Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z projektem - POMOCY!
Autor Wiadomość
mariuszd4 
Początkujący
mariuszd4

Wysłany: 21 Styczeń 2012, 12:55   Problem z projektem - POMOCY!

Witam,

na początku chciałbym się ze wszystkimi przywitać i zaznaczyć, że jestem w miarę początkującym użytkownikiem corela.

Mój problem polega na tym, że kolejny dzień męczę się z projektem podkładki pod mysz. Wytyczne odnośnie tego co mam stworzyć znajdują się w opisie poniżej.

1) podkładka ma służyć przede wszystkim do celów informacyjno-edukacyjnych dla handlowców jak również dla strategicznych klientów. W zamyśle nie może to być produkt "do domu".
2) wszystkie 3 elementy, czyli kobieta, tabela i sieć muszą koniecznie znaleźć się na podkładce.
3) tabela to część elastyczna, ktora pierwotnie nie pasuje do całości. I tu własnie należy ją przedstawić w taki sposób aby pasowała do całości. Natomiast informacje zawarte w tabeli niekoniecznie muszą być przedstawione w takiej postaci jak na rysunku.

Przedstawiłem klientowi 1 wersję podkładki, niestety została ona odrzucona między innymi dlatego, że tabela wyglądała jakby wzięła się z kosmosu a całość nie tworzyła spójności.
Wersja 2 - klient powiedział, że układ jest bardzo atrakcyjny, ale raczej nie do zastosowania na podkładce - jak wspominał w rozmowie, zarówno graf, jak i tabela muszą być czytelne i nie mogą sprawiać wrażenia miniaturek.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to pomniejszenie dziewczyny i powiększenie grafu i tabeli.

P.S. wersja 2 to wersja robocza.

Macie może jakieś pomysły? :) :-)

wersja 1.jpg
wersja 1
Pobierz Plik ściągnięto 529 raz(y) 259.73 KB

mariuszd4 
Początkujący
mariuszd4

Wysłany: 21 Styczeń 2012, 12:57   

poniżej zamieszczam wersje nr 2

WERSJA2.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 523 raz(y) 39.87 KB

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 21 Styczeń 2012, 13:59   

Hej.

Przede wszystkim powinieneś zmienić tabelę, a całość potraktować jak jedną infografikę oraz wywalić ten żółty outline,
który nie służy niczemu, poza odwracaniem uwagi. ;-) Kompozycję można zamknąć w bardziej subtelny sposób...
Sugeruję zmianę układu na czytelniejszy (od prawej do lewej) z wyodrębnieniem znaku graficznego.
W Twoim projekcie tak naprawdę nie wiadomo kto i co... ;-)

Załączam przykład zrobiony na szybko, więc nie bawiłem się w dokładne kadrowanie i odwzorowywanie, etc...
Może pobaw się białymi liniami, aby połączyć ze sobą wszystkie elementy, jakby sugerując, że jedne wynikają z drugich,
oczywiście tylko optycznie...

P.S. Przedstawiłeś swój projekt w CMYK, a ja w RGB, więc inaczej świecą. ;-)

eset.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 477 raz(y) 168.83 KB

mariuszd4 
Początkujący
mariuszd4

Wysłany: 21 Styczeń 2012, 18:23   

teraz to wygląda zdecydowanie najlepiej ze wszystkim przedstawionych wersji. Dzięki serdeczne! a jak myślisz...nie lepiej byłoby zrobić linie wychodzące z tła?

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 21 Styczeń 2012, 18:37   

Mogą wychodzić z tła, dlaczego by nie? Teraz to już Twoja broszka. Ja tylko pokazałem jakąś możliwość... ;-)

mariuszd4 
Początkujący
mariuszd4

Wysłany: 21 Styczeń 2012, 18:49   

dzięki serdeczne za pomysł :-)

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 21 Styczeń 2012, 19:48   

Proszę uprzejmie.
Jak skończysz, a klient zaakceptuje to się pochwal, co w końcu przypadło mu do gustu... ;-)

mariuszd4 
Początkujący
mariuszd4

Wysłany: 23 Styczeń 2012, 10:05   

dobrze, nie ma problemu :-)

mariuszd4 
Początkujący
mariuszd4

Wysłany: 24 Styczeń 2012, 09:40   

Skorzystałem z Twoim porad, dołożyłem swoje:

- pomniejszyłem logotyp a powiększyłem napis, bo to on ma większe znaczenie w tym przypadku
- wyciąłem modelkę i nałożyłem tło z podkładu (w niektórych propozycjach)
- usunąłem i zmodyfikowałem kilka linii

Ogólnie wyszły propozycje takie jak poniżej:co o tym myślicie? Klientowi ogólnie w miarę się podoba, ale jest jeszcze "ale" coś tam jeszcze mu nie gra...

