Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sortowanie obiektów
Autor Wiadomość
HPS
Początkujący

Wysłany: 26 Listopad 2011, 21:29   Sortowanie obiektów

Witajcie,

Bardzo często podczas pracy spotykam się z plikami klientów które mam wydrukować. Podczas przygotowania pod maszynę, muszę zamieniać kolory na Pantony. Jeśli w projekcie jest kilka obiektów, nie sprawia to większej trudności, gorzej jednak jeśli obiektów jest kilkadziesiąt/kilkaset. W takich przypadkach często korzystam z opcji "find and replace". Lubię mieć zawsze otwartą z prawej strony listę warstw i obiektów. Czy jest jakaś możliwość /makro addon, które pozwoli mi sortować tam obiekty po np kolorach ? często najwydajniejszą formą zaznaczania jest klikanie myszą na dany obiekt o podanych parametrach koloru i przy kombinacji z ctrl lub shiftem robienie rozbudowanych zaznaczeń. Czasem przez nieuwagę można stracić zaznaczenie na kilku obiektach i chcieć się zabić.... Korzystam z wersji x3

Chodzi mi o kolumnę z sortowaniem, np najpierw wszystkie outline'y 0.5mm, później większe. Najpierw obiekty czerwone, później niebieskie, albo chociaż posortowane wg tego samego koloru (często klient przysyla projekt w ktorym jest mieszanka roznych epesów, cdrów, bitmap itd, i kolory są z różnych przestrzeni i rgb i cmyk i pantony jakieś tam cvc-u itd. Muszę mieć wszystko w Pantone coated, bo do takich kolorów dążymy (takie profile na maszynie).

Klikałbym sobie kolumnę color, corel sortowałby obiekty po kolorze, albo alfabetycznie wg pantonów. Wtedy używałbym tylko kombinacji z shiftem. A może macie jakieś szybsze sposoby?

EDIT: chyba mam :D trzeba było poświęcić parę godzinek na poszukiwanie - Jeff's Select Same 2

tadekk 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 28 Listopad 2011, 16:21   

Oj to było by bez sensu. One są poukładane wg. kolejności w jakiej leżą na warstwie. Gdyby je posortować inaczej, mogły by wtedy poukrywać się jakieś elementy.
Ale pewnie lista obiektów osobna z możliwościami sortowania, była by użyteczna.

chezare 

Wysłany: 29 Listopad 2011, 23:48   

Myślę, że przy pomocy makra da się zrobić tak żeby w menedżerze obiektów obiekty były posortowane według ustalonych założeń. Tyle tylko że nie da się tego zrobić bezpośrednio z listą obiektów a przesuwając je na odpowiedni poziom w dokumencie. Jeśli obiekty mają jakieś elementy, które leżą jeden nad drugim to tak jak napisał kolega, zrujnuje to wygląd dokumentu.
Zaciekawiło mnie to, że drukujecie zupełnie inne kolory niż przysyła klient?

Odpowiedz do tematu