Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
przygotowanie do druku wizytówki
Autor Wiadomość
gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 20 Październik 2011, 14:47   przygotowanie do druku wizytówki

Witam,
czy ktoś może mi podpowiedzieć jak prawidłowo powinnam przygotować dla drukarni wizytówkę dwustronną, gdzie jedna strona jest pozioma, a druga pionowa (chodzi mi o prawidłowe ustawienie strony pionowej do poziomej, czy powinna być obrócona o 90 stopni, czy o 270 ?) Z góry dziękuję za pomoc :-/

Martha 
Praktyk

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 20 Październik 2011, 15:55   

To ja się podepnę pod temat.
Wizytówka ma mieć rozmiar 90x50mm + 2mm spady.
Wymiar strony powinien być 90x50mm a projektu 94x54mm?
Czy jednak strona powinna mieć wymiar 94x54mm?
A może jest to bez różnicy?

Cysorz 

Wysłany: 20 Październik 2011, 16:18   

@gonia
2-gą stronę zazwyczaj obraca się zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

@Martha
Strona na 90×50 mm, projekt na 94×54 mm, to co będzie poza granicami strony zostanie obcięte, ale musi być. Elementy tekstowe i logo powinny zmieścić się centralnie, w kadrze nie mniejszym niż 84×44 mm, grafika natomiast bądź jak.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 20 Październik 2011, 18:46   

gonia

Każdą ze stron wizytówki przygotuj w osobnym dokumencie na pojedynczym arkuszu.

Martha 
Praktyk

Wysłany: 20 Październik 2011, 20:16   

Malutki a można wiedzieć dlaczego ma być inny rozmiar strony i projektu? Przecież drukarnia i tak obetnie te 2mm. Pytam, bo chcę wiedzieć czy to ma duże znaczenie.
Drugie pytanie: czy obowiązkowy jest na najniższej warstwie prostokąt w rozmiarach strony (bez konturów i wypełniania)? Gdzieś tak wyczytałam.

chezare 

Wysłany: 20 Październik 2011, 20:32   

Wiele firm, które produkują wizytówki prosi o dokument rozmiaru użytku ze spadami, czyli w tym przypadku byłoby 94x54 mm. Wiele z nich żeby pozbawić klienta rozterek z tym związanych udostępnia odpowiedni szablon dokumentu. Najprościej w tym przypadku byłoby drukarnię o to zapytać. Ponieważ najczęściej teraz chyba wysyła się projekty w pdfach, to nie widzę powodu żeby robić dwa dokumenty, wystarczy że zrobisz to na dwóch stronach. Może łatwiej będzie zrozumieć jak obejrzysz sobie taki szablon jednej z drukarń.
Podpis pod obrazkiem jest taki:
--- Linia Wymiaru projektu 94/54 mm
--- Linia Wymiaru wizytówki po wydruku (po obcięciu spadu) 90/50 mm
--- Linia do której warto umieścić tekst i ważne informacje (4 mm od czerwonej lini)
Tym ostatnim bym się za bardzo nie przejmował bo dokładność cięcia jest z reguły na tyle wysoka, że te marginesy mogą być mniejsze, byle nie były zbyt blisko krawędzi bo będzie nieładnie.

WIZYTOWKA.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 562 raz(y) 12.39 KB

Cysorz 

Wysłany: 20 Październik 2011, 21:04   

Podobno jeden obraz wart jest tysiąca słów ;)

Od góry:
1. tak powinna być przygotowana do druku wizytówka (nie zwracaj uwagi na treść).
2. tak powinna wyglądać wizytówka oddana klientowi
3. tak będzie wyglądała, jeżeli była robiona bez spadów a (np.) krajaczowi podczas cięcia przesunie się arkusz o milimetr w lewo i milimetr w dół - zresztą nie tylko, bo w druku cyfrowym (czyli - zaryzykowałbym - w 90% przypadków) przesunięcie o głupi 1 mm to rzecz właściwie /sic!/ normalna.
4. takie samo przesunięcie jak powyżej, ale spady maskują błąd przesunięcia!

Dlaczego inny rozmiar strony i projektu?
Teoretycznie: oczywiście dogadałaś się z drukarnią, wiesz już jaką wielkość wizytówki dostaniesz po wydrukowaniu, jak ją przygotować itd. Tyle, że rozmawiałaś prawdopodobnie z kimś przyjmującym zlecenia, kto wcale nie musiał udzielić Ci wskazówek technicznych. No ale nic - Twoja wizytówka (chcesz mieć 90×50, ale wysłałaś 94×54 ze względu na wymagane spady) trafia do montażysty, który akurat z kimś przyjmującym zlecenie wcale nie musi tego konsultować. No i w efekcie dostajesz wizytówkę w tym większym rozmiarze a na próby reklamacji, że przecież chciałaś mieć tą mniejszą otrzymujesz informację, że rozmiar strony był właśnie 94×54, więc o co chodzi?

