|
[Corel 11] PDF i polskie znaki |
| Autor |
Wiadomość |
glt
Początkujący

|
Wysłany: 20 Październik 2011, 13:58 [Corel 11] PDF i polskie znaki
|
|
|
Witam,
od kilku dni szukam rozwiązania/pomocy. Posiadam CorelDRAW w wersji 11. Chciałbym opublikować dokument jako PDF, plik rzecz jasna zawiera polskie znaki, które chciałbym PRAWIDŁOWO osadzić w tym PDFie. Problem w tym, że w pliku znaki są widoczne prawidłowo, czyli np.: "ąśżźćłóń". Po skopiowaniu ich (z tego PDFa) i wklejeniu gdziekolwiek, formatowanie się sypie, powstaje coś takiego: "¹oe柿ó³ñ". Font, który używam to zwykły Arial, przy publikacji zaznaczam aby czcionki zostały osadzone w dokumencie. W załączniku przesyłam zarówno .cdr jak i .pdf. Bardzo proszę o radę bo już mi ręce od tego opadają :(
Dziękuję.
Pozdrawiam
rysunek1.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 273 raz(y) 7.47 KB |
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 20 Październik 2011, 14:57
|
|
|
Tworzac pdf-a drukuj na np. program pdfcreator i to powinno rozwiazac problem.
pozdr. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20 Październik 2011, 16:12
|
|
|
U mnie w obu plikach widać takie same, polskie litery...
A nie świeci się przypadkiem na ostatniej zakładce jakiś czerwony wykrzyknik? I czy na pewno fonty osadzasz jako "Unicode"? A może systemowy język jest inny niż "programisty"? Tylko tak strzelam... |
|
|
|
 |
glt
Początkujący

|
Wysłany: 20 Październik 2011, 16:12
|
|
|
@wawel: Niestety, próbowałem PrimoPDF i PDFcreatora - efekt ten sam.
@Malutki: Zarówno w corelu jak i PDF wyświetla się ok, ale spróbuj skopiować z tego PDFa i wkleić gdzieś to zobaczysz. Język w systemie: Polski (programisty) mam. Kodowania Unicode nie da się ustawić - przynajmniej nie znalazłem takiego. Do wyboru są: ASCII 85 i Binarne. W obu przypadkach ten sam efekt jest. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20 Październik 2011, 16:25
|
|
|
A jak masz zaznaczone ustawienia (te zażółcone)?
Nie pamiętam jak to było w v.11-tej – może spróbuj obu? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 20 Październik 2011, 16:42
|
|
|
Niestety nie mam wersji 11, a widocznie ona zachowuje sie inaczej, natomiast mozna tez zrobic plik ps -postscript i jego zamienic na pdf-a za pomoca pdffill lub ghostsriptu i gsview lub paru innych jeszcze programow, i moze to cos tu da. Problem lezy raczej w kodowaniu - a nie w osadzeniu czcionki. Z wyciaganiem tekstow z pdfow czesto sa problemy jesli nie takie to inne. Zreszta pdf nie sluzy do tego. Do przenoszenia tekstow w formie edytowalnej sa formaty wlasciwsze. Pdf byl pomyslany jako format zamkniety, aby u kazdego wygladal tak samo, niezaleznie czy ktos posiada np. dany font czy nie, dopiero z czasem to sie zmienilo - i pojawily sie lepsze lub gorsze programy do edycji takich plikow.
pozdr. |
|
|
|
 |
|
|