Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tworzenie błyszczących elementów
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 12 Październik 2011, 16:49   Tworzenie błyszczących elementów

Chciałbym się dowiedzieć jak wykonuje się w Corelu prace, na których ma być obecny filtr UV (wydrukowane zaznaczone elementy mają błyszczeć). Możecie mi pomóc z tym procesem?

Wyczytałem że wystarczy tylko "pomalować je na czarno 100%" i dać jako osobną, nową warstwę.

Ale nie mam wskazówek jak to wyeksportować, z jakimi ustawieniami.
Ostatnio zmieniony przez F-Głowy 2 Listopad 2011, 23:04, w całości zmieniany 1 raz  

michal78 
Bywalec

Wysłany: 12 Październik 2011, 16:57   

ustal elementy świecące jako dodatkowy kolor pantone 100% krycia i będzie ok

s-p-i-n 

Wysłany: 12 Październik 2011, 17:02   

Eksportujesz na takiej samej zasadzie jak reszta projektu.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 12 Październik 2011, 17:23   

Eksportuje do zwykłego PDFa? A nie trzeba czasem na drugiej stronie tego dokumentu PDF posadzić samych kontutów?

Michał78 - to znaczy, że mam zrobić sobie kolejną warstwę, skopiować do niej elementy jakie chcę by potem błyszczały, a to odbywa się poprzez "wyczernienie" wszystkiego wartościami C0M0Y0K100%?

A co wtedy gdy jeden z obiektów jest bitmapą? Co mam wtedy zrobić? Ustawiłęm dla niej tryb czarno-biały z menu Map bitowych, ale jej czarny kolor nie wynosi pełnego i jedynego 100%K.
A było napisane w trakcie przetwarzania, że to jest "Pantone".

Jak więc postąpić z bitmapą skoro nie chce mi ona przybrać wartości koloru 100%K?
Może zrobić trasowanie, potem scalić wszystkie jej elementy (zespawać) i dla nich ustawić ten czarny 100%K kolor?
Ostatnio zmieniony przez F-Głowy 12 Październik 2011, 17:29, w całości zmieniany 1 raz  

s-p-i-n 

Wysłany: 12 Październik 2011, 17:27   

Robisz warstwę z elementów które chcesz by były polakierowane, nadajesz im kolor czarny CMYK i eksportujesz jak projekt - moze byc pdf.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 12 Październik 2011, 17:30   

Cytat:
Robisz warstwę z elementów które chcesz by były polakierowane, nadajesz im kolor czarny CMYK i eksportujesz jak projekt - moze byc pdf.

No ale co więcej? Tak po prostu? Tylko tyle? Ma być to widoczna warstwa, czy niewidoczna? Ma być na górze czy może pod tym obiektem (czarny ma być widoczny więc czy niewidoczny na zrobionym PDFie. Czy ma zakrywać obiekt czy nie?). Ma to być wszystko na jednej stronie?

I jeszcze jedno...

A co wtedy gdy jeden z obiektów jest bitmapą? Co mam wtedy zrobić? Ustawiłęm dla niej tryb czarno-biały z menu Map bitowych, ale jej czarny kolor nie wynosi pełnego i jedynego 100%K.
A było napisane w trakcie przetwarzania, że to jest "Pantone".

Jak więc postąpić z bitmapą skoro nie chce mi ona przybrać wartości koloru 100%K?
Może zrobić trasowanie, potem scalić wszystkie jej elementy (zespawać) i dla nich ustawić ten czarny 100%K kolor?

s-p-i-n 

Wysłany: 12 Październik 2011, 17:34   

Proponuję lakierowane elementy zrobić osobny plik. Co do bitmapy to możesz ja obrysować z zewnatrz.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 12 Październik 2011, 17:37   

Osobny PDF zawierający tylko te czarne elementy?

