Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
plik do druku
Autor Wiadomość
magdam921
Początkujący

Wysłany: 19 Październik 2011, 14:44   

Ah tak :D:D dziękuję :D

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 20 Październik 2011, 13:08   

wawel, czy mógłbyś rozwinąć ten błąd:
- brak bogatej czerni w dużych aplach?

Że niby tylko czarny na 100%?
Będę wdzięczny.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 20 Październik 2011, 13:26   

LogoPedant napisał/a:
wawel, czy mógłbyś rozwinąć ten błąd:
- brak bogatej czerni w dużych aplach?

Że niby tylko czarny na 100%?
Będę wdzięczny.

chodzi o zapisy tego typu:
specyfikacja z jednej renomowanej drukarni napisał/a:

W celu uzyskania większej głębi czarnego w obszarach apli należy generować go z 4 kolorów. Zalecane składowe to C 60, M 60, Y 60, K 100 dla papierów powlekanych i C 50, M 40, Y 40 K 100 dla papierów niepowlekanych.
itp, dot. to roznych drukarn i roznych wartosci proc., i nie tylko offsetu.

do listy bledow mozna jeszcze dopisac
- overprint dla bialego, podobno dosc czesty blad w plikach generowanych z progr. konkurencji... ale nie wiem z czego to wynika.
pozdr.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 20 Październik 2011, 16:08   

Dzięki. Domyślałem się właśnie, że chodzi o podbicie czarnego...

magdam921
Początkujący

Wysłany: 22 Październik 2011, 10:24   

wiem, że jestem już nudna i pewnie już macie dosyć ; ( Ale już tracę cierpliwość. Pokażę jak to u mnie wygląda... i może zobaczycie co jest nie tak

Brakuje nadrukowanego czarnego i spłaszczenia...

Bez tytułu.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 204 raz(y) 92.35 KB

magdam921
Początkujący

Wysłany: 22 Październik 2011, 10:25   

Tam w zalączniku jest skrin z mojej pracy...

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 22 Październik 2011, 11:08   

trzymaj się tego co Ci radzi wawel
3. Wybor pdf-a w wersji pdf-x1a moze wystarczyc do rozwiazania problemu, bo to wymusi na Corelu aby tworzac taki finalny plik do druku pozbyl sie przezroczystosci. Pdf-x1a - nie przenosi przezroczystosci.
Pdf wymusi nadruk czarnego i spłaszczenie przeźroczystości.
pozdrawiam :-)

magdam921
Początkujący

Wysłany: 23 Październik 2011, 09:22   

Niestety nie mogę tak zrobić, ponieważ chcą abym wysłała im w CDR..

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Październik 2011, 10:50   

Najpierw mala dygresja...
Zupelnie nie rozumiem wymagania ze strony drukarni ktora zyczy sobie otwartego cdr w tym przypadku. Gazetki robi sie w programach dedykowanych ID, Quark, itd wiec ktos kto ich uzyje nie bedzie mial mozliwosci zapisu do cdr. A pdf jest formatem ktory sluzy do oddawania plikow zamknietych i jest to standard. Wiele firm juz obecnie nie uzywa Corela tylko innych progr. wiec tez nie wysla cdr-a.

Uzycie pliku cdr wymusi zamiane czcionek na krzywe - jesli ich drukarnia nie ma, co obciazy plik. Dojsc moze do tego jeszcze problem z wersja cdr-a, bo zapis musi byc w tej wersji ktora moze otworzyc drukarnia.

Ale skoro juz wszystko powstawalo w Corelu i musi byc oddane w cdr to:
Overprint robisz tak: zaznaczasz obiekt/obiekty ktore maja byc z tym atrybutem i nast. Edycja -> nadrukuj - kontur/wypelnienie. Jesli pod czarymi tekstami jest biale tlo to nie ma potrzeby ustawiania overprintu.

Co do splaszczania to najlepiej podzielic to na 2 warstwy (w menadzerze objektow: narzedzia -> menadzer obiektow) - tla i tekstow, wektorow.
Na warstwe z tlem dajesz tlo i wszystkie bitmapy, cienie i efekty specjalne, na warstwie drugiej polozonej wyzej dajesz teksty i grafike wektorowa.
Zaznaczasz wszystko co jest na warstwie tlo (wczesniej wylanczasz olowek na warstwie z tekstami - aby zablokowac dostep do tekstow) i wybierasz z gornego menu mapy bitowe -> przeksztalc w mape bitowa i dalej... tak jak wczesniej opisywalem. Uzyskasz jedna bitmape na stronie ktora bedzie splaszczona, a nad nia beda teksty.

Nie zwsze tak trzeba robic, ale zrob tak jak wyzej opisalem, bedziesz miala pewnosc ze wszystko masz splaszczone.

