Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kunszt cieniowania
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 29 Październik 2011, 01:59   Kunszt cieniowania

Mam takie pytanie. Myślę, że dostanę odpowiedzi gdyż kilka osób stąd robi niesamowite obrazy z pomocą DRAWa i robi w nich także fantastyczne cieniowanie.

Ja chciałbym się zapytać o poprawną, należytą metodę ich robienia.
Bo ja robię to dwojako:
1. Wtapiam dany element, czyli powstaja nieedytowalna już kolorystycznie bitmapa i ani rusz.
2. Cieniuję element wektorowy wypełnieniem gradientowym. Czyli jak chcę zrobić czerwone cieniowanie na białym obiekcie, to nie nakładam na to wtopionej bitmapy tak jak opisywałem to w punkcie pierwszym, tylko jako drugie wypełnienie, używam identycznego koloru jak obiekt, który jest pod spodem.

Rozumiecie?

Ale sęk w tym, że i tak i to, i tamto jest mało precyzyjne. A to o co mi chodzi to zrobienie jakiegoś obrazka (czy czegokolwiek innego) z cieniami, ale EDYTOWALNYMI. Innymi słowy: zrobienie czegoś z ładnymi cieniami, gdzie te cienie też będą wektorami.. I tutaj już jest sprawa STRASZNIE TRUDNA. Mi to kompletnie nie wychodzi. Cienie dziwnie skręcają, "psują się", układają nie tak jak bym tego chciał (a do tego używam narzędzia spod skrótu "G" chyba - tam gdzie dostaję siatkę i mogę przesuwać wypełnienie już nadane). Kompletnie nic mi nie wychodzi. W dodatku nie wiem jak mogę do tego miejsca DODAĆ kolejny cień. Chyba że wtedy dodaje się jako nowy obiekt, położy wyżej?

Właśnie. Zdradźcie coś ze swej techniki, koledzy... Ja to i tak będę wykorzystywał w prostych logo. Bo rysować obrazów nie umiem. Tylko chcę otrzymać swój obiekt jako 100% obiekt wektorowy, a nie, że mam w nim z piętnaście bitmap z cieniami i wtapianiem porobionych (co rozwala projekt jak się go do SVG zapisze).
Może jakiś tutorial?

PS
W innych wątkach zaczętych przeze mnie wypowiem się też. Po ich przeanalizowaniu. Muszę przeczytać je kilka razy by je zrozumieć. Więc - spokojnie.

chezare 

Wysłany: 29 Październik 2011, 02:42   

Po pierwsze, Corel od zawsze robił i robi marne cienie i nie zanosi się na to żeby miało się to zmienić. Po drugie, cienie w DRAW to bitmapy a nie wektory.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 29 Październik 2011, 10:18   

Dobrze, jakbyś podał obrazowy przykład "cieniowania", które robisz. Fakt, że Corel nie jest mistrzem cieniowania,
tak jak pisze chezare. Lepsze, bardziej realistyczne cienie uzyskasz w CPP, ale też bitmapy.

P.S. "Ja to i tak będę wykorzystywał w prostych logo." - staraj się unikać jak ognia cieni w logo.
Ktoś to musi później reprodukować, a z cieniami (lub gradientami) będą jedynie kłopoty...

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 29 Październik 2011, 14:36   

Chodzi mi nie o cień jako cień. Tylko o ODBŁYSKI.

Np takie:

Białe ODBŁYSKI. Jak to mieć w wektorach jako cienia. O taki rodzaj CIENIA mi chodzi, a nie o cień uzyskany z pomocą narzędzia "cień". Ktoś tutaj prezentował przecież niesamowite prace swoich samochodów - tam było ich mnóstwo. Z pewnością ta osoba zna się na tym doskonale i może coś dopomóc.

A widziałeś może kiedyś logo Wolksvagena bez cienia? Nie. Oni zawsze mają z cieniowaniem - wszędzie. Wszędzie i zawsze. I mi też podobają się loga z cieniami niż takie proste. Spójrz na WV lub UPS - takie są fajne.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 29 Październik 2011, 18:20   

Znaki z cieniami, czy gradientami, są jedynie pochodnymi podstawowych wersji...
Chcesz kłopotów w reprodukcji, to projektuj takie, ale nie ma to wiele wspólnego z dobrym projektowaniem.
To zwykły "bling"... Moda taka...

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 29 Październik 2011, 18:50   

Jeśli chcesz uzyskać przestrzenność lepiej użyj przezroczystości
http://corel.wodip.opole....topic.php?t=665

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 29 Październik 2011, 20:39   

1. Pokaż mi gdziekolwiek w użyciu (nawet na papierze firmowym) logo Wolksvagena bez cieni. Takie chyba nie istnieje nigdzie. Oczywiście Google i je znajdą, ale chodzi mi o takie w użyciu.

