Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile zażądać za ponowne wykorzystanie grafiki?
Autor Wiadomość
takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 2 Listopad 2011, 10:34   Ile zażądać za ponowne wykorzystanie grafiki?

Mam taką sytuację: zrobiłem kiedyś grafikę (mapę) dla jednego wydawnictwa, teraz dostałem zapytanie od tegoż wydawnictwa, ile będzie kosztować umieszczenie tej samej grafiki w innej publikacji. O ilę potrafię wycenić wykonanie nowej mapy, to zupełnie nie wiem, ile zażądać za ponowne użycie już wykonanej. Nie chciałbym skroić ich jak za wykonanie nowej, ale szanować siebie i swoją pracę również muszę :-)
Stąd moje pytanie - czy Koleżanki i Koledzy mają jakieś stawki w takiej sytuacji ? Chodzi mi oczywiście o procenty - jeśli wykonanie to 100%, to ile % bierzecie za ponowne wykorzystanie?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 2 Listopad 2011, 11:46   

Zanim ktos zorientowany w temacie cos napisze, to wydaje mi sie ze powinno to byc jednak sporo mniej bo zrobienie mapy zajmuje mase czasu z tego co pamietam 1-2 miesiace czasem jest to praca dla kilku osob. W przypadku ponownego uzycia mapy odpada ten caly okres. I robiac mape robiles ja raczej z mysla o jednym konkretnym uzyciu. Wiec 30-50%.
pozdr.

takietam 
Fachowiec

Wysłany: 2 Listopad 2011, 12:13   

To były mapy (plany części miast) do przewodnika - format ok. 20x20cm. Ale czy format ma jakieś znaczenie w tej sytuacji?
Pytania, jakie zadaję, może są trochę głupie, wybaczcie, ale pierwszy raz jestem w tej sytuacji i wolę poradzić się bardziej doświadczonych Koleżanek i Kolegów.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 2 Listopad 2011, 15:19   

Trudno oszacować ewentualną kwotę, nie znając wynagrodzenia za opracowanie map i stopnia ich skomplikowania (czytaj: nakładu czasu i pracy)... ;-)

takietam 
Fachowiec

Wysłany: 3 Listopad 2011, 10:16   

Nie chodziło mi o kwotę, bardziej o procent w stosunku do wykonania.
wawel, myślałem właśnie o 30-40%. Koniec końców stanęło na 25%, zwłaszcza, że współpraca jest już kilkuletnia a i zanosi się na dłuższą :-)

Odpowiedz do tematu