Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy mogę obracać wypełnienie postscriptowe?
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 24 Listopad 2011, 14:04   Czy mogę obracać wypełnienie postscriptowe?

Czy mogę obracać wypełnienie postscriptowe?

Np. wypełniam obiekt cegłówkami. To pytanie jest, czy mogę to wypełnienie obracać wewnątrz obiektu, razem z obiektem? Bo teraz to ono zawsze jest "proste", obiekt mogę obracać a wypełnienie zostaje na miejscu. Rozumiecie, nie?

Wyobraźcie sobie, że wypełniam prostokąt "F-Głowami". I teraz chwytam prostokąt i ustawiam pod ukosem, obracam o 45 stopni. Ale niestety F-Głowy dalej stoją prosto, nie obróciły się, nie pochyliły się wraz z obiektem.

Czy da się więc tak?

chezare 

Wysłany: 24 Listopad 2011, 22:06   

F, przeczytaj co jest napisane w pomocy Corela na temat wypełnienia postscriptowego i jak Cię to nie odstraszy to dalej się nim baw :)

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 24 Listopad 2011, 23:06   

Tak na marginesie, do czego używacie wypełnienia postscriptowego? Jak żyję, ani razu z niego nie skorzystałam, nawet nie wiem od której wersji istnieje.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 24 Listopad 2011, 23:36   

joannaw.79 napisał/a:
Tak na marginesie, do czego używacie wypełnienia postscriptowego?

Do... nadanie rybie jej łusek. Jest akurat takie.
Albo do nadanie wodzie jej bąbelek. Też takie jest.

Chezarre, czyli jak widzę się da...
Sorry Chezarre ale nie wiem jak to zrobić. A w pomocy nie mam tematów dotyczących tego wypełnienia.
Ostatnio zmieniony przez F-Głowy 24 Listopad 2011, 23:41, w całości zmieniany 1 raz  

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 24 Listopad 2011, 23:36   

Joannaw.79, bodajże w CD3 używałem bo... takie sobie drukarnia życzyła - po co nie wiem :)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 24 Listopad 2011, 23:42   

Jak tu drukarnia sobie takie życzyła? Drukarnia kazała grafikowi wykonywać prace tak jak oni chcą na przykładzie rodzaju wypełnienia? Chyba że "wypełnienie postsriptowe" nie ogranicza się do "charakterystycznych obiektów wektorowych wewnątrz obiektu" tylko do czegoś więcej jeszcze.

Chezarre, czyli jak widzę się da...
Sorry Chezarre ale nie wiem jak to zrobić. A w pomocy nie mam tematów dotyczących tego wypełnienia.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 24 Listopad 2011, 23:55   

F-Głowy, dawne czasy kiedy PRN-y samemu się kręciło bo w drukarniach kosztowało to krocie a proof-y były na porządku dziennym (i nocnym czasem też hihi) i... nie było internetu. Zgroza

chezare 

Wysłany: 25 Listopad 2011, 00:25   

F, nie da się tego obrócić. To moje wypełnienie rzeczywiście było przez chwilę postscriptowe, ale przy obracaniu już nie. Napisałem o pomocy, bo tam jeśli mnie pamięć nie myli jest napisane, że należy omijać go szerokim łukiem. Te wzorki są mało ciekawe, utworzenie ich samemu zajmuje chwilę i są w Corelu jak dinozaur, który nie zauważył, że reszta kolegów wymarła.

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 25 Listopad 2011, 00:25   

kula69, I nagrywało się dyskietki ZIP czy jak to się nazywało i do naświetlarni woziło i filmy woziło do drukarni :-)

Zgroza. Ale jakoś sentymentalnie wspominam. Głównie na porządku nocnym, fakt. Internet był, ale ogromnych plików 2MB nie dało się wysłać :-D Jak przeszłam do drukarni gdzie drukowali z płyt CTP to była nowość w Warszawie, zaawansowana technologia. I pomyśleć, że dziś pracuję z maszyną, która ma wbudowaną naświetlarkę.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 25 Listopad 2011, 03:09   

No ja na bitmapę muszę zamienić i obrócic ale nie o to chodzi.
No to co mi pokazujesz że się da jak się nie da?

chezare 

Wysłany: 25 Listopad 2011, 07:54   

Widzę F, że nie zrozumiałeś.
Wszystko się da, tylko czasami nie tak jak byś chciał. Postscriptowego wypełnienia nie obrócisz, nie dodasz do tej listy nowej pozycji i w ogóle to jest zły kierunek. Jak się rozpędzisz z takimi wypełnieniami, to w pewnym momencie może Ci zdechnąć cały projekt i wtedy dopiero będziesz sobie pluł w brodę. Zostaw ten wynalazek niech czeka aż Corel go sam wyeliminuje z użycia. Uwierz, że nie wszystkie fontanny w tym programie działają :)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 25 Listopad 2011, 10:23   

No ale jakoś ty wstawiłeś swój rysunek? To w takim razie po co? I jak, też na bitmape go zamieniałeś?

Cytat:
Uwierz, że nie wszystkie fontanny w tym programie działają :)

Wiem. I nie tylko "fontanny". Oni spaprali zwykłe, podstawowe autouzupełnianie tekstu!

Odpowiedz do tematu