podkladka 15.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 428 raz(y) 819.02 KB

podkładka 14.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 422 raz(y) 1.88 MB

podkładka 12.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 407 raz(y) 382.39 KB

podkładka 3.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 409 raz(y) 382.65 KB

podkładka 2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 462 raz(y) 386.46 KB

podkładka 1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 407 raz(y) 403.62 KB

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 24 Styczeń 2012, 13:10   

W mojej opinii wersja nr 2 jest najbardziej klarowna, ale i tak wszystko za ciasno siedzi. Jest duży tłok.
Wolna przestrzeń jest w projekcie tak samo ważna. Może niech wypowiedzą się inni...

mariuszd4 
Początkujący
mariuszd4

Wysłany: 24 Styczeń 2012, 13:25   

mi też się najbardziej podoba wersja nr 2. Wystarczy trochę zmniejszyć graf i tabelę w taki sposób, aby zrobiło się trochę miejsca, ale tak aby wszystko było nadal czytelne

Martin Nez 
Doradca
Grafik?

Wersja CorelDRAW: 2019
Wysłany: 24 Styczeń 2012, 20:26   

Pomysł z liniami jest fajny, ale nie zapomnij ich wyrównać (także całości, ale zwłaszcza tej przesuniętej linii w tabelce). Jak dla mnie te koła za modelką wyglądają trochę dziwnie... W sensie, że mogą być, ale powinny być jakoś inaczej wycieniowane. Tyle ode mnie. ;]

Pozdr,
MN

mariuszd4 
Początkujący
mariuszd4

Wysłany: 24 Styczeń 2012, 22:23   

Martin - wersje podkładek, które wrzuciłem na forum nie są wersjami ostatecznymi do druku a to dlatego, że klient nie może się zdecydować na konkretną. Dlatego tak jak widzisz, gołym okiem można zauważyć niedociągnięcia. Odnośnie linii - jak klientowi przesłałem projekty z liniami to jakoś tak marudził, że za dużo tych linii jest ;/

Jeśli chodzi o cieniowanie, to co masz dokładnie na myśli? :-)

Martin Nez 
Doradca
Grafik?

Wersja CorelDRAW: 2019
Wysłany: 25 Styczeń 2012, 06:24   

W sumie to dokładnie nie wiem... :) Po prostu jakoś dziwnie mi wyglądają te koła... ;]

jaqbec
Początkujący

Wysłany: 25 Styczeń 2012, 08:20   

Moim osobistym zdaniem, najlepiej prezentuje się wersja bez linii w tabeli. Dodałbym ewentualnie do co drugiej linii białe tło z przezroczystością na 95%, żeby oddzielić od siebie poszczególne linie. Ewentualnie spróbowałbym porozmawiać z klientem czy nie widziałby sensu zrezygnowania z tabeli. Jak klient twojego klienta dostanie inną podkładkę z ładna grafiką bez zbędnych informacji, która jest po prostu ładna to użyje tej innej i cały wysiłek idzie na marne :-)

mariuszd4 
Początkujący
mariuszd4

Wysłany: 26 Styczeń 2012, 10:15   

Jaqubec, wszystkie trzy elementy muszą koniecznie znaleźć się na podkładce. Podkładka ma spełniać rolę informacyjno-edukacyjną - taka jest idea tego projektu.

mariuszd4 
Początkujący
mariuszd4

Wysłany: 27 Styczeń 2012, 13:54   

Klientowi nadal coś w tym projekcie nie pasuje. Wersja nr 2 jest dla niego najlepsza ze wszystkich, ALE:

- Modelka musi spinać całość, na razie wygląda jakby była doklejona

- Tło - całość powinna bazować na oryginalnym tle ze zdjęcia z modelką - zbyt ciemne kolory przytłaczają.

- Wszystkie elementy muszą dobrze wyglądać. Jeśli projekt będzie kiepski nie zaakceptuje go zarząd mojej firmy.

- Tabela - wizualizacja musi być ciekawsza, a nawigacja po poszczególnych kolumnach i wierszach musi być łatwiejsza.

Układ całości ok, ale bardziej dopracowany i więcej "powietrza

Macie jakieś pomysły? Pomożecie?? :-(

podkładka 2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 390 raz(y) 386.46 KB

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 27 Styczeń 2012, 14:15   

No..., trafił Ci się klient, że ho, ho... ;-)

W mojej opinii:
- modelka nie "zepnie całości", bo jest gołą babą i ma się nijak do całości
- tło musi być ciemne, aby dobrze odcinały się jasne teksty
- "Wszystkie elementy muszą dobrze wyglądać. Jeśli projekt będzie kiepski nie zaakceptuje go zarząd mojej firmy." A to dobre jest bardzo, he, he...
- z gówna bata nie ukręcisz, ale tabela musi być rzeczywiście jak najprostsza, a przez to czytelna

"Więcej powietrza". Wspominałem wcześniej, że jest za ciasno...

