Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
bardzo potrzebuje pomocy PILNE !!! cienie w projekcie
Autor Wiadomość
Karolla 
Praktyk
baaardzo początkująca :)

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 16 Listopad 2011, 19:14   bardzo potrzebuje pomocy PILNE !!! cienie w projekcie

Dostałam projekt od klienta... chcę dokonać zmian koloru z "czarnego" na "bardziej czarny" :)

i jego projekt wygląda tak jak pierwszy plik.

jak otworzycie to zobaczycie, że te cienie dookoła to są tylko porobione nakładki ... proszę o informację jak można te cienie zrobić, za pomocą jakich narzędzie na jednym pliku, bez robienia tych zakładek, bp np. jak chce zmienić kolor czcionki to na głównym projekcie ok da się, a na tych cholernych zakładkach już nie.. ;/

pomocy w temacie :)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 16 Listopad 2011, 19:37   Re: bardzo potrzebuje pomocy PILNE !!! cienie w projekcie

Karolla napisał/a:
Dostałam projekt od klienta... chcę dokonać zmian koloru z "czarnego" na "bardziej czarny" :)

Przeciez ten czarny juz jest czarny - 100 K, nie rozwazalbym w tym projekcie podbijania czerni na tych literach na tzw bogata czern.

Karolla napisał/a:

jak otworzycie to zobaczycie, że te cienie dookoła to są tylko porobione nakładki ... proszę o informację jak można te cienie zrobić, za pomocą jakich narzędzie na jednym pliku, bez robienia tych zakładek, bp np. jak chce zmienić kolor czcionki to na głównym projekcie ok da się, a na tych cholernych zakładkach już nie.. ;/

Te "zakladki" to mapy bitowe - wiec ich edycja moze sie odbyc tak jak edytujesz np. zdjecie - wiec juz nie wektory ale piksle i powinno sie to robic w programie do tego dedykowanym np. photo-paint.

Mozna tez pracujac na wektorach zrobic to zanikanie, trzeba zaznaczyc wszystkie te elementy ktore sa na bokach - razem i nadac wypelnienie tonalne od czerni do bieli, regulujac np. srodek - przejscia, dzieki temu powinno to wygladac tak jak na tych bitmapach.
pozdr.

Karolla 
Praktyk

Wysłany: 16 Listopad 2011, 20:13   

czy w takim razie mogę poprosić kogoś z Was aby przekształcił mi czerwone litery na czarne ? nie wiem jak mam to zrobić mimo wyjaśnień WAWELA

Cysorz 

Wysłany: 16 Listopad 2011, 21:36   

W oryginalnym pliku można zamienić wszystko poza "Tarnob..." bo jest to nieprzezroczysta bitmapa (lub inny efekt), która zakryje wszystko pod spodem.
Ale pomijając to warto zwrócić uwagę na fakt, że w oryginalnym projekcie (w Corelu?!) przezroczysta bitmapa leżała nad wektorami i stąd pojawiło się coś takiego (powiększ):

To raczej zostało zrobione w innym programie, później zaimportowane do Corela (znowu ?!) i spod niego wypuszczone lub też te przezroczystości zostały tak wyeksportowane spod Corela i dopiero później je "trafiło".
Masz to więc też zapisane w Draw ::ściągnij:: - możesz ten plik dowolnie edytować i dostosować do swoich potrzeb...

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 17 Listopad 2011, 07:59   

Proszę

Karolla 
Praktyk

Wysłany: 17 Listopad 2011, 09:04   

Malutki - raz ściągnęłam... i poszło, a drugi raz jak chce ściągnąć to dupa... nie da się :(
restauro - twoje się ściąga, ale nic nie widzę po otwarciu... ja mam corela 11, a Ty pewnie zapisałeś w czymś wyższym. :((

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 17 Listopad 2011, 09:29   

Karolla napisał/a:
... ja mam corela 11

w zal. wersja 11.

opakowaniee.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 154 raz(y) 561.67 KB

Karolla 
Praktyk

Wysłany: 17 Listopad 2011, 12:19   

buziaki chłopaki :):)... dziękuję za pomoc :):)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 17 Listopad 2011, 12:29   

"restauro - twoje się ściąga, ale nic nie widzę po otwarciu... ja mam corela 11, a Ty pewnie zapisałeś w czymś wyższym. :(( "
Zapisałem w wersji 8 nie wiem dlaczego są problemy z otwarciem w 11 ? u mnie w X4 nie ma żadnych problemów

Odpowiedz do tematu