posiadam mały ploter do wycinania grafiki współpracujący z corelem. Wszelkie kształty umiem już wykonywac natomiast trafiło mi się pierwsze zlecenie na napis złożony z liter: FASHION, STROJE, wysoki na 50cm, w czcionce impact - zlecenie przyjąłem... i teraz nie wiem jak z tego wybrnąć ponieważ śmieszne ale nie umiem stworzyć liter do wydruku.... myślałem że to proste wpiszę czcionkę, a tu cały czas pojawia mi się pole edytowania czcionki. Ja potrzebuję bryłę, kształt nie wiem jak to nazwać, tak abym mógł powiększać jego wymiary, etc. Wiem że to prawdopodobnie dla wprawnego użytkownika corela jest proste ale ja nie potrafie tego zrobić. Szukałem po różnych forach ale tam zwykle pytania dotyczą bardziej zaawansowanych zagadnień. Proszę o poradę i pomoc ew. linki do rozwiązania tego problemu z góry dziękuję i pozdrawiam Maciej

chezare 

Wysłany: 23 Kwiecień 2011, 06:16   

To nie ploter współpracuje z Corelem, tylko odwrotnie, Corel i to pewnie dzięki doinstalowywanym łatom potrafi obsłużyć ploter. Zamień napis na krzywe (Ctrl+Q) i będziesz mógł z nim robić to co z każdą inną figurą.

Wydaje mi się, że w tym przypadku przecinek jest złym znakiem, tam powinien być myślnik, lub jakiś symbol rozdzielający angielską i polską nazwę.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 23 Kwiecień 2011, 12:49   

maciejeska, witaj w Corel Draw zastosuj prowadnice (skorzystaj z pomocy jeśli nie wiesz jak je edytować) roztaw je na owe 50 cm i używając przyciągania do prowadnic wypisz tylko 1 literkę "F" kiedy ją powiększysz do właściwego wymiaru dopisz resztę tekstu. Co to daje? Ano wtedy literki i inne znaki są prawidłowe np.: "o" jest ciut większe przecinek na swoim miejscu

maciejeska
Początkujący

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 01:16   

Wielkie dzięki Panowie zadziałało!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, klient zadowolony z liter a ja z nowej umiejętności, jeszcze raz goraco dziękuję i pozdrawiam
Maciej

maciejeska
Początkujący

Wysłany: 12 Wrzesień 2011, 23:28   

Witam, Drodzy Koledzy podpowiedzcie mi proszę jak stworzyć w Corelu 9 duże litery o wymiarach wysokości np 120cm bo takie chcę przenieść do plotera do cięcia. Jak rozciągam czcionkę to potem literka mi i tak wraca do mniejszego wymiaru.
A przy okazji jeśli powiększam obraz rolką myszy to co zrobić żeby mi obraz po dużym powiększeniu nie uciekał bo potem muszę zmniejszyć go i szukać po całym monitorze.
z góry dziękuję za pomoc.

pozdrawiam Maciej

chezare 

Wysłany: 13 Wrzesień 2011, 01:59   

To, że napis nie daje się w nieskończoność powiększać wynika z tego, że Corel ogranicza możliwość powiększenia fontu poza pewną granicę. Wyjście jest proste, trzeba zamienić napis na krzywe (Ctrl+Q). Co do ustawienia konkretnej wielkości litery to nie ma problemu, wystarczy ją zaznaczyć i wpisać wymiar (trzeba zamknąć kłódkę przy wymiarach żeby wielkość zmieniała się proporcjonalnie). Z napisem jest większy kłopot, bo litera literze nierówna. Niektóre mają akcenty, niektóre ogonki, okrągłe są z reguły wyższe niż proste, itd. Najprościej chyba narysować prowadnice oddalone od siebie dajmy na to o te 120 cm, o których wspomniałeś i zmieniać rozmiar grafiki tak żeby w konkretnych miejscach dotykał prowadnic. To niestety mało precyzyjna metoda. Można posłużyć się narzędziem wymiarów, też niezbyt wygodne.

Co do powiększania, to musisz się przyzwyczaić, Corel tak ma :-)
Na szczęście jest parę skrótów, które pomagają.
F4 powiększa wszystkie elementy dokumentu tak żeby mieściły się na ekranie
Shift+F4 wyświetla tylko to co mieści się na stronie
Shift+F2 powiększa zaznaczony element
F3 zmniejsza powiększenie
F9 wyświetla to co mieściło się w oknie, na pełnym ekranie
Lupką można powiększyć dowolny fragment dokumentu zakreślając go tym narzędziem
Co do używania pokrętła myszy, to czasami pomaga zaznaczenie elementu, któremu chcemy się przyjrzeć z bliska.
Jak już jesteśmy przy wycinaniu liter, to w niektórych krojach polskie ą i ę złożone jest z dwóch elementów: litery i ogonka (np. Arial). Żeby nie zrobiła się sieczka, należy taką literę (napis) zamienić na krzywe, rozłączyć (Ctrl+K) i zespawać ogonek z literą.

maciejeska
Początkujący

Wysłany: 13 Wrzesień 2011, 23:15   

Szanowny Panie chezare wszystko działa, naprawdę dziękuję za pomoc już pracuję klawiszami i generalnie Corel zaczyna mi się coraz bardziej podobać pozdrawiam Maciej :-D :-D :-D

Odpowiedz do tematu