Uważam, iż:
- pokazałeś klientowi zbyt dużo wersji
- klient wie czego chce, ale jest upierdliwy
- dopracuj projekt nr 2 (kompozycja, wolna przestrzeń, etc) i przekonaj klienta do swojego projektu.
Jeżeli tego nie zrobisz (czytaj: nie udowodnisz, że wiesz lepiej, jako projektant), będziesz dłubać ten projekt, aż zwymiotujesz...
Za chwilę zleceniodawca odda Twoja propozycje pod głosowanie zarządu i okaże się, że srylion ludzi debatuje nad prosta sprawą.
Tak się nie da pracować. Zaraz się zniechęcisz i tyle go widzieli w zawodzie... :-P

Jako fachowiec powinieneś mieć większą siłę przebicia...

aksa
Znawca

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 27 Styczeń 2012, 14:28   

nie wiem czy to Ci pomoże ale spróbuj tak:

1. zmniejsz graf i dobierz inny kolor czerwony w obramowaniu laptopa, może coś bardziej z pomarańczem
2. konieczny jest oddech między wierszami tabeli, wystarczy, że dodasz odstęp wysokości 3/4 wysokości liter między podstawa górnego tekstów a szczytową linią dolnego, a z linii bym zrezygnowała.
3. między pierwszą kolumną a drugą kolumną tabeli zwiększyłabym odstęp, tak aby odróżnić kolumnę z nagłówkami wierszy, od kolumny ze specyfikacją
4. usunęłabym także z tabeli puste kółka
5. z hasała wywaliłabym tez 'ESET' skoro tuż przed nim jest logo z tą samą nazwą

Jeśli czujesz się na siłach to pod grafem możesz spróbować dodać trochę tych kółek i rozbielenia spod modelki (tylko delikatnie), koła z grafu i kola z tła powinny się zgrać. Rozbielenie możesz puścić od piktogramu internet i głównego serwera <:). Ale tu potrzeba dużo wyczucia i nie wiem jak wyjdzie <:)

mariuszd4 
Początkujący
mariuszd4

Wysłany: 27 Styczeń 2012, 14:34   

Fachowcem na pewno nie jestem, dopiero raczkuje w tym temacie ;-) Fakt , że jestem dopiero początkującym w tej materii sprawia chyba, że za bardzo się z nimi pieszczę. Optowałem za tą drugą wersją i masz rację na niej powinienem pracować. Jak próbowałem przenieść tło z modelki na dalszą część podkładki tak jak klient sobie tego życzył to wyglądało to tragicznie.

Zapomniałem jeszcze wspomnieć, że klient prosił, aby na zdjęciu goła babka nie miała uciętych nóg mimo tego, że przesłał mi takie zdjęcie LOL :-P

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 27 Styczeń 2012, 14:58   

He, he, he... Szczerze współczuję.

Jak się klient upiera, żeby dać tło pod tekstami i grafiką, to mu je pokaż. Wtedy zobaczy, że to źle wygląda...

Cysorz 

Wysłany: 27 Styczeń 2012, 18:30   

Może wystarczy, jak pod spodem użyjesz tła rozjaśniającego się od dołu do góry? I jakaś tekstura na tym...

mariuszd4 
Początkujący
mariuszd4

Wysłany: 28 Styczeń 2012, 14:41   

Malutki, dzięki za info. Zbiorę wszystkie cenne uwagi i jutro spróbuje coś podłubać w corelu.

mariuszd4 
Początkujący
mariuszd4

Wysłany: 30 Styczeń 2012, 12:59   

Wiem chyba, co rozwiąże powierzchownie kłopot scalenia modeli z pozostałymi elementami. Wpadłem na pomysł (zresztą klient też o tym pisał), przerzucić dokładnie tło ze zdjęcia na resztę podkładki a później nanieść graf i tabelę niekoniecznie w takiej kolorystyce jaka jest na podkładce nr 2. Problemem jest przeniesienie tła ze zdjęcia w zachowaniem pozycji odpowiednich kolorów itp.

Próbuje to zrobić w corel PP za pomocą KLONOWANIA, ale przyznam szczerze,że jest to bardzo kłopotliwe a przede wszystkim żmudne.

Może macie jakieś inne pomysły, jak to można fajnie zrobić?

Rysunek15.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 389 raz(y) 544.97 KB

rgb 
Doradca

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 30 Styczeń 2012, 14:14   

mam nadzieje ze regulamin tego nie zakazuje - w photoshopie, wysłałam Ci na prv info

Odpowiedz do tematu