A jak się "obrysowuje z zewnątrz" wyciętą bitmapę?
Z wektorami to działa a co trzeba zrobić by zadziałało z bitmapami?
Nie mogę obrysować sobie bitmapy. Nie da się.

I dlaczego w ogóle zamieniając bitmapę na czarno-biały Duotone, nie mogę ustawić koloru 100%K?

Tak w ogóle to zmieniam ją na Duotone i suwakiem zmieniam na sam czarny kolor, ale po lewej jest napisane PANTONE Process Black C, więc chyba dobrze, prawda? Tylko że tym sposobem nie dostaję 100%K, a dlaczego?

Cysorz 

Wysłany: 12 Październik 2011, 20:48   

Przy okazji - Corel w defaultowych ustawieniach ma zadane, że czarny od 95% w górę traktuje (wysyła do druku) jako pełny, 100% czarny. Można to zmienić w zaawansowanych.
Jeżeli bitmapa nie ma przezroczystości to wystarczy na jej miejsce dać zwykły prostokąt, jeżeli natomiast jest przeźroczysta to najprościej jest zrobić cień z ustawieniami 100C100M100Y100K z nasyceniem 100%, przesunięciem "0" i rozmyciem "0" (oczywiście taki cień po rozłączeniu musi trafić na najniższą możliwą warstwę). Można też wtedy ją strejsować z maksymalną dokładnością i zastąpić tak powstałym wektorem. Oczywiście nie w każdym przypadku tak się da, ale w większości to działa.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 12 Październik 2011, 20:54   

Malutki, no też o tym myślałem, o cieniu. Wiesz? Więc dzięki za dobre słowo na ten temat.
Tylko czy się nie da tego zrobić łatwiej? Inaczej? Inaczej a łatwiej? Moja bitmapa była wyciętym zdjęciem właśnie.

Cysorz 

Wysłany: 12 Październik 2011, 21:08   

Być może można - "być może" bo nie pamiętam co potrafi PP. W PS można zaznaczyć granice warstwy i wyeksportować tak powstałą ścieżką jako wektor - PP też chyba powinien coś takiego potrafić. Można też pobawić się z lewelami, maksymalnie "zaczernić" wszystko poza przezroczystościami i zaimportować tak powstałą bitmapę. Tylko pamiętaj - zawsze wtedy UV eksportujesz jako oddzielny plik!

chezare 

Wysłany: 13 Październik 2011, 00:27   

A nie wystarczy jako oddzielna strona w pdf? :-)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 13 Październik 2011, 00:50   

Cytat:
A nie wystarczy jako oddzielna strona w pdf?

DOkładnie tak, CHezarre. Czemu musi to być akurat osoby plik? Nie wystarczy dodana podstrona?

Cytat:
Można też pobawić się z lewelami, maksymalnie "zaczernić" wszystko poza przezroczystościami i zaimportować tak powstałą bitmapę.
Przecież pisałem, że wtedy po takim zabiegu nie dostaję wartości K jako 100% tylko inną. Więc nie może być. Więc zaczernianie w Corel Drawie nie powoduje uzyskania koloru C 0 M 0 Y 0 K 100

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 13 Październik 2011, 15:27   

Może być czarny, czerwony, zielony jaki tam chcesz, nawet złoty. Byleby powstawała z tego JEDNA klisza a nie 4 (dlatego Pantony).
Bitmapę należy obrysować i powstałą plamę wypełnić jak każdy obiekt wektorowy (w corelu innego sposobu nie znam).
PDF może być kolorem dodatkowym w projekcie jak i osobnym plikiem, bez znaczenia, ważne jest żeby podpisać plik lub warstwę że jest to lakier żeby naświetlarnia nie zrobiła piątej blachy tylko film na sito.

