Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Logo
Autor Wiadomość
Rastafaraj
Początkujący

Wysłany: 21 Grudzień 2011, 19:52   Logo

Witam. mam pewien problem. Muszę przerobić logo na wektor. Nie mam pojęcia w ogóle o co chodzi, przyznam się bez bicia. Jestem w tym kompletnie ciemna. Bardzo proszę o pomoc !

poluzjanci.jpg
logo
Pobierz Plik ściągnięto 368 raz(y) 12.05 KB

poluzjanci.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 289 raz(y) 12.05 KB

poluzjanci.jpg
to jest to logo
Pobierz Plik ściągnięto 294 raz(y) 12.05 KB

Rastafaraj
Początkujący

Wysłany: 21 Grudzień 2011, 19:53   Logo

przepraszam. wystarczy jeden obrazek ściągnąć. wszystko jest to samo.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 21 Grudzień 2011, 23:52   

sorki zbyt kiepska jakość

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 21 Grudzień 2011, 23:58   

"poluzjanci"

Uprzedzam, że to nielegalne...

chezare 

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 00:39   

Logo, co jest nielegalne?
Narysowanie logo zespołu muzycznego jest tak samo nielegalne jak narysowanie Pałacu Kultury albo skopiowanie Giocondy, choć to byłoby raczej trudne :)

poluzjanci.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 251 raz(y) 13.96 KB

kula69 

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 00:41   

z innego pliku

polu.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 257 raz(y) 21.45 KB

kula69 

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 00:42   

chezare, cześć nie zauważyłem że też puszczasz
Jak samopoczucie po spotkaniu we mgle?

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 12:18   

chezare, to nie jest narysowanie logo, tylko odrysowanie i rozpowszechnianie z uszczerbkiem dla oryginału,
który ma autora i swoje prawa...

Najwyższy czas, abyś zajrzał do ustawy o prawie autorskim i przestał się dziwić...

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 14:18   

LogoPedant napisał/a:

który ma autora i swoje prawa...

...........Najwyższy czas, abyś zajrzał do ustawy o prawie autorskim i przestał się dziwić...

Co mowi Prawo tak konkretnie o wektoryzowaniu?

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 15:06   

wawel, odrób zadanie domowe, proszę uprzejmie...

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 16:02   

Niestety nie ma nic w tym temacie... jest o prawie autorskim, dzielach pochodnych opracowaniach...itd.
Natomiast z obserwacji mozna napisac ze wiele firm oferuje odplatnie wektoryzacje znaku graficznego - bo czesto klient takiego nie posiada, nie mial, zgubil, ma ale nie wie co to jest grafika wektorowa itp.
I jest to powszechna usluga, taka jak drukowanie itp.

Mam wobec Twojej postawy pytanie.
Co bys zrobil jako projektant, gdybs byl w takiej sytuacji: dostajesz do przygotowania mat. i wsrod nich logo, w gifie, jpg-u ktore sie nie nadaje do druku, i wiesz ze nie dostaniesz lepszego, bo albo tworca nie przewidzial tego ze logo powinno miec swoja wersje wektorowa, albo klient nie moze odszukac paczki z logotypami.
a) informujesz ze z powodu logo - ktore ma byc np. na pasku sponsorskim, patronow medialnych itp nie mozna przygotowac mat.
b) wrzucasz tego gifa do projektu
c) wektoryzujesz znak w dbalosci o jego jakosc w druku?

pozdr.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 16:42   

wawel, zawsze w takich sytuacjach proszę o kontakt z autorem znaku. Reszta to już domniemanie.
Sytuacje są różne i różnych wymagają interpretacji...

To, że pewne działania są na porządku dziennym, wcale nie znaczy, że stają się przez to legalne.

Rastafaraj
Początkujący

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 16:50   

ja wiem, że to logo zespołu itd. ja po prostu potrzebuje to przerysować na wektory. nie w żadnym celu by rozpowszechnić. bardzo Was proszę o pomoc.

