|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Sortowanie obiektów |
| Autor |
Wiadomość |
HPS
Początkujący

|
Wysłany: 26 Listopad 2011, 21:29 Sortowanie obiektów
|
|
|
Witajcie,
Bardzo często podczas pracy spotykam się z plikami klientów które mam wydrukować. Podczas przygotowania pod maszynę, muszę zamieniać kolory na Pantony. Jeśli w projekcie jest kilka obiektów, nie sprawia to większej trudności, gorzej jednak jeśli obiektów jest kilkadziesiąt/kilkaset. W takich przypadkach często korzystam z opcji "find and replace". Lubię mieć zawsze otwartą z prawej strony listę warstw i obiektów. Czy jest jakaś możliwość /makro addon, które pozwoli mi sortować tam obiekty po np kolorach ? często najwydajniejszą formą zaznaczania jest klikanie myszą na dany obiekt o podanych parametrach koloru i przy kombinacji z ctrl lub shiftem robienie rozbudowanych zaznaczeń. Czasem przez nieuwagę można stracić zaznaczenie na kilku obiektach i chcieć się zabić.... Korzystam z wersji x3
Chodzi mi o kolumnę z sortowaniem, np najpierw wszystkie outline'y 0.5mm, później większe. Najpierw obiekty czerwone, później niebieskie, albo chociaż posortowane wg tego samego koloru (często klient przysyla projekt w ktorym jest mieszanka roznych epesów, cdrów, bitmap itd, i kolory są z różnych przestrzeni i rgb i cmyk i pantony jakieś tam cvc-u itd. Muszę mieć wszystko w Pantone coated, bo do takich kolorów dążymy (takie profile na maszynie).
Klikałbym sobie kolumnę color, corel sortowałby obiekty po kolorze, albo alfabetycznie wg pantonów. Wtedy używałbym tylko kombinacji z shiftem. A może macie jakieś szybsze sposoby?
EDIT: chyba mam :D trzeba było poświęcić parę godzinek na poszukiwanie - Jeff's Select Same 2 |
|
|
|
 |
tadekk
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2011 Posty: 86 Skąd: Mokotów
|
Wysłany: 28 Listopad 2011, 16:21
|
|
|
Oj to było by bez sensu. One są poukładane wg. kolejności w jakiej leżą na warstwie. Gdyby je posortować inaczej, mogły by wtedy poukrywać się jakieś elementy.
Ale pewnie lista obiektów osobna z możliwościami sortowania, była by użyteczna. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 29 Listopad 2011, 23:48
|
|
|
Myślę, że przy pomocy makra da się zrobić tak żeby w menedżerze obiektów obiekty były posortowane według ustalonych założeń. Tyle tylko że nie da się tego zrobić bezpośrednio z listą obiektów a przesuwając je na odpowiedni poziom w dokumencie. Jeśli obiekty mają jakieś elementy, które leżą jeden nad drugim to tak jak napisał kolega, zrujnuje to wygląd dokumentu.
Zaciekawiło mnie to, że drukujecie zupełnie inne kolory niż przysyła klient? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|