Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Z png na wektory!
Autor Wiadomość
asia2307 
Bywalec
asia

Wysłany: 30 Styczeń 2012, 14:57   

;-) rgb, Juz w 9 posyłam ;-) powinno mi sie udac

pio.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 441 raz(y) 498.85 KB

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 30 Styczeń 2012, 16:00   

[quote="asia2307"]gonia,a w tym rysunku już po strasowaniu nie mogę zobaczyc wezłów ,zeby je uporządkowac.
asia, masz to zgrupowane, musisz rozgrupować (ctrl u), a później połączyć (ctrl l), załączam krótki opis i już połączone krzywe
pozdrawiam

asia2307 
Bywalec
asia

Wysłany: 30 Styczeń 2012, 17:29   

gonia, Powiem tak .Dla mnie te dłonie nie różniły sie niczym specjalnym i nie wiedziałam ,ze są zgrupowane .Po czym to widac .Do ktorej godz. możesz byc na forum?

asia2307 
Bywalec
asia

Wysłany: 30 Styczeń 2012, 21:35   

gonia, Witaj ,bardzo fajnie połączyłaś wezły w ojcu Pio ,ale ja nie wiem jak to zrobiłaś .Miałabym prośbę ,czy mogłabyś mi krok po kroku powiedziec jak to zrobiłas .Mam problem z połączeniem wezłow.Rysowałam dłonie i napotkałam tam na taki sam problem ,czyli łączenie trzech wezłów (mam ich tam mnóstwo) .Po zakończeniu poprawek muszę zgrupowac i zapisac w odpowiednim formacie (dobrze mysle?)i gotowe?Było by fajnie .Podoba mi się ta robótka.Pozdrawiam serdecznie.Dolączam plik z dłoniami,zobacz co się da z tym zrobic
ps.Bardzo mi zależy zebym to ja robiła te rysunki.Miałam okazje zlecic zrobienie za odpowiednią opłate ,ale nie chce.Maz na mnie wrzeszcy ,ze czas goni a ja się bawie :cry:

dłonie Forum.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 482 raz(y) 179.94 KB

chezare 

Wysłany: 31 Styczeń 2012, 01:51   

Tego obrazka żaden ploter, laser czy inny wynalazek się nie przestraszy.

dlonie.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 435 raz(y) 30.62 KB

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wysłany: 31 Styczeń 2012, 09:24   

asiu załączam, krótki opis jak to powinnaś robić, mam nadzieję, że to Ci pomoże, bardzo ważne GRUPOWANIE i ŁĄCZENIE to nie to samo ;-) , pozdrawiam

asia2307 
Bywalec
asia

Wysłany: 31 Styczeń 2012, 15:17   

chezare,Witaj ,jak to posprzatałeś ? ręcznie ? jak nie to napisz jak ,potrzebuje wiedzy 8-) w tym temacie.Zaznaczyłam na pliku z lewej strony w poprzednim poscie linie której chce się pozbyc (zewnetrzny obrys).Zdarzają się momenty gdzie trzeba bedzie połączyc trzy wezły I tu mam problem.

chezare 

Wysłany: 31 Styczeń 2012, 16:07   

Nie lubię sprzątać, narysowałem. Wedle mojej wiedzy trzech węzłów nie da się jednocześnie połączyć w jeden.

asia2307 
Bywalec
asia

Wysłany: 31 Styczeń 2012, 18:09   

chezare, w takim razie ,jak mam się pozbyc podwójnego obrysu obiektu?Laser przejedzie w tym miejscu dwa razy a to podwójny koszt ciecia,chyba,ze linia jest tak cienka i odczyta jako jedną. Niewiem czy czytales moje poprzednie posty ale jestem bardzo początkujaca i napewno zadaje pytania mało zrozumiałe dla osoby ,która ma opanowany corel, musze to połapac.Gonia mi bardzo dużo pomogła ,ale kazda wskazówka jest dla mnie bardzo cenna.Przesłałam także pare plików z opisem w poprzednich postach. Pozdrawiam