kula69 

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 16:55   

pisaliśmy już o tym jakiś czas temu i była znaleziona taka wykładnia
Plagiat (łac. plagium - kradzież) - skopiowanie cudzej pracy/pomysłu (lub jej części) i przedstawienie pod własnym nazwiskiem, np. obrazu, grafiki, fotografii, odkrycia, piosenki, wiersza, wynalazku, pracy magisterskiej, pracy doktorskiej, publikacji naukowej.
Plagiat oznacza – w języku potocznym – kradzież utworu lub pomysłu. Plagiatem jest przywłaszczenie sobie autorstwa cudzego utworu lub jego fragmentu (cudzych elementów twórczych), to znaczy ukrycia źródła ich pochodzenia. Oznacza więc kradzież intelektualną[1]. Plagiat z założenia jest umyślny, plagiator (osoba, która dopuściła się plagiatu) przypisuje sobie cudzą twórczość[2]. Plagiator świadomie zataja źródło pochodzenia istotnych zapożyczeń. Według niektórych autorów ...niechlujstwo i rażąca niedbałość, względnie nieumiejętność w redagowaniu przypisów nie stanowi (…) okoliczności łagodzącej[1].
Plagiat jest szczególnie niechlubnym przestępstwem, dyskwalifikującym autora całkowicie do uczestnictwa w środowisku naukowym. Dotyczy to zarówno studentów, jak i pracowników naukowych. Plagiat polega na kopiowaniu cudzych pomysłów i tekstów – jest to kradzież idei. [3].
Plagiat nie odnosi się do grafik/tekstów w domenie publicznej, czyli, możliwych do użytku dla każdego. Np. gdy osoba użyje grafiki/tekstu która/y jest ogólnodostępny, a osoba druga użyje tej samej grafiki/tekstu, nie można tego uznać za plagiat, jako że obydwoje odbiorcy mają do tej grafiki/tekstu takie same prawa.
Po co dalej wałkować temat? Ja raczej skupiłbym się ( i to robię) na sprawie dla kogo i po co to robimy abyśmy nie robili grafik dla szachrajów
Ostatnio zmieniony przez kula69 22 Grudzień 2011, 17:24, w całości zmieniany 1 raz  

kula69 

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 16:57   

Rastafaraj, przeca dostałeś pliki od Cezare i ode mnie coś z nimi nie tak?

Rastafaraj
Początkujący

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 17:00   

tak jestem tym wszystkim zagubiona i zdenerwowana, bo to szukanie się ciągnie od poniedziałku, że nawet nie zauważyłam. już pobrałam i nie chce mi się odtworzyć ;/

kula69 

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 17:01   

Rastafaraj, a w czym otwierasz?

Rastafaraj
Początkujący

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 17:03   

ściągnęłam i automatycznie przeszło na galeria fotografii systemu Windows. Nie znam się, ciemna w tym jestem, więc pomocy !

kula69 

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 17:05   

Rastafaraj, to otwiera się przez Corel Draw, masz taki program?

Rastafaraj
Początkujący

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 17:06   

no właśnie nie mam;/ a nie da się inaczej jakoś to przesłać ? :)

kula69 

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 17:12   

Rastafaraj, ej dziewczę płoche :-D przecież jesteś na forum Corel-a; masz w pdfie w środku jest wektorowo
cezaremu też daj plusa bo się chłop napracował i powiedz czy dało rade otworzyć

polu.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 131 raz(y) 1.31 MB

Rastafaraj
Początkujący

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 17:15   

wiem wiem. ale ja, że się przerabia na wektory dowiedziałam się jakieś 4 dni temu ;/ ;p wielkie dzięki !! uratowaliście mi, brzydko pisząc tyłek ! :) Dziękuję ! ;)

kula69 

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 17:16   

ok :) dziękuje za +
Ostatnio zmieniony przez kula69 22 Grudzień 2011, 17:20, w całości zmieniany 1 raz  

Rastafaraj
Początkujący

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 17:19   

nie ma sprawy, kliknięte ^^

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 17:20   

LogoPedant napisał/a:
wawel, zawsze w takich sytuacjach proszę o kontakt z autorem znaku. Reszta to już domniemanie.

Na to musialby byc czas, a tego zawsze brakuje. Klient odpowie ze nie moze sie dodzwonic do autora, nie wie gdzie ma jego dane kontaktowe, zbyje prosbe o kontakt, albo ze do godz. x mat. musi trafic do druku... i nie sa to jakies wyjatkowe sytuacje w proj. graficznym.

Czyli rozumiem ze rezygnujesz i nie podejmujesz sie wykonania proj.?

LogoPedant napisał/a:

To, że pewne działania są na porządku dziennym, wcale nie znaczy, że stają się przez to legalne.

To ze sa powszechne nie oznacza rowniez ze sa nielegalne. :-)

Skad wiadomo ze w tym wypadku te dzialania sa nielegalne? Pytalem o podstawe prawna tego Twojego twierdzenia, podstawy nie podales, ale juz z gory stwierdzasz ze firmy (bo rozumiem ze odnosisz sie teraz to w/w praktyk) robia to nielegalnie. Ciekawe co na to te firmy?

Wiele logo jest zle przygotowanych, nie nadajcych sie do druku, wyciecia na ploterze itp, nawet jesli sa w grafice wektorowej, wiec bez ingerencji w nie sie nie obejdzie, i zajmowanie sie w takim wypadku roztrzasaniem czy aby autor czegos nie straci w wyniku dzialania - operatora dtp troche wydaja mi sie... Grafika wymaga przystosowania jej do druku, i prawie nikt nie ma czasu na szukanie autora do skutku, do ktorego dotarcie tez nie jest proste. Wiec zamiast tracic czas na uczenie tworcy logo jak powinien przygotowac plik, firmy robia to czego wymaga jakosc.
pozdr.

Odpowiedz do tematu