|
Publikowanie do PDF - kompletnie biały PDF - brak pomysłów |
| Autor |
Wiadomość |
quile
Początkujący

|
Wysłany: 30 Listopad 2011, 21:42 Publikowanie do PDF - kompletnie biały PDF - brak pomysłów
|
|
|
Witam,
mam duży problem z przygotowywanym bannerem. Niestety ni jak nie mogę go zapisać do PDF'a ( oczywiście korzystam z Publikuj do PDF ) Probowałem już chyba wszystkiego, zwiedziłem wszystkie fora itd i nie potrafię sobie pomóc. Ciągle wychodzi biały PDF.
Dodam, że sam banner jest dość duży bo ma mieć 27 metrów długości, jednak nie to raczej stanowi problem.
Zamieszczam plik - może ktoś będzie w stanie mi pomóc
granland.pl/banner2_27metrow.cdr - plik jest zapisany do wersji 11
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Mi po prostu skończyły się już pomysły i ręce opadły, dlatego zwracam się do was o pomoc. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30 Listopad 2011, 22:08
|
|
|
Corel tak, ale *.pdf nie potrafi "obsłużyć" takiego formatu. Przeskaluj pracę do skali 1:10 i tak zapisz a firmie wykonującej baner zaznacz to koniecznie w zamówieniu!
Przy okazji - czasami efekty (natywne cienie, soczewki, przeźroczystości itp.) mogą źle wyjść w druku, jeżeli są położone NAD obiektami wektorowymi - a tak właśnie jest w Twoim projekcie. Nie muszą, ale mogą.
Przy tej wielkości banera 72 dpi w zupełności wystarczy - zaryzykowałbym nawet, że 45 dpi. Dlatego jeżeli skasujesz efekty i sprowadzisz je do bitmap to pamiętaj o ich późniejszym skalowaniu (czyli 720 dpi przy konwertowaniu a nie 72). |
|
|
|
 |
quile
Początkujący

|
Wysłany: 30 Listopad 2011, 22:26
|
|
|
Skalowanie nic nie dało, pdf nadal wychodzi biały. Najdziwniejesze jest to, że PDF wychodzi zupełnie innych rozmiarów niż plik cdr. Kiedy robię to w X4 wychodzi mniej więcej kwadrat, a kiedy robię to w X5 wychodzi wysoki, bardzo wysoki prostokąt o proporcjach boków około 1:100
Jeżeli jesteś zainteresowany pomocą proszę o kontakt na zawleka@gmail.com - oczywiście zapłacę za pomoc. Tych bannerów jest więcej, ze wszystkimi dzieje się to samo. Siedzę nad tym już drugi dzień i tak jak pisałem wyżej brakuje mi już pomysłów. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 1 Grudzień 2011, 00:32
|
|
|
| To znaczy, że ta grafika ciągle przekracza możliwości pdfa. Istnieje jeszcze jedna możliwość, że Corel ma za mało przestrzeni życiowej. Nie wiem jak w takim przypadku rozwiązać ten problem, ja najzwyczajniej zamykam Corela i po otwarciu robię pdfa. W 99 na 100 przypadkach pomaga, choć jak ma się otwartych kilka dokumentów to jest wkurzające. Inną przypadłością Corela, tym razem dwunastego z którą się parę razy zetknąłem jest komunikat o tym, że nie ma miejsca na dysku, choć to oczywista bzdura. Dzieje się tak przy zapisywaniu dokumentu i towarzyszy temu najczęściej niemożność utworzenia nowego dokumentu. Nie pomaga zmiana rozmiaru pamięci przydzielonej programowi itp. W takim przypadku ratuję się robiąc właśnie pdfa. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 1 Grudzień 2011, 08:43
|
|
|
Problemem sa programy do wyswietlania pdf-a, nie wszystkie sa w stanie pokazac taka duza grafike, ale np. importujac taki plik do Corela lub innego programu np inkscape powinienes zobaczyc swoj baner.
Rada jest taka zrob projekt w skali 1 do 10 i zmien przegladarke dla pdf-ow. Na taka ktora potrafi pokazac wiekszy plik. Wiec Adobe Reader odpada, jesli nie robisz w skali. Bo jesli zrobisz 1 do 10 to 2,7 metra dlugosci miesci sie w mozliwosciach programu.
Alternatywnie zamiast sie meczyc z plikiem pdf mozesz zrobic tifa, jpg 1 do 10 w rozdzielczosci 720, lub nawet mniejszej 450. Drukarnie wielkoformatowe tez chetnie przyjnuja takie pliki, a sa takie ktore nie chca plikow pdf w przypadku wielkiego formatu.
pozdr.
ps
tak swoja droga problem o ktorym napisales byl juz na tym forum kiedys opisywany. |
|
|
|
 |
Smiglowiec
Praktyk Ubostwiam to Forum

|
Wysłany: 8 Grudzień 2011, 11:18
|
|
|
| Ja mam podobnie, przy banerze 630cm;/ ale składał się z 3 prostokątów i go podzieliłem, znacie sposób żeby w ploterze przestawić z pdf na inny format? i jaki polecacie? |
|
|
|
 |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 9 Grudzień 2011, 18:20
|
|
|
O! Ale ciekawy temat się mi trafił, bo niedawno miałem też z tym problem. Co za zrządzenie losu.
Wg mnie jest to wina KOMPUTERA lub PROGRAMU.
Ale nie programu do odtwarzania PDFów bynajmniej.
Na jednym kompie robiłem takie duże projekty i nie miałem żadnych problemów z zapisem. Przyszło mi to samo zrobić na innym komputerze (nie był jakoś znacznie gorszy, a co ciekawe miał nowszego Corela nawet) i bum! Nie da się. Wychodził nieotwieralny PDF o wadze 18 kilobajtów. Więc musiałem do TIFów zapisywać. |
|
|
|
 |
|
|