Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Megabord
Autor Wiadomość
dihe 
Praktyk

Wysłany: 24 Listopad 2011, 22:05   Megabord

Siemanko, usiadłem ostatnio do projektu megabordu 21x4,5m sęk w tym że nie mam możliwości powiększania i zmniejszania obiektów. Chodzi mi o zoom. Jak powiększe na pełen ekran, to już nie mogę bardziej zmniejszyć obrazka. Czy są jakieś ograniczenia w corelu co do wielkości grafiki?
Oczywiście grafika w wektorach 1:1

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 24 Listopad 2011, 23:37   

dihe, chyba nie rozumiem o co chodzi
dihe napisał/a:
Jak powiększe na pełen ekran, to już nie mogę bardziej zmniejszyć obrazka

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 25 Listopad 2011, 00:15   

kula69, obrazek w skali 1:1 nie mieści się na monitorze, też mam ten kłopot, czy to wina Corela? W Agencji mam do dyspozycji monitor wielkości średniego kina domowego (29cali) i i tak się nie mieści, dopiero po zmianie rozdzielczości monitora daje radę, ale to piiiiiiii nie robota. Podłączam się pod temat, czy jest na to jakiś sposób? W domu mam monitor 19cali i szkoda gadać, widzę tylko kawałek projektu. Radzę sobie robiąc w skali 1:10 ale nie podoba mi się to.

kula69 

Wysłany: 25 Listopad 2011, 00:33   

Joannaw.79, Dihe, teraz rozumiem - ja mam to "na codzień" więc nie załapałem - moim sposobem to zaznaczanie obiektów i skróty klawiszowe SHIFT+F2 oraz F4, a w ogóle to w 99% robię w skali i RIP Caldera

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 25 Listopad 2011, 00:43   

kula69 napisał/a:
RIP Caldera

A widzisz, nie raz już słyszałam i RIP Caldery ale nie miałam jakoś czasu się z tym zapoznać. Zadanie na weekend dla mnie: douczyć się.

Ech... gdyby ktoś mi 10 lat temu powiedział że zawód poligrafa wymaga ciągłego douczania się to dziś uczyłabym dzieci polskiego :-)

kula69 

Wysłany: 25 Listopad 2011, 11:55   

Joannaw.79, myślę że to najlepszy RIP do wydruków wielkoformatowych (tych naprawdę wielkich bo w formacie do 2x2 fotografii króluje jak dla mnie photogate) jego zdolności powiększania (algorytm) jest zniewalający kiedyś tak z ciekawości zrobiliśmy plik 1:100 w jpg i wydruk 5x1,5m - było ekstra

dihe 
Praktyk

Wysłany: 27 Listopad 2011, 21:35   

OK F4 jasna sprawa, tylko ja bym chciał trochę światła do okoła i F3 już nie działa. niby nie ma problemu żeby oddać plik w odpowiendiej skali, ale jeśli jest to wektor i grafika o wielkości 120m2 zajmuje 300kb to można oddać 1:1 tylko jak obrabiać taki plik jak nie można go zobaczyć tak jak by z daleka. Od razu powiem że chodzi tu głównie o fonty, które przy skalowaniu do rozmiaru człowieka trochę się rozsierdzają a ich hinting jest makabryczny.

Na razie nie stosuję grafiki rastrowej na takich cudach.

Czekam na dalsze pomysły.

Odpowiedz do tematu