Po co prostokąt?
Bo jak ktoś zapomni o powyższym, to montażysta takowy może zauważyć i ewentualnie dostosuje wymiar bądź powiadomi o niezgodności...

Martha 
Praktyk

Wysłany: 20 Październik 2011, 21:10   

Malutki jesteś WIELKI :mrgreen:
Na szczęście pierwsza wizytówka poszła na białym tle :shock:

Cysorz 

Wysłany: 20 Październik 2011, 21:15   

Weź przestań, bo jeszcze się zarumienię :mrgreen:

Martha 
Praktyk

Wysłany: 20 Październik 2011, 21:18   

:lol: :-P

chezare 

Wysłany: 20 Październik 2011, 23:20   

Masz rację Malutki, obrazek często więcej mówi niż słowa, ale jak ja bym wysłał taką wizytówkę do drukarni o której napisałem (mogę podać adres), to bardzo miły pan przysłał by mi mailem informację, że projekt nie spełnia wymagań, a pomyślałby że jakiś matoł się trafił, który nie umie czytać :-) . To wszystko jest kwestia dogadania się z drukarnią i zastosowania się do jej kryteriów. Jeśli chodzi o panią przyjmującą zlecenia, to albo wie o czym mówi i nie ma żadnych problemów, albo nie wie i idzie się zapytać kogoś kto wie, albo nie wie, a udaje że wie i podaje złe informacje. W tym ostatnim przypadku zrobiłbym awanturę i kazał im to obcinać do właściwego formatu, albo robić od nowa. Klient nie może odpowiadać za niekompetencję wykonawcy.

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 21 Październik 2011, 07:03   

Malutki
Dzięki, wierzę, że wiesz co piszesz dlatego punkcik poleciał do Ciebie,
LogoPedant,
drukarnia chce, żeby wizytówka była w jednym dokumencie ale dzięki za zainteresowanie tematem
Miłego dnia :-D

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 21 Październik 2011, 09:28   

Projekt większy niż strona dokumentu, żeby w pdfie widać było trim box i nikt w drukarni nie musi się wtedy domyślać czy jest spad czy go nie ma. To tak na przyszłość :-)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 21 Październik 2011, 10:50   

joannaw.79 napisał/a:
Projekt większy niż strona dokumentu, żeby w pdfie widać było trim box i nikt w drukarni nie musi się wtedy domyślać czy jest spad czy go nie ma. To tak na przyszłość :-)

Mozna do tego jeszcze dodac ze programy do impozycji w oparciu o poprawnie ustawione te boxy dodaja linie ciecia. Zreszta w samym Corelu uzywajac tego modulu do impozycji to tez dziala podobnie.
Po to programy do grafiki (Corel, Quark, AI, itd) maja cos takiego jak spad, aby go uzywac i na obszarze spadu umiesczac to co tam powinno byc.
pozdr.

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 21 Październik 2011, 11:02   

No to jeszcze podsumowując: nie dołącza się tych wszystkich bajerów typu: pasery, paski kolorów, znaczniki cięcia itp. Wiem, że wtedy projekt wygląda "profesjonalniej" ale tak naprawdę to te wszystkie duperele tylko nas wkurzają maksymalnie ponieważ dodają nam pracy, musimy je usunąć. Co do znaczków cięcia domyślnie się ich NIE dodaje (po to ustawione mają być poprawnie boxy) ale czasem bywa że drukarnia o nie poprosi, więc o to można się dopytać,. No nie przy wizytówkach oczywiście, ale np. przy nietypowo falcowanych ulotkach czy folderach już tak.

wfelix 
Początkujący

Wysłany: 3 Październik 2018, 21:55   

Hej wszystkim. Ja w swoim przypadku wykorzystałem kreator wizytówek na stronie /kryptoreklama/ i dzięki temu wszystkie wymiary, pasery, linie cięcia miałem ustawione domyślnie tak jak powinny być. Do tego mogłem wybrać sobie szablon i tylko go uzupełnić. Sklep dostarczył mi kurierem piękne 200 wizytówek zgodnie z projektem. Dziękuję, to wszystko.
Ostatnio zmieniony przez Cysorz 3 Październik 2018, 22:07, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu