Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wysypka podczas zapisywania czcionki
Autor Wiadomość
cgrimm
Początkujący

Wysłany: 6 Listopad 2011, 02:37   Wysypka podczas zapisywania czcionki

Hej!
Podczas próby exportu drugiego znaku do tworzonej przeze mnie czcionki Corel X4 wypluwa błąd aplikacji i zamyka się.
Wie ktoś może o co chodzi???

Pracuję też na różnych ciężkich plikach i nic takiego się nie dzieje, więc to chyba nie pamięć...
Pierwszy znak zapisuje się bez problemu...problem pojawia się jakby w momencie gdy Corel próbuje nadpisać istniejący plik następnym znakiem.

cgrimm
Początkujący

Wysłany: 13 Listopad 2011, 23:41   

dzięki za info :/

Cysorz 

Wysłany: 14 Listopad 2011, 00:11   

No wiesz, tylko zgadywać można... Może jakieś szczegóły albo przykład?

Można też pod Draw robić fonty, tak samo jak można wozić węgiel Passatem* ;) Tylko czy jest w tym sens?

A czy ten "drugi" znak próbowałeś zapisać innym? Czyli np. nie okręgiem ale prostokątem? Albo pracą na zupełnie nowym, "czystym" dokumencie? Bo czasami jest tak, że Corel nie lubi pewnych rzeczy - taki jego kaprys - i koniec. Ja mam coś podobnego z pewnym logotypem sporej zresztą firmy: jeżeli cokolwiek (chociażby kropeczkę najmniejszą) z oryginalnego pliku zaimplementuję do nowego to wszystkie wady starego przenoszą się do nowego. Ale jeżeli zapiszę ten logotyp np. w *.ai i go zaimportuję z powrotem - wszystko jest OK. I nieważne, że to taka sama krzywa, nieważne, że kolory te same, nieważne nawet, że jest identyczna ilość węzłów i krzywych, nieważne, że mają identyczne parametry - po prostu na oryginale Draw mi nie chce dobrze działać...

Przypomniała mi się historia, jak zaczęły u nas działać wypożyczalnie samochodów - podobno jakiś gość wynajął ekskluzywną limuzynę i woził nią cegły czy też inne pustaki na budowę, bo mu się to bardziej opłacało niż wynająć ciężarówkę ;)

chezare 

Wysłany: 14 Listopad 2011, 07:41   

Przyjrzyj się Malutki co do tego logo w cdr jest przyczepione, bo może nie ma nic dziwnego w zachowaniu Corela?
Eksport do ai pozbawia grafikę całego balastu, którym jest obciążona w cdr.
Jedna kreska do której przyczepione jest parę tysięcy stylów potrafi zrujnować działanie programu

cgrimm
Początkujący

Wysłany: 17 Listopad 2011, 02:48   

no fajnie...czyli szkoda Corela do czcionki? :D
takiego podejścia się nie spodziewałem...może w ogóle nie używajmy Corela bo to świętokradztwo ;]

ciężkie style z błędami to nie problem, bo zacząłem od pustego szablonu. Poza tym robię na tym programie różne ciężkie, chińskie tematy z dziwacznymi stylami itd. umiem sobie z nimi radzić. akurat mam kaprys w wolnym czasie trzasnąć sobie własną czcionkę...prostą kanciastą czcionkę...i doopa...muszę mieć inny program do tego, bo Corela szkoda ;]

najprościej mówiąc:
cdr jest gotowy ze wszystkimi literami i znakami na osobnych kartach,
eksportuję z pierwszej karty literę A do pliku ttf, który w wyniku tego działania dopiero się stworzy,
sukces,
przechodzę do drugiej karty z literą B,
eksportuję z drugiej karty literę B do pliku ttf, który został przed chwilą stworzony z odpowiednio przyporządkowaną i działającą literą A (sprawdzone),
po wybraniu odpowiednich opcji i zatwierdzeniu nadpisywania pliku Corel automatycznie umiera nie zdążając zapisać zmian.

nie miał nikt wcześniej jakiś problemów z tworzeniem pliku czcionki?
są jakieś inne sposoby stworzenia pliku czcionki tym programem, albo otworzenie gotowego cdr innym programem i zapisanie tej czcionki jako czcionkę?

chezare 

Wysłany: 17 Listopad 2011, 07:28   

Oczywiście, że można wyprodukować font w Corelu tyle tylko, że to będzie z całą pewnością straszydło jakich tysiące w sieci. Nie ma to związku z umiejętnościami twórcy tylko z ograniczeniami programu. Poważnych programów specjalizowanych do takiego zadania jest jak na lekarstwo, można je policzyć na dwóch palcach. Takich, które potrafią zrobić to byle jak, tak jak Corel, jest trochę więcej. Stworzenie porządnego fontu jest zadaniem wymagającym sporej wiedzy i narzędzi, które tą wiedzę potrafią wykorzystać. Jeśli już chcesz korzystać z Corela to ja bym go używał do projektowania znaków i eksportu do jakiegoś formatu (np. eps), który potrafią wykorzystać programy wyspecjalizowane do tego zadania.
Na forum jest gdzieś o bezpłatnych programach, które w wielu przypadkach potrafią więcej niż te komercyjne, Te do tworzenia fontów tanie nie są. Bez sensu jest używanie Corela do pisania książki albo tworzenia fontów. Można tylko po co?
Nie wiem dlaczego Corel twoich liter nie lubi? Zacząłbym od tego żeby w pliku z którego te znaki eksportujesz była tylko jedna strona odpowiednio zdefiniowana. Być może to zachowanie programu związane jest bardziej z systemem operacyjnym niż samym programem, przyczyn może być wiele. Gdzieś na forum napisałem jak robić fonty w Corelu ale tam też traktowałem to bardziej jako ciekawostkę niż użyteczną możliwość.

Odpowiedz do tematu