|
czcionka pomysły |
| Autor |
Wiadomość |
ceiti
Praktyk

|
Wysłany: 2 Listopad 2011, 14:21 czcionka pomysły
|
|
|
Witam, ma ktoś pomysł jaka to może byc czcionka? logo w załączniku.
261193_221645561204237_4210021_n.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 360 raz(y) 6.01 KB |
|
|
|
|
 |
Roberto
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Pomógł: 22 razy Wiek: 61 Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2 Listopad 2011, 14:41
|
|
|
Wydaje mi się że prędzej narysujesz od zera niż znajdziesz. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2 Listopad 2011, 15:03
|
|
|
Dołącz mikroskop
PLAKAT_VII_KONGRES_ZZB_www.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 298 raz(y) 19.73 KB |
|
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Listopad 2011, 15:12
|
|
|
Koślawy napis, z wieloma błędami, więc domyślam się, że to czyjaś radosna twórczość na bazie gotowego fontu,
jednak i tak prościej będzie skreślić to samemu... |
|
|
|
 |
ceiti
Praktyk

|
Wysłany: 2 Listopad 2011, 15:29
|
|
|
| No właśnie zacząłem kreślić to samemu, ale ciężko trafić z wszystkimi krzywymi idealnie, może dzięki jpgowi od kolegi uda się to zrobić idealnie, dzięki :) |
|
|
|
 |
gonia
Profesjonalista gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy Wiek: 62 Dołączyła: 25 Maj 2011 Posty: 427 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2 Listopad 2011, 16:05
|
|
|
Może Ci się przyda
miłego dnia |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Listopad 2011, 16:09
|
|
|
ceiti, polecam Ci również narzędzie: http://new.myfonts.com/WhatTheFont/
gdzie możesz wgrać obrazek (zerknij jak najlepiej przygotować obrazek) z fontem lub podać jego adres url i ustawiając poszczególne litery
(jeśli system je rozpozna), sprawdzić, czy narzędzie rozpozna font. W przypadku Twojego, system proponuje takie kwiatki, niestety innego gatunku:
http://new.myfonts.com/Wh...id=0&x=110&y=29
|
|
|
|
 |
ceiti
Praktyk

|
Wysłany: 2 Listopad 2011, 18:48
|
|
|
Coś takiego wymłodziłem, mam nadzieje, że klient nie będzie narzekał bo idealne to nie jest, ale nie chce mi się już bawić na tych krzywych
ScreenHunter_03 Nov. 02 18.41.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 297 raz(y) 20.55 KB |
|
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 2 Listopad 2011, 18:52
|
|
|
| To raczej jest nie do przyjęcia |
|
|
|
 |
ceiti
Praktyk

|
Wysłany: 2 Listopad 2011, 18:57
|
|
|
| ale to na baner idzie a nie jako litery , do tego tło jest jeszcze :) |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 2 Listopad 2011, 19:32
|
|
|
| ceiti napisał/a: | | ale to na baner idzie a nie jako litery , do tego tło jest jeszcze :) |
Koszmarne i do tego ten czarny cień na zółtym wygląda jak rozwolnienie. |
|
|
|
 |
ceiti
Praktyk

|
Wysłany: 2 Listopad 2011, 22:21
|
|
|
| po pierwsze drogi kolego, to nie ja mam napisane "Expert" na tym forum tylko Ty, po drugie napisałem, że nie wygląda to najlepiej, gdyż nie chciało mi się bawić z tymi krzywymi, a po trzecie porównując to co sam zrobiłeś to nie widzę, aż takiej porażającej różnicy między moim logiem a Twoim poza paroma wygładzeniami, więc radzę trochę delikatniej ze swoim chamskim słownictwem, pozdro. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2 Listopad 2011, 22:50
|
|
|
| ceiti napisał/a: | | /.../ nie chciało mi się bawić z tymi krzywymi /.../ |
Dobrze, że tylko przycisk "pomógł" jest a nie na przykład "spierd..." |
|
|
|
 |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 2 Listopad 2011, 23:03
|
|
|
A czemu niby Koślawy napis, z wieloma błędami to Twoim zdaniem? Jakaś typografia się ma kłaniać?
A co do tego to można spróbować mapę bitową zamienić na wektory i potem już niestety ręcznie wszystkie krzywe podociągać, poprzesuwać, powiększyć, pomniejszyć i tak dalej. Czcionki nie znam, jedynie WhatTheFont (ta witryna) mi do głowy przychodzi, ale co do niej to już kolega podał link. |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Listopad 2011, 01:07
|
|
|
Sami kurna eksperci...
F-Głowy, jeżeli nie widzisz koślawych liter i błędów, choćby w pochyleniu napisu, świetle w literach, czy też kerningu; to nie moja wina.
Co ma się kłaniać, jak nie typografia?
Takie "znaki" wyrządzają firmie więcej szkody, aniżeli pożytku. Pod takim szyldem to kiepsko budować... |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 3 Listopad 2011, 11:07
|
|
|
Ceitia
" Po trzecie porównując to co sam zrobiłeś to nie widzę, aż takiej porażającej różnicy między moim logiem a Twoim poza paroma wygładzeniami, więc radzę trochę delikatniej ze swoim chamskim słownictwem, pozdro."
Nie uważam się za eksperta to określenie posiadam z racji pewnego zasiedzenia na forum .
Moje chamskie jak to nazwałeś słownictwo odnosi się do efektu który powstał w wyniku połączenia cienia z zółtym tłem i jest dosadnym określeniem koloru , wiec nie musisz brać tego do siebie tak osobiście.
Natomiast różnica miedzy Twoim logo a tym które dołączyłem jest zasadnicza ,nie oceniając samego projektu moje jest oryginałem Wszelkie niedoskonałości w nim są autorskie . Pozdrawiam |
|
|
|
 |
boro
Bywalec