chezare 

Wysłany: 13 Październik 2011, 20:16   

Joasiu, a dlaczego drukarnia nie ma zrobić 5 blachy? F napisał o UV, a chodzi o jakiś offsetowy lakier. Mnóstwo razy robiłem jakieś lakierowane w określonych miejscach foldery, ulotki, zawsze obszar, który miał być polakierowany umieszczałem na drugiej stronie pdfa, a w mailu pisałem Jacku na drugiej stronie masz maskę do lakierowania i nigdy nie było żadnych z tym problemów i dodatkowych pytań. Z całą pewnością było to robione na maszynie offsetowej i głowy nie dam, ale wydaje mi się, że w tym samym przebiegu, w którym odbywało się drukowanie. Pole do lakierowania robiłem w cmyk 0/0/0/100, tylko jak napisałem na osobnej stronie.
Pozdrawiam
Czarek

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 13 Październik 2011, 20:56   

Chezare, u mnie to samo nawet na sito tak samo gdy używałem lakieru do jakiegoś efektu lub koloru spotowego.

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 14 Październik 2011, 14:50   

Można tak, pewnie zwłaszcza jak jest wieża lakierująca w maszynie. W mojej drukarni ni ma ;-) . Ni ma też piątego zespołu bo chłopaki rozebrali i na złom wynieśli co by na flaszkę mieć ;-) .
A tak poważnie to podałam jak się to u nas robi, bo lakierowanie zawsze robimy na zewnątrz, każde nie tylko UV. Krzyśkowi nie chce się wałków myć :-) Ale przy UV Jaruś z naświetlarni zażyczył sobie wyraźnie żeby mu lakier wrzucać w osobnym pdfie i podpisywać. Jak lubi tak ma. Jak jeszcze pracowałam w drukarni w Warszawie to naświetlarnia też tak chciała, żeby osobno.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 2 Listopad 2011, 21:28   

To jeszcze ja chciałbym się zapytać o coś.

Czemu Corel błędnie mnie o czymś informuje? Strzaszy.

Zrobiłem sobie tę warstwę z na przykład lakierem UV - ale wyłączyłem piktogram oka, aby ta warstwa nie była mi widoczna w projekcie. Teraz program przy eksporcie do PDFa ostrzega mnie, mówiąc: "wyłączyłeś tylko widzialność tej warstwy w PROJEKCIE, na wydruku będzie widoczna jednak ta warstwa". Ale generuję tego PDFa z takim ostrzeżeniem i... nic podobnego nie widzę. Warstwy wyłączonej w projekcie nie widać. Zrobiłem PDFa - ostrzegano mnie, że na nim i tak zobaczę tę warstwę, a ostatecznie jej nie widzę. No to co mnie w błąd Corel wprowadza?
Wiem, że można zaznaczać warstwy aby nie były akceptowane/przekazywane do druku (nie wydrukują się), ale to o czym pisze jest zgoła inne. Wyłączam widzialność warstwy a Corel mnie ostrzega, że tę warstwę i tak zobaczę po wygenerowaniu PDFa, generuję go a jej nie widać. No to co jest do diabła?

Cysorz 

Wysłany: 2 Listopad 2011, 21:46   

Docelowa reprezentacja: rodzimy.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 2 Listopad 2011, 21:49   

Malutki napisał/a:
Docelowa reprezentacja: rodzimy.

Yyyyy :-/ Nie rozumiem.
Można jaśniej i pełnym zdaniem? ;-)

Cysorz 

Wysłany: 2 Listopad 2011, 21:56   

Już nic - podałem rozwiązanie "z rozpędu", ale że nie zauważyłem czyj to post a nie chcę czytać kolejnych inwektyw zamiast "dziękuję" to już się wycofuję...

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 4 Listopad 2011, 12:16   

Cytat:
podałem rozwiązanie "z rozpędu"

Wiem. Widzę, czytam. Gołym okiem widać, że jest "z rozpędu".