I WAZNE te wersje do druku z w/w zmianami zapisz pod inna nazwa abys miala mozliwosc powrotu do wersji edytowalnej.

pozdr. i powodzenia
ps
Te screeny ktore zalaczylas wyzej wiele nie mowia, najwiecej mozna sie dowiedziec o pliku cdr - (aby go zweryfikowac) majac do niego dostep.

kula69 

Wysłany: 23 Październik 2011, 11:54   

Wawel, tu chodzi chyba o drukarenkę cyfrową z Corel-em jako programem głównym i jednocześnie riperem. Wtedy impozycje robią w CD bo... nie umieją z PDF-a, spotkałem się z takimi relacjami klientów o pewnej firmie i poszedłem sprawdzić - faktycznie kupli jakiegoś używanego Bizhub-a bez RIP-a i do tego "grafik" bez umiejętności podstawowych tragedia.
Ja osobiście wolę jak są zamknięte pliki bo... mam to z bani co gość/gościówa namieszali. Fajnym firmom sprawdzam pliki uważnie innym - nie mam czasu. I z tego co wiem w większości % to RIP-y sprawdzają pliki więc lepiej jak są zamknięte. Dlatego zgadzam się z Tobą w 100% a nawet 240 :-)

kula69 

Wysłany: 23 Październik 2011, 11:55   

Magdam921, zmień drukarnie - ta coś podejrzana jest :->

magdam921
Początkujący

Wysłany: 23 Październik 2011, 13:28   

ja niestety nie mam nic do gadania jaka to drukarnia.. bo firma dla której mam robić gazetkę sama ją wybrała.
W drukarni powiedziano, że tak będzie dla nich wygodniej.. Dlatego chcą cdr. Ale myślę, że wyślę im pdfa. Próbuję więc i wysyłam im ponownie.

magdam921
Początkujący

Wysłany: 23 Październik 2011, 13:50   

Tak się zastanawiam, że chyba wiem w czym jest problem. W CorelDRAw 12, kiedy wybieram: nadrukuj wypełnienie, nie zauważam żadnej różnicy. Jednak miałam tak: kolor: cmyk, czarny, kontur: brak.
Ustawiłam wszędzie kolor: czarny cmyk, kontur: czarny cmyk.

Z warstwami zrobiłam tak jak radzi WAWEL.

Wysyłam jutro.. zobaczymy co odpiszą

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Październik 2011, 14:08   

W zalaczniku masz pokazane jak sprawdzic czy jest ustawiony overprint w 2 miejscach (do wyboru)

mozna tez w widok -> pokaz -> obiekty nadrukowane - dostaniesz obiekty w szachownice - ktore beda wyrozniac te z atrybutem overprint.

a tego nie ruszaj
Cytat:
czarny cmyk, kontur: czarny cmyk

nadruk.gif
Pobierz Plik ściągnięto 149 raz(y) 11.34 KB

magdam921
Początkujący

Wysłany: 23 Październik 2011, 15:10   

rozumiem, że coś takiego oznacza, że nadal jest źle, prawda?

(screen z załączniku)

Bez tytułu.png
Pobierz Plik ściągnięto 159 raz(y) 13.52 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Październik 2011, 15:18   

Nie majac pliku cdr, nie napisze ze na 100 proc jest ok, ale jesli ten tekst jest zamieniony na krzywe i masz wybrana opcje pokazywania obiektow nadrukowanych to jest ok, bo wew. takiego obiektu pojawia sie cos co przypomina szachownice, zrob sobie, czarny prostokat nadaj mu overprint i powinnas zobaczyc taka szachownice.
No i na pasku na dole - jak na screenie z poprzedniego postu bedziesz miala taki jasny prostokat na czerni.
pozdr.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Październik 2011, 18:19   

kula69 napisał/a:
Wtedy impozycje robią w CD...

Rozumiem ograniczenia budzetu mniejszych firm (bo zgaduje ze brak oprogramowania z tego wynika), ale gdyby takie drukarnie jak w/w, troche poszukaly to znalazlyby nieobciazajacy budzetu firmy soft za okolo 200 zl, ktory im taka impozycje z pdf-ow zrobi. I odpadlby im problem z pdf-ami. Moze nie bedzie to rewelacyjny program, ale napewno lepszy niz Corel z jego interpretacja pdf-ow. Zreszta w drukarni jest potrzebne jakies rozwiazanie do rozmieszczania uzytkow na arkuszach z pdf-ow, bo malo kto przynosi pliki z gotowa impozycja, a pdf jest obecny jako standard.
pozdr.

magdam921
Początkujący

Wysłany: 23 Październik 2011, 18:40   

Jest szachownica..
Ostatnio zmieniony przez magdam921 27 Październik 2011, 17:19, w całości zmieniany 1 raz  

Cysorz 

Wysłany: 23 Październik 2011, 20:05   

Corel ma bardzo ładnie rozbudowane narzędzie do wyszukiwania "wszystkiego". Na początku można się w tym trochę pogubić, ale naprawdę warto się z tą funkcją zapoznać. Właśnie między innymi można dzięki jej wyszukać (np.) czarne nienadrukowane czcionki, obiekty każdego rodzaju - no wszystko dosłownie. No i można zapisać sobie swoje ustawienia wyszukiwania, by w przyszłości załatwić taką sprawę jednym kliknięciem...
Edycja —> Znajdź i zamień —> Znajdź obiekty

Odpowiedz do tematu