Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
szukam palety barw (w pliku użytkownika X3)
Autor Wiadomość
drozd 
Znawca

Wysłany: 17 Październik 2011, 20:14   szukam palety barw (w pliku użytkownika X3)

Zwracam się z prośbą o paletę barw do X3. Po raz wtóry robiłem reinstal i nie zostawiłem sobie przygotowanej wcześniej palety z wieloma różnymi kolorkami (zależy mi zwłaszcza na żywych kolorach). Znowu zostałem z biedną, standardową paletką, a za bardzo nie mam czasu importować różnych obrazków i dodawać nowych kolorów do palety. Jeśli zatem ktoś ma ,,w miarę bogatą" (czytaj - ciut więcej niż w standardzie) paletę barw i miałby minutę czasu (wystarczy wyeksportować paletę użytkownika do pliku, a potem plik wrzucić do ściągnięcia na forum) byłbym BARDZO wdzięczny <piwo> :lol: . Pozdrawiam!

chezare 

Wysłany: 17 Październik 2011, 21:31   

Dziwna prośba. W X3 są całe stada różnych zestawów kolorów z których można zrobić paletę kolorów. Wystarczy:

drozd 
Znawca

Wysłany: 17 Październik 2011, 21:49   

Dlaczego dziwna prośba? Poprosiłem tylko o pliczek *.cpl z rozbudowaną gamą kolorów; dla kogoś kto taką posiada, to minuta robótki z wrzuceniem na forum; dla mnie - aby pobawić się w tworzenie nowych kolorów i dodawanie ich do palety - to mała godzinka klikania... Ot, i wszystko... (że o fajnych kolorach w paletach userów nie wspomnę, bo pewnie każdy ma w swojej palecie sprawdzoną masę barw; zostawię te, które będą się mi podobać, tylko dołożę kilka swoich i rach ciach - będę miał nową paletę).

chezare 

Wysłany: 17 Październik 2011, 23:54   

Bo to jest dziwna prośba. Gdybyś prosił o konkretną paletę kolorów, to bym zrozumiał, ale prosisz o coś czego nie ma. Pomijam taki drobiazg, że zapomniałeś napisać z jakiej przestrzeni barwnej mają być te kolory,. Zapomniałeś też o takim drobiazgu, że każdy monitor wyświetli je inaczej. No i jeszcze jedno, załóżmy że ja Cię poproszę o jakiś ładny niebieski kolor, to już wydawałoby się konkretna prośba, a ty mi przyślesz piękny (pojecie względne) według ciebie niebieski. W RGB, a ja mam ustawione zarządzanie kolorami pod druk offsetowy i Twój piękny niebieski zrobi się u mnie siny. Dlatego, nie obraź się, uważam że ta prośba jest pozbawiona sensu, ale czekaj bo już różne dziwne rzeczy tu widziałem to być może, że ktoś wyrwie się z zestawem pięknych kolorów. Ja podpowiedziałem gdzie szukać gotowych, ale skoro nie chce ci się dwa razy kliknąć myszą?
Pozdrawiam

drozd 
Znawca

Wysłany: 18 Październik 2011, 01:50   

Oczywiście, że CMYK (nie napisałem, bo z rozpędu wydawało mi się to oczywiste). Sorki, nie mam jednak ochoty na dłuższe tłumaczenia... Co do kliknięcia myszą - klikałem i pościągałem sobie palety barw w pdf-ach. Tak, wiem, że z tego można zrobić swoją paletę, ale ja po prostu myślałem o gotowym pliku *.cpl z paletą do podmianki, bo po ostatnim reinstalu robię na standardowej, ubogiej paletce. Ot, i cała filozofia...

chezare 

Wysłany: 18 Październik 2011, 06:24   

Po pierwsze nie mówiłem o żadnych pdfach, po drugie ten oczywisty CMYK dla kogoś kto się zajmuje np. konstruowaniem stron www wcale nie jest taki oczywisty, a po trzecie uważam, że jak ktoś nie umie rysować to mu pudełko profesjonalnych kredek za 3 tys. zł nie pomoże i też mi się już nie chce pisać w tym uważam bezsensownym temacie.
Ponieważ jednak nie jestem złośliwy, to ci podam adres.
..Program Files\corel\CorelDRAW Graphics Suite 13\Languages\PL\Custom Data\Palettes\CMYK
Poklikać będziesz już jednak musiał sam i zamiast udawać obrażoną primadonnę proponuję czasami posłuchać kogoś kto corela używa od Ciebie znacznie dłużej, a i ci którzy dopiero zaczynają też potrafią znaleźć rzeczy o których nie miałeś wcześniej pojęcia.
CorelDRAW musi się bardzo starać żeby mnie czymś zaskoczyć, a paru rzeczy mimo tego się na tym forum nauczyłem.
Ostatnio zmieniony przez chezare 20 Październik 2011, 05:57, w całości zmieniany 1 raz  

drozd 
Znawca

Wysłany: 18 Październik 2011, 11:21   

Ja, obrażona primadonna... Wyluzuj... My chyba mówimy całkowicie o dwóch różnych rzeczach i z tego powodu dalsza dyskusja wydaje się bezcelowa nawet jeśli Corela używasz dłużej niż ja (bo pewnikiem tak jest).

Odpowiedz do tematu