Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Fragment mapki miasta w wektorach
Autor Wiadomość
Martha 
Praktyk

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 24 Listopad 2011, 21:55   Fragment mapki miasta w wektorach

Czy ma ktoś dobry sposób na wektoryzację fragmentu mapki lub zapis w wysokiej rozdzielczości? Potrzebna mi jest do ulotki. PrintScreen z ekranu ma słabą rozdzielczość i jako bitmapa taka mapka raczej się nie nadaje do druku. A i trasowanie z tak niską rozdzielczością przynosi marne efekty :-(

chezare 

Wysłany: 24 Listopad 2011, 22:00   

PrintScreem to jest najmniejszy problem. Jak to jest jakaś mapa z np. Google to dopiero może być kłopot. Jak trasowanie przynosi marne efekty to jedynym wyjściem jest jej narysowanie. Jak to ma być mapa do ulotki, czyli taka która pokazuje stosunkowo niewielki obszar i nie musi być na niej każdej ścieżki i większego kamienia to narysowanie jej jest kwestią kilku minut.

Martha 
Praktyk

Wysłany: 24 Listopad 2011, 22:08   

Próbowałam z mapkami z google i zumi...a tak się bronię przed rysowaniem :cry:

chezare 

Wysłany: 24 Listopad 2011, 22:23   

Martha, ja bym się tak nie bronił. Nie wiem dlaczego tak jest ale firmy, które zajmują się tworzeniem map są strasznie uczulone na punkcie ich kopiowania bez zezwolenia.
Wiem, że prawdopodobieństwo, że akurat ktoś to namierzy jest mizerne, ale jednak jakąś dozę prawdopodobieństwa ma. Ja już raz się tłumaczyłem urzędnikom, co prawda nie za mapkę którą sam narysowałem, tylko za herb miasta, na którego użycie według pani w urzędzie powinienem mieć zezwolenie burmistrza. Musiałem pisać podania po fakcie, a na pytanie wysłane do urzędu dlaczego urzędnicy nie respektują ustaw państwowych, które mówią na ten temat zupełnie co innego nie dostałem odpowiedzi do dzisiaj.
Wracając do mapy to narysowanie jej to naprawdę moment, nawet dla kogoś kto niezbyt biegle posługuje się programem.

Martha 
Praktyk

Wysłany: 24 Listopad 2011, 22:32   

OK, dzięki, już się na nią patrzę, nie jest duża, dam sobie radę....ale chciałam iść na łatwiznę ;-)

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 24 Listopad 2011, 23:09   

Martha,
Ja często muszę "rysować" mapki do ulotek i czasem pójście na łatwiznę to narysowanie ulic i skrzyżowań za pomocą prostokątów. Jedna ulica jeden prostokąt, i potem je łączę. Rondo robię kółeczkiem. Klienci najczęściej chcą właśnie takie poglądowe, uproszczone mapki z zaznaczonymi obiektami charakterystycznymi, np. Tesco, czy Orlen.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 24 Listopad 2011, 23:32   

chezare napisał/a:
Wiem, że prawdopodobieństwo, że akurat ktoś to namierzy jest mizerne, ale jednak jakąś dozę prawdopodobieństwa ma

Tak ze 3-4 lata temu w Darłowie taka "przyjemność" kosztowała 70.000 zł.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 24 Listopad 2011, 23:34   

Martha, ja rysuje ulice liniami a później nadaje im kontur o odpowiedniej grubości i zamieniam w obiekt. Wcześniej każdy rodzaj ulicy rysuje na osobnej warstwie

Martha 
Praktyk

Wysłany: 25 Listopad 2011, 00:09   

Bawię się tą mapką i muszę Wam powiedzieć, że to niezła szkoła z krzywymi, ręka się wyrabia :-)
Już mam problemy.
Poglądowo zalewam sobie obszary inteligentnym wypełnieniem i napotykam jakieś błędy bo zalewa mi się połowa mapki. Pewnie chodzi tu o jakieś łączenie krzywych przy dorysowywaniu obiektu do już narysowanego, niby na siebie nachodzą ale podejrzewam, że to nie wszystko :(

chezare 

Wysłany: 25 Listopad 2011, 00:18   

Martha, zarzuć ten obrazek to zobaczę.

Kartpol
Początkujący

Wysłany: 25 Listopad 2011, 10:02   

chezare napisał/a:
Nie wiem dlaczego tak jest ale firmy, które zajmują się tworzeniem map są strasznie uczulone na punkcie ich kopiowania bez zezwolenia.

