Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana kolorów na CMYK
Autor Wiadomość
Anius 
Początkujący

Wysłany: 2 Lipiec 2007, 15:41   Zmiana kolorów na CMYK

Mam gotowy obrazek w CorelDraw i potrzebuję teraz zmienić mu paletę na CMYK. Pomoże ktoś jak to zrobić?

JarekDRAW 

Wysłany: 2 Lipiec 2007, 15:42   

Witam, jest to bitmapa czy wektor ?????

Anius 
Początkujący

Wysłany: 2 Lipiec 2007, 15:47   

wszystko jest w wektorach. Acha, mam Corela 12

JarekDRAW 

Wysłany: 2 Lipiec 2007, 15:50   

Wybierz paletę kolorów taką jak na przykładzie i ręcznie pozmieniaj kolory...

P.S. Tu masz link to po czytasz o tym trochę ,fakt że jest to odwrotność z CMYK na RBG
ale nie zaszkodzi..
http://forum.pctown.pl/topics29/491.htm

cmyk.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 614 raz(y) 168.37 KB

Ostatnio zmieniony przez JarekDRAW 2 Lipiec 2007, 15:57, w całości zmieniany 1 raz  

Anius 
Początkujący

Wysłany: 2 Lipiec 2007, 15:56   

OK, mam tak ustawione. Ale ręcznie czyli mam np. żółty na obrazku i w palecie z prawej odszukać najbardziej podobny i zmienić na niego? :oops:

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 2 Lipiec 2007, 15:58   

Jeżeli rysunek zawiera bardzo dużo elementów to zamiast klikać w nieskończoność weeksportuj go jako postscript lub jako *.pdf (np. typowe ustawienia dla PDF/X3) i plik wynikowy zaimportuj do Corela. Sposób prostszy, szybszy i na pewno nie przeoczysz jakiejś duperelki ;).

JarekDRAW 

Wysłany: 2 Lipiec 2007, 15:59   

No tak spójrz na post do góry podałem tam link w którym wszystko jest jasne..

Anius 
Początkujący

Wysłany: 2 Lipiec 2007, 16:01   

Dziękuję bardzo za szybką pomoc. Biorę się do roboty ;-)

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 3 Lipiec 2007, 00:10   

Czy nie prościej wykonać:
EDIT/FIND AND REPLACE/REPLACE OBJECTS/REPLACE A COLOR OBJECTS OR PALETTE/
ustawić na CMYK i wykonać raz dla FILL i raz dla OUTLINE.
Może to wygląda skomplikowanie ale program zrobi to dla nas automatycznie a jak się ma kilkaset obiektów to naprawdę warto...

jagna 
Jagna

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 3 Lipiec 2007, 04:39   

brawo Stawe,
ja niestety muszę pamiętać, że jeśli tych obiektów jest za dużo Corel się wykłada (nawet X3). Innym problemem jest też to, że nie zawsze chce zamienić obiekty w tzw. Power clip. Ma też problemy z tekstem, ale wszystko do opanowania...

Czasami warto jest skorzystać z menadżera obiektów :)

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 3 Lipiec 2007, 07:25   

Zgadza się, "obrazków" też nie zrobi. Do tego dobry jest TOOLS/OBJECT MANAGER. Najpierw trzeba jednak popatrzeć na FILE/DOCUMENT INFO/ i sprawdzić co jeszcze zostało do poprawienia (np. zmiany na CMYK). W OBJECT MANAGER łatwo odnaleźć obiekt do poprawienia i tam też można go zaznaczyć oraz zmienić. Co do wykładania się Corela na dużej ilości obiektów to jakby osobny temat. Mam z tym do czynienia od lat, niezależnie od wersji Corela. Prawdopodobnie kluczowa jest ilość pamięci. Zgrupowany obiekt nie sprawia problemu - dla Corela jest to jeden obiekt. Nie daj Boże jak po rozgrupowaniu okazuje się, że jest tego np. 30000. Czasem można się ratować kopiując fragment pracy do innego dokumentu, czasem wystarczy kwadrans poczekać.