Cytat:
ale że nie zauważyłem czyj to post

Aaaaaa. Uraz do mojej osoby jakiś. A nie zauważyłeś pewnie bo sygnatura wydała Ci się nowa, więc skojarzyłeś ją z nowym użytkownikiem. Wiedz jednak, że nie możesz winić innych, ani żywić wobec nich urazy za swoje błędy.

Rodzimy? O to Ci chodzi co poniżej na screenie?

Kompletnie nie wiem co to niby miałoby zmienić. Ustawiłem z tym, czy bez tego - efekt taki sam. Ostrzega mnie Corel, że coś tam i tak będzie widoczne, a po wygenerowaniu PDFa i tak nie jest widoczne.

-
Ale jeżeli znalazłby się ktoś, kto rzuciłby na mój problem więcej światła, to byłbym bardzo wdzięczny.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 4 Listopad 2011, 13:15   

F-Głowy napisał/a:
Zrobiłem sobie tę warstwę z na przykład lakierem UV - ale wyłączyłem piktogram oka, aby ta warstwa nie była mi widoczna w projekcie. Teraz program przy eksporcie do PDFa ostrzega mnie, mówiąc: "wyłączyłeś tylko widzialność tej warstwy w PROJEKCIE, na wydruku będzie widoczna jednak ta warstwa". Ale generuję tego PDFa z takim ostrzeżeniem i... nic podobnego nie widzę. Warstwy wyłączonej w projekcie nie widać. Zrobiłem PDFa - ostrzegano mnie, że na nim i tak zobaczę tę warstwę, a ostatecznie jej nie widzę. No to co mnie w błąd Corel wprowadza?

A drukowałeś z tego PDF-a? ;-)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 4 Listopad 2011, 20:05   

Kula, nie drukowałem. Tylko wygenerowałem. I na wygenerowanym nie ma.
Chcesz mi powiedzieć zatem, że mogą być jakies ukryte rzeczy w PDFie, takich których nie widzimy, a po wydruku może ukazać się zupełnie coś innego?

Ktoś przygotuje projekt do drukarni, PDF będzie super. A po wydruku widzimy np. fiuta na okładce jakby ktoś chciał mi zrobić psikusa? :cry:

Ale w sumie nie powinienem się dziwić, że tak się dzieje - pamiętasz temat białych pól po wydruku? To samo, nie widziałem nic na PDFie (z niescalonymi elementami) a po wydruku białe pola dostałem. :evil:

W sumie już drugi raz takie coś mi się zdarzyło, tym razem na przykładzie obiektu wektorowego! Był sobie napis. Bez cieni itp. A po wydruku - bach! Oblamówka!

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 4 Listopad 2011, 22:30   

F-Głowy napisał/a:

Ktoś przygotuje projekt do drukarni, PDF będzie super. A po wydruku widzimy np. fiuta na okładce jakby ktoś chciał mi zrobić psikusa? :cry:

Mnie się tak zdarzyło, ponieważ nie oglądałam pdf z opcją ostrzeżeń :-) . Grafik przysłał pdf wygenerowany z Ilustratora, sprawdziłam podstawowe parametry, niby OK, czarny nadrukowany itd. itp., a tu w druku na tekście wyszedł nam... hamburger :-) .

Okazało się że był gdzieś tam ukryty pod spodem, jakoś niby schowany poza ramką i czary mary pojawia się w druku :-) Nie wiem jak to się podziało, nie znam na tyle Ilustratora, ale fakt, jak w Acrobacie włączyłam opcję ostrzeżeń to też się pojawił. Oczywiście po pierwszych arkuszach i pozbieraniu przez nasz szczęk z podłogi skąd taki duch na wydruku telefon do grafika i poprawił... przesyłając tiffa, sam chyba biedak nie wiedział czemu tak.

Zakładam że i w corelu jest to możliwe. Pdfa z nadrukowanymi prowadnicami (z corela) też dostałam, ale tu dało się już na ekranie zobaczyć na szczęście...

Odpowiedz do tematu