Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z zoomem
Autor Wiadomość
Mareve 
Początkujący

Wysłany: 9 Styczeń 2012, 22:57   Problem z zoomem

Witam posiadam program corel draw i mam problem z zoomem.Bardzo niepłynnie mi przybliża przy pomocy scroola tylko skacze ktoś wie co może być tego przeczyną?

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 10 Styczeń 2012, 02:03   

Witaj Mareve, może masz tak ustawioną myszkę sprawdź ile ma powiększać w jej ustawieniach

Mareve 
Początkujący

Wysłany: 10 Styczeń 2012, 16:55   

Ustawienia myszy mam ok na 13, ale problem polega na tym, że nie tylko to mi skacze, ale także się zawiesza wykonam ruch scroolem i muszę odczekać kilka sekund zanim się coś pojawi już kiedyś tak miałem w photoshopie, ale nie pamiętam jak to rozwiązałem. :roll:

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 10 Styczeń 2012, 17:16   

To się dzieje tylko w Corelu?

Mareve 
Początkujący

Wysłany: 10 Styczeń 2012, 19:58   

Tak dzieje się to tylko w corelu

restauro 

Wysłany: 10 Styczeń 2012, 20:55   

Zawsze tak było? jeśli nie wciśnij klawisz F8 i uruchom program CorelDraw (powrót do ustawień fabrycznych)

Mareve 
Początkujący

Wysłany: 10 Styczeń 2012, 20:58   

Tak od początku gdy zainstalowałem program to występuje ten problem.

restauro 

Wysłany: 10 Styczeń 2012, 21:07   

Możesz także wpisać w Pomoc Temat Pomocy -Wyszukaj - "powiększanie"
Jest tak kilka opcji np :

Aby ustalić ustawienia domyślne dla narzędzi Powiększenie i Dłoń

1. Kliknij kolejno Narzędzia Opcje.

2. Na liście kategorii kliknij pozycję Obszar roboczy, kliknij dwukrotnie pozycję Przybornik, a następnie kliknij pozycję Powiększenie, Dłoń (narzędzie).

3. Aby określić czynność, jaką ma wykonać narzędzie Powiększenie lub Dłoń po kliknięciu go prawym przyciskiem myszy w oknie rysunku, zaznacz jedną z następujących opcji:

• Pomniejsz — powoduje dwukrotne pomniejszenie rysunku

• Menu kontekstowe — powoduje wyświetlenie menu podręcznego, z którego można wybrać jeden z wielu stopni powiększenia

Aby określić ustawienia domyślne dla kółka myszy

1. Kliknij polecenie Narzędzia Opcje.

2. Na liście kategorii kliknij pozycję Obszar roboczy, a następnie kliknij pozycję Wyświetlanie.

3. Aby określić domyślne działanie kółka myszy, z listy Działanie domyślne kółka myszy wybierz pozycję Powiększenie lub Przewiń.

4. Kliknij przycisk OK.

Mareve 
Początkujący

Wysłany: 10 Styczeń 2012, 21:29   

Dzięki za radę jutro sprawdzę, ale nie wiem czy to pomoże. Może to wina systemu że jest 64 bitowy?

D.K. 
Doradca

Wysłany: 10 Styczeń 2012, 22:11   

Nie napisałeś która wersja Corela, jaka maszyna... Może wystarczy przydzielić Corelowi więcej pamięci RAM (od 25 do 45%).

Mareve 
Początkujący

Wysłany: 10 Styczeń 2012, 22:26   

Bodajże corel w wersji 3, sprzęt jest ok 4gb ram ,procesor czterordzeniowy, karta 1gb.

restauro 

Wysłany: 11 Styczeń 2012, 10:03   

Możesz jeszcze odinstalować oprogramowanie i sterowniki myszy jeśli instalowałeś dodatkowe .
Często na windosowych urządzenia działają w niektórych programach lepiej . Możesz jeszcze doinstalować uaktualnienia w systemie i programie jeśli czegoś brakuje .