2. Tak cieniować z użyciem wtapiania przeźroczystości to ja umiem. Ale wtedy z tej przeźroczystości tworzy się bitmapa. A tego nie chcę. Chcę - jak mówiłem - mieć wszystko w wektorach oparte na cieniach.

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 29 Październik 2011, 21:02   

Możesz stworzyć obiekt białego koloru i zastosować na nim wypełnienie siatkowe. Zewnętrznym węzłom wypełnienia obiektu możesz nadać przezroczystość 100%. Nie wiem jak we wcześniejszych wersjach, ale w X5 działa ;)

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 30 Październik 2011, 14:40   

F-Głowy, tak się składa, że zarówno VW, jak UPS mają chroniony dostęp do Corporate Identity,
więc nie jestem w stanie Ci udowodnić, że jesteś w błędzie:

http://users.ncrvnet.nl/mstol/volkswagen.html
http://users.ncrvnet.nl/mstol/ups.html

Znaki projektuje się w wersjach bez fajerwerków. Te, jako takie, mogą dojść później...

EOT

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 30 Październik 2011, 20:30   

ups

UPS.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 383 raz(y) 84.29 KB

DzumA - 78

Wysłany: 30 Październik 2011, 22:29   

F-Głowy: jedyne co mogę Ci podpowiedzieć - trening czyni mistrza !

w skrócie...
podstawa to opanowanie Wypełniania siatkowego to główne narzędzie w tworzeniu projektów wspomnianych aut, ale wszystko zależy od potrzeby i swojego pomysłu na wykonanie projektu w myśl możliwości programowych

niestety jak wspomniałeś opanowanie wypełniania siatkowego nie należy do prostych
podpowiem, że często stosuję technikę KADROWANIA - tworząc w pożądanym obiekcie inny - mniej skomplikowany obiekt - z WYPEŁNIANIEM SIATKOWYM - to często ułatwia mi życie ;-) oczywiście nie obejdzie się bez dopieszczania z węzłami - tutaj musisz zapoznać się sam jak blisko dane węzły mogą blisko siebie przebywać i jak wykrzywione aby dany efekt uzyskać - paleta kolorów i malujesz - żmudna robota - ale można jak widać uzyskać efekty zadowalające
pomocne również są cienie , interaktywne wypełnianie, przeźroczystość itd... ;-)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 31 Październik 2011, 02:21   

Struna, człowieku. Chyba to jest to!
Muszę się zapytać tego człowieka od tych modeli aut, jakim sposobem on to robi.

A co do logo WV i UPS to co wynika z twojego linku? Jak widzisz, wszędzie cieniowane są :)

chezare 

Wysłany: 31 Październik 2011, 04:23   

F, jak pogodzisz się z tym, że pewnych rzeczy w wektorach zrobić się nie da, to będziesz mniej zestresowany, że czegoś nie możesz zrobić. Podobnie jak nie należy pewnych rzeczy zapisywać w formatach, które wektory pozwalają zachować, np. wspomniane tu wypełnienie siatkowe w pdfie nie jest dobrym pomysłem, zresztą ten efekt jak i wszystkie cienie, przezroczystości itp. z wektorami mają niewiele wspólnego.
Koniec i

boro 
Bywalec

Wysłany: 31 Październik 2011, 20:31   

Na stronie:
http://vforvectors.com/create-the-volkswagen-logo/

jest opisane jak to zrobić w AI. Na oko wygląda, że dało by się to powtórzyć w Corelu. Ale nie sprawdzałem dokładnie. Jak ktoś chce, może spróbować.
Po przeanalizowaniu kilku przykłądów wektorowych ze stronki:
http://designrfix.com/res...dentity-designs
uzyskanie takich efektów nie powinno być problemem.

A jeżeli chodzi o stwierdzenie, że logo VW zawsze ma cienie to proszę zobaczyć na str. 4 dokumentu:
www.ittf.com/ITTF_Marketi...ines_VWLogo.pdf

i wszystko będzie jasne - czyli wersje bez cieni są również używane.

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 4 Listopad 2011, 23:23   

Swego czasu wielokrotnie robiłam reklamy dealerskie dla VW i musiałam zapoznać się z ich Guide Bookiem, kilkaset stron. Owszem były w nich wersje bez fajerwerków, przezroczystości, gradientów itp. Otrzymałam także oryginalne pliki fontów VW. Było to 3 lata temu, wątpię, żeby zmienili tak szczegółowe instrukcje przez 3 lata.

