Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kute litery
Autor Wiadomość
Pepsaj 
Doradca

Wersja CorelDRAW: Pepsaj
Wysłany: 1 Grudzień 2011, 14:15   Kute litery

Witam,
potrzebuje do nagrobka dopisać nazwisko, jednak nie mogę dobrać czcionki, bo napis już istniejący jest wykonany ręcznie (wykłuty). Czy ktoś podjął by się może w ramach hobby lub praktyki ;) wykonania napisu (dane mogę dostarczyć na priv), jaki muszę wykonać? Z góry dzięki.

W załączniku wklejam zdjęcie napisówki.

zdjęcie0370.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 509 raz(y) 752.17 KB

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 1 Grudzień 2011, 14:44   

Robiłem taki zbieg wielokrotnie - pracochłonna zabawa, niektóre litery trzeba samemu tworzyć - polecam samodzielnie podszkolić się w Corel'u :lol:

Pepsaj 
Doradca

Wysłany: 1 Grudzień 2011, 15:22   

Łatwo powiedzieć ;) Chętnie bym się czegoś takiego nauczył, ale przydałby się jakiś podręcznik, albo coś.

Roberto 
Doradca

Wysłany: 2 Grudzień 2011, 07:12   

Nie wiem jaki jest twój stopień zaawansowania w używaniu Corel'a i jak Ci to najłatwiej opisać. Litery mają pewne elementy które możesz powielić i wykorzystać w innej literze, np. masz R łatwo z niego zrobisz P . Podstawa to dobre zdjęcie płyty nagrobnej lub kawałek kalki, papieru przez który odbijemy ołówkiem wykute liternictwo i znowu zdjęcie tego arkusza lub skaner. Potem import do Corela i jak wolisz, jako osobna warstwa lub zablokowany obiekt. Pozostaje teraz obrysowanie liter które będą Ci potrzebne. Czasem udaje się się dopasować liternictwo ze starych wersji Corela - było kilka popularnych krojów używanych do kucia lub piaskowania. Jednak jeżeli sobie nie poradzisz to pisz.

chezare 

Wysłany: 2 Grudzień 2011, 07:59   

Roberto, to nie niektóre litery trzeba stworzyć, tylko wszystkie a z niektórymi będzie prościej bo wystarczy je odrysować :) Żeby to jakoś przyzwoicie zrobić potrzebne są fotografie wszystkich znaków jakie są na tej tablicy albo ich kalki. To zdjęcie które zamieścił kolega jest dosyć przyzwoitej jakości, jak by załączył spis znaków których potrzebuje to może już by miał rozwiązanie problemu? :) Nie wiem jaki sens ma ta konspiracja?

Pepsaj 
Doradca

Wysłany: 7 Grudzień 2011, 10:31   

Ponawiam prośbę... Sprawa zaczyna robić się pilna.

Potrzebuje napis LUDWIK ĆMAK, ur. 1 VIII 1935 zm. 22 XI 2011

Roberto 
Doradca

Wysłany: 7 Grudzień 2011, 14:24   

Biorę się za to.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 7 Grudzień 2011, 15:43   

Pepsaj, nie mogę ruszać lewą ręką a nią obsługuje skróty - próbowałem nie idzie - przepraszam

chezare 

Wysłany: 8 Grudzień 2011, 06:43   

Kula nie ma za co przepraszać. Roberto napisał, że pracuje nad tym :)
Poważnie to pieruńsko trudne zadanie bo co innego odrysować np. drukowany napis gdzie dwie takie same litery są identyczne a co innego ręcznie kuty i to przez niezbyt starannego kamieniarza. Poprawienie błędów nie jest problemem, problemem jest zdecydowanie się czy w szeryfach np. linie mają być proste czy może mają być łuki. Czy ich zakończenia mają być ostre czy nie? Myślę, że trzeba błędy kamieniarza poprawić i stworzyć fragment tego alfabetu od nowa a to czy kolega spróbuje udając niedokładność zrobić tak żeby ta robota wglądała na dzieło tego samego kamieniarza to już osobna kwestia.
Mnie dzięki Bogu na razie nic nie boli oprócz braku czasu.
Roberto już dosyć długo nad tymi paroma znakami pracuje, to jest nadzieja, że wkrótce skończy :) Jak nie to sam to narysuję ale dopiero dzisiaj wieczorem.

Roberto 
Doradca

Wysłany: 8 Grudzień 2011, 07:31   

Witam - wymaga poprawek ale może sobie z tym poradzisz. Bardzo słaba jakość zdjęcia - czasem trzeba się domyślać co tam jest.

litery.cdr
wersja 9
Pobierz Plik ściągnięto 436 raz(y) 21.06 KB

Pepsaj 
Doradca

Wysłany: 8 Grudzień 2011, 10:30   

Wielkie dzięki. Istnieje jakiś tutorial jak takie coś powinno się robić? Chętnie bym się tego nauczył, bo od czasu do czasu się przydaję.

Kula - trzymam kciuki za powrót do zdrowia.

Odpowiedz do tematu