|
Wysłany: 3 Listopad 2011, 13:47
|
|
|
| odnosząc się do meritum wątku, chciałbym zwrócić uwagę, że taki napis w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych ubiegłego wieku nosił na roboczym ferszalunku co drugi budowlaniec. O ile dobrze pamiętam po tylu latach, to występował również na rozmaitych pojazdach na budowach. Było to logo tworu o nazwie "Zjednoczenie czegos tam" w branży budowlanej. I dlatego sądzę, że nie zajdziesz czcionki jaką to było pisane, bo logo pochodzi z czasów przedkomputerowych i było tworzone za pomocą linijki i ołówka a nie Corela i myszki. A teraz jakiś związek sobie zaadaptował do własnych potrzeb, dla oszczędności zlecając opracowanie jakiemuś gimnazjaliście z rodziny przewodniczącego czy prezesa. |
|
|
|
 |
ceiti
Praktyk

|
Wysłany: 3 Listopad 2011, 14:41
|
|
|
| restauro, ja sobie tego cienia i tła nie wymyśliłem, dostałem takie od firmy budowlanej jako oryginał i z takim oto cieniem i tłem ono było, sam zrobiłem tylko napis, wiem, że może nie jest idealny, ale nie pracuje zawodowo jako grafik tylko od czasu do czasu się w to bawię. Wg mnie ten cień też wygląda nieciekawie, ale jak tak sobie życzą to ja nie wkładam własnej inwencji twórczej. |
|
|
|
 |
kula69

Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 3 Listopad 2011, 14:53
|
|
|
| Macie ciut racji to czcionka używana z 30 lat temu, jest zawarta w katalogu Letraset bodajże pod nazwą trade (pisze to z pamięci). Napis zrobiony tutaj był najprawdopodobniej był odrysowywany parokrotnie więc z oryginałem ma nie wiele wspólnego, taka zasada głuchego telefonu. |
|
|
|
 |
kula69

|
Wysłany: 3 Listopad 2011, 15:23
|
|
|
Poprawiłem główne błędy ale ciut się spieszyłem więc ... baw się dalej
budow.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 233 raz(y) 37.75 KB |
|
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 3 Listopad 2011, 17:02
|
|
|
| kula69 napisał/a: | | Poprawiłem główne błędy ale ciut się spieszyłem więc ... baw się dalej |
W napisie z premedytacja nic nie poprawiałem ponieważ użyłem oficjalny oryginalny plik wektorowy .
Zawiera wiele elementów niedopracowanych, których nigdy bym nie przepuścił , skoro jednak promują się takim znakiem nie wiem czy Twoja wersja nie będzie fałszowała wizerunku firmy ponieważ jest za idealna. |
|
|
|
 |
kula69

|
Wysłany: 3 Listopad 2011, 18:16
|
|
|
Restauro,napisałem to do Ceiti , a tak na marginesie - ja to kiedyś drukowałem hihi - z 20 lat temu, na sicie dużo robiliśmy tą czcionką. Takie zlecenie a wtedy wizytówki rysowało się na brystolu 1x0,7m, później zdjęcie, naświetlenie klisz, retusz, duplikacja, ponowne naświetlanie i dopiero druk. Było zabawy co niemiara , więc zdążyłem znienawidzić pewne loga. To co pokazał kolega Ceiti, to parokrotnie odrysowany przez dyletantów element który zaczął zatracać swój pierwotny wizerunek (zasada głuchego telefonu) oraz ma 0 wspólnego z czcionką pierwotną... i nie będę więcej pisał bo odkąd czcionki stały się fontami, to wymaga osobnego wątku pt. o co chodzi z tą literką |
|
|
|
 |
joannaw.79
Fachowiec

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Cze 2011 Posty: 269 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 4 Listopad 2011, 22:52
|
|
|
| kula69 napisał/a: | | bo odkąd czcionki stały się fontami, to wymaga osobnego wątku pt. o co chodzi z tą literką |
Na szczęście w poligrafii profesjonalnej nie stały się Tak na marginesie częściej myli się pojęcie krój pisma z czcionką niż czcionkę z fontem. To w załączniku nie ma nic wspólnego z żadnym z tych pojęć, jak wcześniej zauważyliście jest efektem głuchego telefonu, niczym logotyp pewnego klienta, który wrócił do nas po 2 latach . |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 5 Listopad 2011, 22:27
|
|
|
| Ceiti, najpierw Restauro znalazł ci obrazek na którym coś było widać. Później Gonia zrobiła za ciebie robotę i ci to logo narysowała. Nie zauważyłeś. Później to samo zrobił Restauro za co mu "podziękowałeś". To co zrobiłeś rzeczywiście wygląda, jak za przeproszeniem, rzygowiny i nie ma się co obrażać i innych od chamów wyzywać, tylko pogodzić się ze słuszną skądinąd krytyką i poprawić obrazek. Jak masz odrobinę wyobraźni to bogatszy o wiedzę Kuli możesz ten napis poprawić co zbliży go do oryginału. |
|
|
|
 |
|
|