Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak przekształcić linię przerywaną w krzywe
Autor Wiadomość
adoru
Początkujący

Wysłany: 9 Listopad 2011, 14:49   Jak przekształcić linię przerywaną w krzywe

Dokladnie chodzi mi o to jak rozbic linie przerywana zeby zamiast jednej krzywej ze stylem lini przerywanej uzyskac grupę pojedynczych krzywych (odcinkow tworzacych linie przerywana)
Ostatnio zmieniony przez adoru 13 Listopad 2011, 13:05, w całości zmieniany 1 raz  

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 9 Listopad 2011, 15:02   

Musisz zamienić kontur na krzywą i ją rozdzielić
pozdrawiam ;-)

Cysorz 

Wysłany: 9 Listopad 2011, 15:14   

Możesz też użyć do tego metamorfozy - narysować dwa końcowe odcinki, dopasować do ścieżki, ustawić ilość kroków, ustawić obracanie obiektów i już.
Dużo więcej z tym zabawy, ale też tak można, jeżeli chciałoby się zachować właściwości linii ;)

adoru
Początkujący

Wysłany: 9 Listopad 2011, 22:39   

gonia napisał/a:
Musisz zamienić kontur na krzywą i ją rozdzielić
pozdrawiam ;-)

Tez na to wpadłem ale nie o to dokladnie mi chodzi.
Po przekształceniu konturu w obiekt otrzymuje nie odcinki proste ale obrysy tych odcinkow w kształcie prostokatow, mniej lub bardziej powyginannych w zaleznosci od tego jaki kształt ma krzywa wyjsciowa.
zalezy mi na odcinkach prostych.

Cytat:

Możesz też użyć do tego metamorfozy - narysować dwa końcowe odcinki, dopasować do ścieżki, ustawić ilość kroków, ustawić obracanie obiektów i już.
Dużo więcej z tym zabawy, ale też tak można, jeżeli chciałoby się zachować właściwości linii ;)

zgadza sie ale przy wiekszej liczbie krzywych i roznych długosciach - syzyfowa robota zeby zachowac jeden styl lini
potrzebuje jakiejs funkcji ktora zalatwialaby to automatycznie.

Dzieki za podpowiedzi ale to jeszcze nie to :)

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 9 Listopad 2011, 22:56   

A może narzedziem dopasowania tekstu do ścieżki? Wstukaj pare minusów i zobacz jak wyglądają po dopasowaniu. Nie wiem jakie zastosowanie ma mieć taka linia. Kiedyś robiłem sobie specjalny font zawierający różne kształty, które potem dopasowywałem do ścieżek.

chezare 

Wysłany: 10 Listopad 2011, 00:03   

Tego się nie da zrobić bo linia przerywana to zwykła linia tylko w szczególny sposób wyświetlana. Podobnie jest z grubością linii. Ta sama linia o różnych grubościach jest opisana dokładnie tym samym wzorem.

adoru
Początkujący

Wysłany: 11 Listopad 2011, 15:05   

Roberto napisał/a:
A może narzedziem dopasowania tekstu do ścieżki? Wstukaj pare minusów i zobacz jak wyglądają po dopasowaniu. Nie wiem jakie zastosowanie ma mieć taka linia. Kiedyś robiłem sobie specjalny font zawierający różne kształty, które potem dopasowywałem do ścieżek.

sproboje pokombinowac chociaz nie wiem czy da sie stworzyc font w ktorym bedzie tylko krotka krzywa.

Co do zastosowania to przygotowuje projekty do plotera tnącego /laserowego/ ktory nie rozpoznaje lini przerywanych z corela tylko cale krzywe.
Moze ma ktos jeszcze jakis pomysł jak to osiagnac, moze jakis inny program?

chezare napisał/a:
Tego się nie da zrobić bo linia przerywana to zwykła linia tylko w szczególny sposób wyświetlana. Podobnie jest z grubością linii. Ta sama linia o różnych grubościach jest opisana dokładnie tym samym wzorem.

Niestety tego sie obawiałem:/

A czy jest jakas funkcja, ktora pozwalałaby automatycznie łączyc ze soba węzły krzywych znajdujacych sie w zadanej odległosci od siebie?
Mogłoby to rozwiazac sprawe przy przekształceniu konturu w obiekt

Pozdrawiam

Cysorz 

Wysłany: 11 Listopad 2011, 15:24   

adoru napisał/a:
Co do zastosowania to przygotowuje projekty do plotera tnącego /laserowego/ ktory nie rozpoznaje lini przerywanych z corela tylko cale krzywe.
Moze ma ktos jeszcze jakis pomysł jak to osiagnac, moze jakis inny program?

No więc zostaje tylko sposób podane przeze mnie trochę wyżej - bo tylko on zachowuje wektorową, pojedynczą krzywą...

chezare 

Wysłany: 11 Listopad 2011, 16:31   

O ile dalej się będę trzymał tego co wcześniej napisałem, to wydaje mi się jednak, że da się to zrobić. Jak?
Narysować linię i nadać jej atrybut przerywanej. Zamienić na obiekt i przyciąć.

Cysorz 

Wysłany: 11 Listopad 2011, 18:30   

No nie wiem - ja rozumiem, że laser takiego plotera musi "iść" po pojedynczej krzywej Beziera, nie po wieloboku...

chezare 

Wysłany: 11 Listopad 2011, 19:12   

Ja też dokładnie nie wiem o co chodzi koledze, ale jak przytniesz czworokątami zwykłą linię to się zrobi przerywana :-)

tadekk 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 11 Listopad 2011, 22:50   Re: Jaz przekształcić linię przerywaną w krzywe

Zmień na bitmapę i zstrasuj (trace) używając opcję "linia środkowa"

adoru
Początkujący

Wysłany: 11 Listopad 2011, 23:09   

Cytat:
No więc zostaje tylko sposób podane przeze mnie trochę wyżej - bo tylko on zachowuje wektorową, pojedynczą krzywą...

jest to rozwiazanie ale bardzo pracochłonne przy wiekszych projektacj i dlatego odpada :/

chezare, super :!:
nie jest to full automat ale daje rade:)
przetestowalem na kilku rysunkach i sprawdza sie calkiem niezle
tylko mankamentem jest ze w krzywych zamknietych trzeba rozłączyc chociaz jeden wezeł zeby dało sie ja przyciac.
poza tym przy wiekszych zawiłosciach wyskakuja jakies krzaki i trzeba korygowac recznie
niemniej najlepsza metoda z dotychczasowych, dzieki.

Cytat:
Zmień na bitmapę i zstrasuj (trace) używając opcję "linia środkowa"

tez dobra metoda chociaz tez wymaga troche poprawek, dzieki tadekk

Odpowiedz do tematu