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 3 Lipiec 2007, 09:46   

a jeszcze prościej

zmienić palety w tym samym co powyżej podano:
tylko nie wybieramy zmiany koloru, a zamianę palety rgb na cmyk - jest tam taka opcja...

wtedy się nie wykłada i nie robi tego obiektowo tylko calościowo

oczywiście zmieni tylko to co jest w krzywych - zdjęcia pozostałyby nadal rgb

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 3 Lipiec 2007, 10:02   

A jak napisałem 3 posty wyżej? Czasem tylko lubi się zapytać czy rozgrupować coś w celu zmiany palet i wtedy może być mały problem z pamięcią. Boksuję się z Corelem od wersji 3 i mam już trochę szlachetnych blizn...
A tak przy okazji, to Amerykanie nie słyszeli o czymś takim jak Corel mimo, że mają do producenta bliżej niż my...

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 3 Lipiec 2007, 21:21   

Stawe napisał/a:
Czy nie prościej wykonać:
ustawić na CMYK i wykonać raz dla FILL i raz dla OUTLINE.
Może to wygląda skomplikowanie ale program zrobi to dla nas automatycznie a jak się ma kilkaset obiektów to naprawdę warto...

oraz
Stawe napisał/a:
A jak napisałem 3 posty wyżej? Czasem tylko lubi się zapytać czy rozgrupować coś w celu zmiany palet i wtedy może być mały problem z pamięcią.

świadczy raczej o możliwości zmiany koloru w outline i w wypełnieniu - wtedy właśnie trzeba z mmienić obiektowo... wystarczy jednak wybrać - zamiast wstaw kolor CMYK -
zmień palętę kolorów ustawić RGB w polu palety wyszukiwanej a CMYK w polu palety na którą trzeba zmienić i puścić makro... nie będzie podmieniało obiektów, a podmieni palety bez wybierania outline czy tez fill

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 3 Lipiec 2007, 22:05   

Przepraszam, już myślałem, że się pomyliłem ale sprawdziłem w programie - zmianę na konkretny model koloru (np. CMYK) trzeba przeprowadzić dwa razy, raz dla FILL (wypełnienia) i raz dla OUTLINE (obwódek). Może w Corel12 lub 13 jest inaczej ale w 11 jest właśnie tak.
Problem polega na tym, że dostaję powiedzmy dość złożony dokument w Corelu i chcę go zamienić (do druku) na CMYK. W dokumencie może być RGB, może coś w 256 stopniowej palecie szarości albo w czymś innym. Nie ma sensu sprawdzać tysięcy obiektów w jakim modelu barw czy palecie są zrobione więc uruchamiam dwa razy wyżej opisany automat i wszystko (za wyjątkiem bitmap) mam po chwili w CMYK.
Jest jedna ciekawostka - czerń RGB (0,0,0) zamieniona na CMYK nie daje spodziewanej czerni - 0,0,0,100 tylko kolor 84,73,73,91. Niby nic ale zamiast jedną farbą czerń będzie drukowana czterema kolorami. Ja mam na tę okazję przygotowane dwa skrypty które zmieniają dodatkowo kolor CMYKowy 84,73,73,91 na 0,0,0,100.
Ostatnio zmieniony przez Stawe 4 Lipiec 2007, 07:21, w całości zmieniany 1 raz  

jagna 
Jagna

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 4 Lipiec 2007, 02:33   

w X3 jest tak samo :)

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 5 Lipiec 2007, 07:54   

Przepraszam - moja pomyłka. Zgadza się Stave. Pisząc o wypełnieniach i konturach skojarzyłem podmienianie kolorów z nimi (pierwsza opcja) druga natomiast - podmiana palet - odbywa się dokładnie na tej samej zasadzie co i pierwsza... do tego doszła praca w illustratorze, gdzie się podmienia po prostu palety. I popełniłem błąd. jeszcze raz przepraszam, za zamieszanie.
howgh

Odpowiedz do tematu