Przesunięty przez: roland 18 Wrzesień 2011, 08:12 |
Jak zrobić takie zdjęcie? |
Autor |
Wiadomość |
MILKA1981
Początkujący
|
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 17 Wrzesień 2011, 21:20
|
|
|
Zdjęcia z reguły robi się aparatem fotograficznym
Jest wiele metod na pozbycie się niechcianych fragmentów fotografii.
Można znaleźć część wspólną dla obiektu wektorowego i fotografii (tak jak opisałem w pdfie), można zrobić podobnie i użyć szybkiego kadrowania, albo zwyczajnie wymazać niechciane fragmenty gumką. |
|
|
|
|
MILKA1981
Początkujący
|
Wysłany: 18 Wrzesień 2011, 15:36
|
|
|
Dzięki za odpowiedz ale ja jestem poczatkujaca i mi trzeba wylozyc jak "chlopu na roli":-)Twoja porada jest ok tylko ze ja i tak nie bardzo wiem o co chodzi.Piszesz o jakiejs krzywej-ja tego wogole nie mam.Masakra:-( O reszcie nie mowiac:-( |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 18 Wrzesień 2011, 17:19
|
|
|
Milka, tego się prościej nie da wytłumaczyć?
Jeśli chcesz z fotografii zostawić tylko jej fragment, to bierzesz nożyczki i wycinasz to co ci potrzebne. Ja tak dokładnie zrobiłem tylko zamiast nożyczek użyłem linii, którą obrysowałem fragment zdjęcia. W pdfie to ta biała linia na górze, którą obrysowałem ubranie. To w tym przypadku najprostsza metoda, choć nie jedyna. Nie zawsze da się ją skutecznie użyć. Gdyby chodziło np. o wycięcie postaci z tła, to ten sposób nie jest najlepszym rozwiązaniem, grafika wektorowa nie jest najlepszym rozwiązaniem. Spróbuj wyciąć z włosów to co niepotrzebne
Wracając do wcześniejszego przykładu. Obrysowanie fragmentu fotografii tworzy maskę, której możemy użyć do przeprowadzenia działań na innym obiekcie w tym przypadku fotografii.
Załóżmy, że masz np. taką fotografię, może wygodniej będzie jak znowu posłużę się np. pdfem?
Teraz zauważyłem, że jesteśmy w Photo-Paint, a ja cały czas mówię o Draw |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7678 Skąd: Gdynia
|
|
|
|