Może dlatego, że to ich opracowanie? Podpowiem hasło: "prawo autorskie" :).
A "przeklikać" mapę do prostej wersji w corelu to praca szybka i łatwa, a ciężko udowodnić, że rysowane jest to z tego, czy innego źródła... Pomijam, że często szkice na ulotkach są tragiczne (nawet nie kwalifikują się jako schematy), co w zestawieniu z "odpicowaną" resztą ulotki wygląda śmiesznie.

Martha 
Praktyk

Wysłany: 25 Listopad 2011, 10:21   

chezare np. w miejscu gdzie jest czerwony X nie chce się zalać kolorem :(
P.S. Proszę o wyrozumiałość podczas oglądania mapki ;-)

mapka.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 350 raz(y) 203.81 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 25 Listopad 2011, 10:27   

Niestety zle sie do tego zabralas. Ulice rysuje sie liniami o okreslonej grubosci (grubosc ulicy), pod nimi tworzy sie ich duplikat o grubosci odpowiednio wiekszej (dostajesz ten kontur od ulicy) - na nizszej warstwie (w menadzerze obiektow) i nadaje im szare wypelnienie. Na warstwie jeszcze nizszej rysuje sie zabudowe, a na kolejnej wode, i na nast. zielen. To jest b. proste tylko trzeba sie do tego zabrac w odpowiedni sposob.
pozdr.

Martha 
Praktyk

Wysłany: 25 Listopad 2011, 10:39   

Hymmmmm...
A da radę coś z tego jeszcze zrobić? Tzn tak połączyć te krzywe żeby dało radę wypełnić kolorem?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 25 Listopad 2011, 10:49   

W zal. zaczeta mapka - dalej juz sama powinnas sobie poradzic.

Zwroc uwage na kolejnosc warstw w menadzerze obiektow, i na to ze odrysowywanie takich planow tez nie jest zgodne z prawami autorskimi, bez pozwolenia, dlatego wrzucam tylko pogladowo fragment mapy.
pozdr.

Martha 
Praktyk

Wysłany: 25 Listopad 2011, 10:55   

Dzięki wielkie wawel :!:
Powiem Ci, że o wiele szybciej to idzie niż zabawa krzywymi :mrgreen:

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 25 Listopad 2011, 17:47   

wawel napisał/a:
Ulice rysuje sie liniami o okreslonej grubosci (grubosc ulicy), pod nimi tworzy sie ich duplikat o grubosci odpowiednio wiekszej (dostajesz ten kontur od ulicy) - na nizszej warstwie (w menadzerze obiektow) i nadaje im szare wypelnienie. Na warstwie jeszcze nizszej rysuje sie zabudowe, a na kolejnej wode, i na nast. zielen. To jest b. proste tylko trzeba sie do tego zabrac w odpowiedni sposob.

Wszystko się zgadza, prócz tego wypełnienia - to ma być szary (lub np. czarny) kontur. A jeszcze rada ode mnie: przy mapach i planach rób tak, by mieć jak najwięcej warstw, a w jednej warstwie mieć tylko elementy o takich samych właściwościach (np. krzywe o takiej samej grubości i takim samym kolorze), opisujące tylko jeden rodzaj obiektu. Np. w osobnej warstwie cieki o grubości 0,1mm, w osobnej cieki 0,2 mm, w innej 0,3mm, a jeżeli taką samą linią jak któryś rodzaj cieków rysujesz siatkę geograficzną (co się czasem zdarza), wrzuć go do osobnej warstwy.
Będziesz wtedy mieć możliwość prostego edytowania całej grupy elementów na raz, a poza tym porządek w projekcie :)
Martha napisał/a:
Powiem Ci, że o wiele szybciej to idzie niż zabawa krzywymi :mrgreen:

Samo rysowanie krzywych jest w mapach i planach bardzo proste. Tu się stosuje tylko krzywe, punkty, wypełnienia i kontury jednolite, czasem jakąś przezroczystość. W porównaniu z tym, co robią w Corelu niektórzy z Koleżanek i Kolegów choćby z tego forum, to to, co my robimy to jest zwykłe rzemieślnictwo... :-) artyzm zaczyna się dopiero wtedy, gdy trzeba te wszystkie linie i punkty przerobić tak, aby mapa była: czytelna, przejrzysta, kartometryczna, zgodna z zasadami panującymi w kartografii, i dobrze byłoby, żeby jeszcze była ładna. A wszystko to na jednej mapie :mrgreen:

Odpowiedz do tematu