Mareve 
Początkujący

Wysłany: 11 Styczeń 2012, 21:16   

To na pewno nie jest spowodowane myszą, ani systemem, kiedyś pamiętam miałem to w photoshopie to zmiana ustawień w photoshopie pomogła.

restauro 

Wysłany: 12 Styczeń 2012, 09:38   

Może tak chociaż to inny program i bardziej chimeryczny, trzeba wszystko wyeliminować .Podłączenie innej myszy czy odinstalowanie sterów wyczyszczenie rejestrów to nie jest jakiś ogrom pracy i jeśli Ci to przeszkadza nie ma innego wyjścia niż metoda prób i błędów.WCorelu wystarczy że brak jakieś starszej wersji NET Framework i wszystko się sypie .

DzumA - 78

Wysłany: 12 Styczeń 2012, 11:58   

pytania:
- czy wcześniej miałeś problemy z Corel Draw X3 / czy to pierwsza instalacja programu ?
- czy bawiłeś się instalacją sterowników do myszy, czy zdałeś się na auto ?
- czy problem scroll dotyczy pustego dokumentu ?( mnie takie historie doczytywania dzieją się jak pracuję na bardzo , bardzo dużej ilości obiektów powiedzmy 20-30 tys. - a maszynę mam nie najgorszą - co prawda 2 rdzenie - w sumie tym bardziej nie powinieneś mieć problemu mając ich 4 )

raczej nie jest to wina systemu 64 bit - inaczej nie zainstalowałbyś programu bez Twojego zezwolenia - zakładam że masz Windows 7 - jeżeli masz zainstalowany Windows XP Mode - możesz pod nim spróbować zainstalować szybko CD i zobaczyć jak się zachowuje

tak jak pisał poprzednik - najprościej spróbować zmienić mysz - ewentualnie na wszelki wypadek przepiąć ją do innego portu USB

D.K. 
Doradca

Wysłany: 13 Styczeń 2012, 21:32   

Narzędzia/Opcje/Pamięć. (Ctrl+J)
Jakie masz wartości w polu: "dostępna pamięc RAM"?

Rysunek1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 336 raz(y) 188.93 KB

stefard 
Początkujący

Wysłany: 14 Styczeń 2012, 08:21   

Trzeba też pamiętać, że dla twojego Corela nie ma znaczenia czy jest 1 czy 10 rdzeni (nie no jakieś tam jest). Dopiero w X5 wprowadzono pełny support dla wielordzeniowości. A jak jeszcze masz np WinXP to system tez specjalnie tego nie wspiera.

Mareve 
Początkujący

Wysłany: 14 Styczeń 2012, 13:03   

Powiem tak corela użytkuję w domu na windows 7 na dobrym sprzęcie i nie mam z nim w ogóle problemów,a pamięć w użytku(Ctrl+J) mam 25% w domowym corelu i działa bdb.W pracy sprawdzę w poniedziałek jeśli mam 25% to zwiększyć ?czy też może zainstalować NET Framework?Mysz przełączałem w inne wejścia USB bez zmian, a dodam że w pracy też korzystam z widnowsa 7.Pozdrawiam :->

mieto 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 22 Styczeń 2013, 10:10   

Przepraszam za odgrzewanie kotleta ale mam taki sam problem. Moze ktos znalazł na to radę ?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 22 Styczeń 2013, 12:31   

Zwiększenie ilości pamięci nie przyspiesza programu. Zwiększenie ilości cofnięć też. Wręcz przeciwnie. Ponieważ dla Corela zmianą, którą należy zapamiętać i umożliwić jej cofnięcie jest nawet przesunięcie wskaźnika. Corel zawsze powiększał / pomniejszał skokami, lecz jeśli były jakieś kłopoty z wyświetlaniem chwilę trwało zanim obraz został odświeżony w nowej skali.

Sam Corel ma do powiedzenia o odświeżaniu co następuje:
Cytat:
Niektóre tekstury są bardzo złożone, dlatego drukowanie i odświeżanie na ekranie dużych obiektów wypełnionych teksturą postscriptową może trwać długo. W zależności od stosowanego trybu widoku zamiast wypełnienia mogą się pojawić litery „PS”.

Odpowiedz do tematu