chezare 

Wysłany: 31 Styczeń 2012, 20:40   

Asiu, jak się pytasz jak połączyć trzy punkty, to jak kombinuję w temacie o który pytasz. Złe pytanie, bezużyteczna odpowiedź. Teraz wiem, że chodzi Ci o skasowanie paru kresek.
Zacznę od tego, że moim zdaniem źle zaczęłaś. Trasowanie nawet w wyspecjalizowanych programach daje rezultaty, które od biedy można zaakceptować wtedy kiedy trasowany obrazek jest dobrej jakości. Twoje nie są. Następną rzeczą wynikającą z tego co napisałem wcześniej jest to, że wynik takiej operacji trzeba poprawiać a z doświadczenia wiem, że często zajmuje to więcej czasu niż narysowanie grafiki od nowa. W Twoim przypadku masz za dużo linii, które widać ale może być tak, że linii będzie za dużo a nie będzie tego widać bo będą identyczne i jedna nad drugą. Ploter, laser czy podobne urządzenie jednak ten fakt zauważy i zrobi dwa razy to samo, czyli dajmy na to przetną na wylot papier pod folią.
Jak trafi Ci się w wyniku trasowania jakiś niemiły dla maszyny np. podwójny węzeł, to dojedzie do tego miejsca, zatrzyma się i będzie czekała na emeryturę. Jak nie musisz to rysuj a nie trasuj. Wróćmy do problemu. Jeśli czegoś masz w obrazku za dużo, to musisz to skasować a nie łączyć. Połączenie, jeśli już nie są połączone, nie spowoduje że coś z tego rysunku zniknie. Czyli tak, jak chcesz coś skasować to zaznacz to i odłącz, jeśli się oczywiście da, od reszty (Ctrl+K). Czasami trzeba wcześniej rozgrupować elementy, bo to też ogranicza możliwości operowania na poszczególnych składnikach. Czasami jest taki kształt, że na prostsze elementy rozgrupować, rozłączyć się nie da, wtedy trzeba kasować węzły.
Przykład:
Załóżmy że mamy taką figurę:

Dwa identyczne fragmenty sinusoidy, które mają jeden punkt wspólny.
Jeśli zaznaczymy obie figury i połączymy je (ctrl+L), to jednej zmieni się kolor i to w zasadzie wszystko co się stanie. możemy tak powstałą figurę zaznaczyć i rozłączyć (ctr+K), znowu będą dwie niezależne od siebie chociaż jedna z nich koloru nie odzyska.
Jeśli jednak zaznaczymy obie, połączymy i spowodujemy żeby z dwóch pokrywających się węzłów (na środku) powstał jeden, to powstanie jedna figura, której rozłączyć się już nie da ale ciągle można dowolny z elementów skasować, kasując jeden z końcowych węzłów.
Jeśli jakaś figura składa się z elementów, które w żadnym miejscu nie pokrywają się, to zawsze te elementy da się rozłączyć.

asia2307 
Bywalec
asia

Wysłany: 1 Luty 2012, 18:04   

chezare, Witaj,dzieki za rady ,załamałam się bo rysowanie idzie mi bardzo słabo.Rysowałam wizerunek Matki :cry: wyszło jak wyszło ,zajeło mi to ok 2 dni.Mam tam gdzies nie połączony wezeł i nie moge go znaleźc.Co do trasowania tez zauwazyłam ,ze linie się na siebie nakladają i nawet jak podejrze rysunek w widoku szkieletowym to ich nie widac.Miałam nadzieję ,ze jest sposób szybkiego i w miarę latwego narysowania obiektu ,ale z tego co napisałeś wynika ,ze niestety muszę rysowac recznie bo wtedy mam pewnosc ,ze węzły i linie nie nachodzą na siebie.Tylko jest problem nie mam pojecia jak się za to pożądnie zabrac :roll:
Zobacz moja matke,tylko proszę się nie smiac,opisz mi jak mozesz co robie zle

Maryja.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 362 raz(y) 125.99 KB

chezare 

Wysłany: 1 Luty 2012, 19:38   

Z przyjemnością bym obejrzał ale mam tylko X3.

asia2307 
Bywalec
asia

Wysłany: 1 Luty 2012, 19:43   

chezare, zapomniałam zmienic wersje sorry ;-)

Maryja V11.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 450 raz(y) 76.9 KB

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 1 Luty 2012, 20:16   

Jeśli chodzi o szukanie końca krzywej, to w trybie edycji kształtu - F10, naciskamy klawisz Home lub End.

chezare 

Wysłany: 1 Luty 2012, 20:40   

Tyle mniej więcej czasu zajmuje narysowanie tego obrazka od zera.
M

W Twoim jest wszystko w porządku, brakuje tylko zewnętrznej linii.