Cysorz 

Wysłany: 4 Listopad 2011, 23:52   

joannaw.79 napisał/a:
Swego czasu wielokrotnie robiłam reklamy dealerskie dla VW i musiałam zapoznać się z ich Guide Bookiem, kilkaset stron. Owszem były w nich wersje bez fajerwerków, przezroczystości, gradientów itp. Otrzymałam także oryginalne pliki fontów VW. Było to 3 lata temu, wątpię, żeby zmienili tak szczegółowe instrukcje przez 3 lata.

A ja przez ostatnie 3 (no może 4) lata zdążyłem "przerobić" Księgę Znaków jednego z większych banków chyba ze 3 razy, bo tyle było zmian. Bo nie dość, że ją zmieniają co chwilę, to jeszcze do pań z marketingu dobrały się panie z pewnej hurtowni papieru ze swoimi "wypasionymi" wzornikami papieru/druku - dość powiedzieć, że kalendarz, jako sobie wybrały (wcale nie tak dużo jak na taką firmę - raptem 13.000 sztuk) we wstępnej kalkulacji wyceniłem na trochę ponad 300.000 złotych :D
Jest tam - poza 13 rodzajami papieru (+przekładki z kalki) na każdy miesiąc - między innymi CMYK + 6 Pantonów (na różnych stronach), suchy tłok, hot-printer (złoto, srebro i niebieski holograficzny), folia Soft Touch i sitodruk z puchnącą farbą na wierzchu, lakier UV oczywiście, wykrojnik, spiralowanie itp. Aha - zapomniałbym dodać, że oczywiście kolory firmowe mają być zachowane, mimo tego, że są różne kolory podłoża - tak więc doszło oczywiście srebro i kryjący biały na nie...
Kalkulacje (różne wariacje) robiłem prawie przez trzy tygodnie i właśnie dzisiaj panie z marketingu zawiadomiły mnie z żalem, że mogą wydać co najwyżej 120.000 złotych bo taki mają budżet :(. Tak więc pewnie następne trzy tygodnie spędzę na kalkulowaniu różnych innych wariantów...

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 5 Listopad 2011, 00:23   

Malutki,

Chyba wiem o jakim banku mówisz :-)
Podoba mi się zmiana twojego Avatara (tak to się pisze?). Ale z tego co wiem, to grafik, który przejął projekty po mnie nadal robi je wg naszego starego Guide Booka dla VW i są OK. Może Kulczyk jest bardziej tradycyjny ;-)

Tak z ciekawości, czy suchy tłok, to to samo co suchy stempel? Matryca i patryca?

Cysorz 

Wysłany: 5 Listopad 2011, 00:43   

joannaw.79 napisał/a:
Tak z ciekawości, czy suchy tłok, to to samo co suchy stempel? Matryca i patryca?

Suchy stempel/tłok to zazwyczaj sama matryca (ekonomia!), natomiast wszystko zależy od tego, jaki się chce efekt osiągnąć - jeżeli wystarczy delikatne zaakcentowanie to wystarczy sama matryca, natomiast jeżeli chciałabyś wyraźne zaznaczenie, to patryca potrzebna jest jak najbardziej. I oczywiście rodzaj papieru też ma znaczenie - jeżeli jest to cienki papier to stosowanie patrycy nie ma większego sensu - tak samo jak w przypadku papierów/kartonów makulaturowych - wtedy takowy nośnik po prostu pęka na krawędziach zamiast się odkształcać...
Zawsze zresztą lepiej jest zapytać w sztancowni co oni o tym myślą - nic nie zastąpi doświadczenia :)

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 5 Listopad 2011, 01:48   

Malutki napisał/a:
tak samo jak w przypadku papierów/kartonów makulaturowych - wtedy takowy nośnik po prostu pęka na krawędziach zamiast się odkształcać...

a może zastosować przepłukanie w kwasach aby złagodzić krawędzie, koleś próbował i dawało radę?
A propos banku - może da rade na UV z białym (różne materiały) i lakierem np. Roland wprowadził maszynki z lakierem i metalicznymi kolorami dowiedz się u dystrybutora kto ma i może da radę taniej, są to maszynki na LED więc nie wypaczą materiału a potrafią cuda. Na jak zobaczyłem wydruk to zamurowało mnie. Oczywiście nie zastąpi to złocenia ale zawsze coś i ze spotowymi też dawały radę.

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 6 Listopad 2011, 10:57   Re: Kunszt cieniowania

Cytat:
Tylko chcę otrzymać swój obiekt jako 100% obiekt wektorowy

Chyba nikt nie wspomniał o Metamorfozie? Narzędziem efekty/metamorfoza można uzyskać przejście od jednego kształtu do drugiego w zadanej ilości kroków i to samo dotyczy koloru. Odpowiednio stosując to narzędzie da się uzyskać efekt cienia lub rozbłysku całkowicie wektorowy.

Odpowiedz do tematu