Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel a paleta bark.
Autor Wiadomość
greg1987
Początkujący

Wysłany: 30 Listopad 2011, 22:35   Corel a paleta bark.

Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak w Corelu stworzyć szybko paletę barw (aple). Ponieważ męcze się układam te kwadraciki i ustawiam odpowiednio kolory zajmuje mi to około dnia. A widziałem jak pewien grafik tworzył taka paletę barw (aple) i zajmowało mu to około 10-20 minut jeśli chodzi o całą paletę CMYK.

chezare 

Wysłany: 1 Grudzień 2011, 00:19   

To ten grafik był dosyć wolny, bo można to zrobić przy pomocy gotowych narzędzi Corela w jakieś 15 sekund. Twoją metodą, czyli rysowaniem kwadracików i przeciąganiu na nie kolorów z palety można to zrobić w góra kilka minut. Choć może być też tak, że o czym innym myślimy? Piszesz też o apli, nie wiem jaki to ma związek z tematem bo apla oznacza jednolite tło i to takie gdzie nie ma rastra tylko jest 100% koloru.

Jak to zrobić?
Menu Narzędzia -> Visual Basic -> Odtwórz.
Szukasz na liście Global Macros i dalej CorelMacros.CreateColorSwatch.
Wszystkie kolory z palety przeniosą ci się elegancko do dokumentu w ciągu 2, 3 sekund.
Oczywiście można tak zrobić nie tylko ze standardową paletą cmyk.

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 1 Grudzień 2011, 17:12   

A do starszych wersji, np 9ki można zastosować skrypt oberon palette book, dostępny tu:
http://www.oberonplace.co...ripts/index.htm
Który zrobi to również automatycznie.

greg1987
Początkujący

Wysłany: 1 Grudzień 2011, 17:43   

Dziękuję, sposób jest bardzo szybki i łatwy. A mam jeszcze jedno pytanie lepiej wybierać paletę kolorów czy on sam sobie bierze z CMYK-a i jak inna paletę wybrać gdzie tych plików szukać. I czy jest możliwość tworzenia apli żeby były przejścia tonalne tzn. Ze jedna jest zielona i przechodzi w jaśniejszy kolor lub zmienia się w inny.
Makra robią mi tylko 2 rzędy po 10 apli czyli łącznie 20. W HEADER jest okienko data czyli raczej chodzi o datę, a printer odnosi się do drukarki tylko po co?

chezare 

Wysłany: 1 Grudzień 2011, 19:09   

Nie czytasz. Słowo apla ma kilka znaczeń ale nie może to być przejście tonalne. To jest zawsze jednolity kolor tła. Dla malarza na dodatek ciemny, dla drukarza bez znaczenia.
Jeśli makro z Corela robi tylko 20 kolorowych kwadracików (cmyk), to nie wiem dlaczego tak jest bo na oko tych kolorów w palecie jest trochę więcej. Z przejściem tonalnym też można by rozwiązać sprawę jakimś prostym makrem ale chodzi ci pewnie o kilka zestawów kolorów, to szybciej będzie zrobić to ręcznie.
Np. tak.

Odpowiedz do tematu