Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z formatem jpeg
Autor Wiadomość
kawa 
Początkujący

Wysłany: 6 Styczeń 2012, 13:07   Problem z formatem jpeg

Cześć wszystkim!
własnie dołączyłam do forum. Jestem bardzo świeżutkim adeptem "sztuki graficznej"
no i mam problem.
Zrobiłam całkiem fajny obrazek w Corelu, ale żeby go wykorzystać musze go
zrobic w konkretnych wymogach techniznych:

JPG, .JPEG, .TIFF, rozdzielczość między 72 dpi – 150 dpi, wielkość pliku do 1 MB, przestrzeń koloru: RGB, rozmiar: 800x450 px, marginesy tła- 20% z każdego boku

wiem jak eksportować plik do formatu jpeg, zmienić jego rodzielczość ale rozmiar px czy marginesy 20%...czarna miagia

Jesli ktoś miałby chwilkę żeby pomóc, bedę bardzo wdzięczna!
PS. I proszę sie nie smiać :P

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 6 Styczeń 2012, 21:42   

Do jakiego druku solwenu czy offsetu? Sądząc po rozdzielczości chodzi o solwent. Marginesy tła oznaczją spady: musisz wyciągnąć obrazek tła poza linie cięcia

kawa 
Początkujący

Wysłany: 7 Styczeń 2012, 12:05   

Nigdy nie przygotowywałam niczego do druku. Potrafię zrobić obrazek w Corelu ale jesli chodzi o przygotowanie go do dalszego użycia kompletnie nie mam doświadczenia.

Zrobiłam logo, szczerze mówić nie wiem jakie ma byc jego dalsze przeznaczenie, poza tym, że powinno mieścić się w wymienionych wyżej parametrach...

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 8 Styczeń 2012, 22:15   

Aj, nie zauważyłam, że trzeba dać RGB. Pewnie wcale nie do druku.
Jeśli chcesz mieć proporcjonalnie 800x450 pikseli to wymiar wychodzi: 282,222x158,75mm
przy rozdzielczości 72dpi. Tak trzeba do obrazka dostosować ramkę z marginesami i wyeksportować do jpg, przy eksporcie masz okienko wymiarów, domyślnie zaznaczone w mm, trzeba je zmienić na piksele. Tak na chłopski rozum ja zrobiłam i się udało, może to coś pomoże, bo normalnie robiłabym to w innym programie.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 9 Styczeń 2012, 03:15   

Sądząc z wymiarów to coś na stronki www, a takie lepiej stworzyć od początku w konkretnym wymiarze chodzi mi o kadrowanie nie zawsze to co wygląda dobrze wraz z tłem w 1 rozmiarze wygląda dobrze w 2.
Zrobił bym to tak:
1) stworzył stronkę o rozmiarze 800x450 px, jeśli chodzi o "marginesy tła" to chyba nic tam ma nie być poza tłem, więc dodał bym prowadnice poziome (90px i 360px) oraz pionowe (160px i 640px). Wymiary są wewnątrz prowadnic będą obszarem pomniejszonym o 20%[ swoją drogą ciekawe po co im takie marginesy]. Dodał bym prowadnice na krawędzi stony korzystając z wzorców prowadnic bądz ręcznie wklepując położenie.
2) Dopasował grafikę do prowadnic wewnętrznych , a tło do zewnętrznych.
3) Dalej postępuje jak radzi Joanna

kawa 
Początkujący

Wysłany: 9 Styczeń 2012, 13:08   

A więc zrobiłam tak jak radził kula69, wszytsko poszło super. Bardzo dziekuje za
przystepny opis kroków.
Natomiast dalej nie bardzo wiem o co chodzi.
Jeśli wyeksportuje to zaraz po 2 pkt opisu kula69 to niestety chcąc utrzymać wymiary
800x450 px wielkość pliku wyskakuje ponad normę, jak cos ręcznie kombinuje to wogóle
wszytsko sie psuje.
Jesli robie dalej jak radzi Joannaw.79 to robię to zmieniając rozmiar strony na milimetry, ale wtedy ustawienia prowadnic sie nie nadają bo marginesy już nie są 20%, a grafika jest
bardzo malutka.
Czy da sie jakoś polaczyć wasze metody? A jeśli tak to w jaki sposób?
Jeśli nie to co mam zrobić po 2 kroku wg metody kula69?

Bardzo proszę o jeszcze kilka słów porady...

kula69 

Wysłany: 9 Styczeń 2012, 14:36   

kawa, sprawdź czy przypadkiem nie dołączasz profilu kolorów to może dodać od 0,5 do 2 mb

eksport.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 156 raz(y) 758.58 KB

kawa 
Początkujący

Wysłany: 9 Styczeń 2012, 17:49   

hmm, wiesz co u mnie wygląda to inaczej...nie wiem czy kwestia innego Corela (mam X4) czy złego mojego dzialania, ale przy eksporcie pojawia się okno ''przekształć w mapę bitową" i nie widzę tam opcji 'zaawansowane' ani okienka z profilem kolorów. Wielkość pliku jest tylko trochę za duża: 1,03 MB :/

kula69 

Wysłany: 9 Styczeń 2012, 18:05   

kurka wodna x4 mam w pracy ale nie pamiętam jak tam jest - sprawdź w pomocy

kawa 
Początkujący

Wysłany: 9 Styczeń 2012, 18:13   

tak teraz się zastanawiam czy na pewno wszytsko zrobiłam dobrze...bo niby rozmiar
strony jest 800x450 ale kiedy eksportuje to pojawia sie rozmiar 400x225. Ma małą wielkość bo niecałe 300 kb. Ja sobie recznie podwajam do tego rozmiaru, który mnie interesuje i wtedy jest 1,03Mb. ale...może cos nie gra jesli domyślnie nie jest przy eksporcie zadany rozmiar strony. ...
Może tu coś schrzaniłam: żeby mieć tło do obrazka zrobilam prostokąt o wymiarach 800x450, tak żeby coś wypełniało marginesy i.. ten prostokąt zajmuje położenie : os X:400px ; Y:225px.
Może to głupie ale czy te dwie sprawy(domyślnie ustawiajacy sie rozmiar przy eksporcie i polożene prostokata) nie wiąrzą się jakoś coś psocąc?
Bo gdyby domślnie ustawiał sie przy eksporcie rozmiar strony, mogłabym sobie rozdzielczośc poprostu zmiejszyć w okienku "przekształć w mapę bitową", a tak moge ale tylko z tymi nieszczęsnymi 400x225

spisłam się nieco ,ale może własnie tu coś nabroiłam

kawa 
Początkujący

Wysłany: 9 Styczeń 2012, 18:23   

Sprawdzilam w pomocy jak sie dobrać do profilu kolorow. Znalazła. Wykliknięte było :(

kawa 
Początkujący

Wysłany: 9 Styczeń 2012, 18:38   

Wiecie co...
jestem GŁUPOL
przecież nawet domyślnie przy eksporcie jest ustawiona jakaś kompresja i po
zapisie rozmiar pliku jest zdecydowanie mniejszy, nawet po tej niewielkiej kompresji, która mu na jakości nie odbiera.

Odpowiedz do tematu