Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam
Autor Wiadomość
pierog 
Znawca

Wysłany: 27 Listopad 2011, 00:20   Witam

Nie wiem czy to odpowiedni dział ,ale chciałbym zapytać czy mieliście podobną sytuację do mnie ,gdzie dostałem nietypowe zlecenie od klienta które z początku wyceniłem ,a potem okazało się że klient do wszystkiego wnosi poprawki ,dokłada dodatkowe prace które nie były w cenie. Wyjaśniłem wszystko mojej klientce ale widocznie nie rozumie tego ,że z początku wyceniłem tak ,a potem wyszło drożej i teraz pytanie co zrobić w takiej sytuacji?Kłócić się o swoją rację ,czy po prostu dokończyć zlecenie nawet jak nam się to przestaję opłacać?

chezare 

Wysłany: 27 Listopad 2011, 12:02   

Cześć.
W każdej robocie zdarzają się takie sytuacje, że zamiast zarobić musisz dołożyć, ot choćby popsułeś materiał, najlepszym się zdarza i zarobek diabli wzięli.
Oczywiście należy się upominać o swoje jak ma się rację. Baba może i wredna ale jakąś pamięć chyba ma i wie na co się umawiała? Jak negocjacje nie przyniosą rezultatu, to musisz oszacować czy bardziej ci się opłaca robotę przerwać czy dokończyć i g. zarobić?
Oprócz strony czysto finansowej istnieje jeszcze druga w której koszty i straty nie mają znaczenia. Pokazać babie, że jak taka mądra to niech sobie sama robi albo szuka innego jelenia. Ja bym jednak negocjował.

pierog 
Znawca

Wysłany: 27 Listopad 2011, 12:18   

Jednak postanowiłem dokończyć ,gdyż mam już końcówkę roboty i niech spada na drzewo. Jak przyjdzie drugi raz to wtedy będę wiedział jak ją policzyć żeby nie być stratnym.

chezare 

Wysłany: 27 Listopad 2011, 12:51   

Jak jej będziesz oddawał robotę, to nie zapomnij wspomnieć, że cię zrobiła w krowę. Niech ma się nad czym zastanawiać.

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 28 Listopad 2011, 09:56   

Mnie się zdarzyło, negocjowałam i dostałam wyższą cenę. Ale powiedziałam otwarcie: albo dopłacasz, albo szukaj innego jelenia a ode mnie nic nie dostaniesz.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 28 Listopad 2011, 10:20   

Na przyszlosc - warto na wstepie poinformowac klienta ze poprawki, korekty tez kosztuja.
Sa firmy ktore uwzgledniaja to juz na poczatku i maja np. takie zapisy:
1 korekta 40 zł/ark.wyd.
2 korekta 35 zł/ark.wyd.
3 korekta 30 zł/ark.wyd.
lub
Dodatkowe przełamanie pracy po znacznych zmianach red. 10-20% ceny za skład i łamanie. itd, itp

Dzieki temu klient ktory wnosi jedna korekte placi mniej niz ten ktory korekt, zmian wnosi kilkanascie.
pozdr.

pierog 
Znawca

Wysłany: 28 Listopad 2011, 18:02   

wawel napisał/a:
Na przyszlosc - warto na wstepie poinformowac klienta ze poprawki, korekty tez kosztuja.
Sa firmy ktore uwzgledniaja to juz na poczatku i maja np. takie zapisy:
1 korekta 40 zł/ark.wyd.
2 korekta 35 zł/ark.wyd.
3 korekta 30 zł/ark.wyd.
lub
Dodatkowe przełamanie pracy po znacznych zmianach red. 10-20% ceny za skład i łamanie. itd, itp

Dzieki temu klient ktory wnosi jedna korekte placi mniej niz ten ktory korekt, zmian wnosi kilkanascie.
pozdr.

Święta racja, ale ten klient chciał wiedzieć ile z góry zapłaci za to wszystko. Z tego co mówił to miała być prosta robótka, ale potem okazało się, że muszę włożyć dużo więcej pracy, gdyż wyszły rzeczy których nie przewidziałem. Ona powiedziała, że ma określony budżet i więcej nie ma chociaż przy wycenianiu powiedziałem ,że będzie ok 500zł. Zdenerwowało mnie to ,ponieważ nie określiłem dokładnej ceny tylko w przybliżeniu. Dodatkowo cały czas wprowadzała w projekty kolejne poprawki, które zabierały mój czas. Jeśli chodzi o tego klienta to to olałem i powiedziałem ,że to dokończe po starej cenie, ale drugi raz policzę ją z tymi wszystkimi poprawkami. Postanowiłem w nie typowe zlecenie takie jak miałem teraz liczyć więcej i uwzględniać takie poprawki.

Odpowiedz do tematu