Spróbuj narysować taki
Jezus
w nim końce ci się nie pogubią bo jest narysowany jedną kreską, nie ma w nim ani końca ani początku linii :-)

asia2307 
Bywalec
asia

Wysłany: 6 Luty 2012, 17:29   

chezare, Witaj ,dopiero dzisiaj obejrzałam Matke. Czy ona była rysowana ręcznie?bo jak tak, to moja wygląda jakby dziecko się bawiło :-( .lecz jak się przyjrzałam M to po wycięciu zostanie tylko obrys dookoła. W zamyśle rysunku jest żeby wszystkie czarne czesci wypadły a białe stworzą Matkę w Stali.Moze czegos nie zauważyłam.Ale poprawiłam moją mateczke ,wydaje się ,ze czarne wypadnie :lol: Chciałabym teraz sprawdzic czy wszystkie węzły są połączone (bo jakiś był niepołączony kolega mi podpowiadał ,ze w edycji kształtu f-10 ale nie wiem gdzie tego szukac ,samo f-10 nie działa)i zakonczyc rysunek tak ,zeby go zapisac do dxf.Czy przekształcac Czy moze juz jest gotowy do cada.Jezusa ,którego przesłałeś ,to napewno nie dam rady narysowac ,jest dla mnie za trudny na tym etapie micro wiedzy.Moze kiedys jak nabiore wprawy przysle Ci pięknie obrysowanego Obiecuje!
Chciałabym takze zobaczyc sam kontur bez obrazka pod spodem ,zeby porównac twarz ,czy czegos nie zniekształciłam.Wiem dużo wymagam

Maryja V11.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 388 raz(y) 77.48 KB

chezare 

Wysłany: 6 Luty 2012, 23:43   

Asiu, Jeśli chodzi o trasowanie, to niezwykle rzadko używam tego narzędzia, bo szkoda mi czasu na poprawianie wyników. Ostatni plik, który wysłałem nie ma z trasowaniem nic wspólnego.
Jeśli chodzi o Twoją robotę, to wynik jest o czym już napisałem, całkiem przyzwoity.
To czy jakaś krzywa jest zamknięta czy nie nie ma dla plotera nie ma żadnego znaczenia. Tak samo jak nie ma znaczenia czy coś na rysunku jest czarne czy czerwone, po wycięciu będzie takie jak kolor folii. Na rysunkach zamalowane zostawia się najczęściej te miejsca, które mają zostać, to chyba logiczne? Więcej, jak wycinanka będzie wyglądała zależy od tego kto usuwa niepotrzebne fragmenty folii, bardzo często jest tak, że można z wycinanki usunąć różne jej fragmenty. Ja w swoim obrazku posłużyłem się obrazkiem, który dołączyłaś, zakładając, że ciemne fragmenty są tymi, które mają zostać, przypuszczam, że tak pomyślała znakomita większość jeśli nie wszyscy, którzy się nad Twoim postem pochylili? Tak na marginesie, odwrócenie tych kolorów spowoduje, że obrazek będzie wyglądał bardziej nienaturalnie, takie jest moje zdanie.

F10 działa jak zaznaczysz krzywą. Wtedy możesz szukać początku i końce używając klawiszy home i end. Sam kontur możesz sobie obejrzeć, wystarczy odsunąć bitmapę pod krzywą na bok :-)

asia2307 
Bywalec
asia

Wysłany: 7 Luty 2012, 09:28   

chezare, Witaj,pytajac Cię o twój rysunek nie miałam na myśli trasowania ,bylam pod wrazeniem dokladnosci,porownójąc mój rysunek przy którym prawie dostałam wytrzeszczu a efekt widac. co do wycinania w folii rzeczywiscie wszystko zalezy od tego jaki element osoba wyciągnie ,ale w metalu niestety jak zle narysuje i nie połapie niektórych elementów to one same wypadną.porównujac obrazki w twoim poscie faktycznie lewa jest zdecydowanie lepsza ,masz racje ,ale prawa, to co widzimy teraz czarne będzie metalowo blyszczące ,też będzie inaczej wyglądac.Idlatego też w moim rysunku jest obrys na dole Matki.Jak sie mylę to wyprowadz mnie z błędu .W domu też dyskutuje z męzem na ten temat.on ma takie samo zdanie jak Ty.Wydawałoby się ,ze mam wyobrażnie ;-)
Jeśli Cię czyms uraziłam :-( to przepraszam
Zalogowałam się na forum bo potrzebuję pomocy ,ktorą otrzymuje profesjonalnie i z którą bardzo dziękuję.Bez Twojej i Goni pomocy bym sobie nie poradziła.
Pozdrawiam ;-)
Czy mogę jeszcze pisac?

chezare 

Wysłany: 7 Luty 2012, 17:24   

Cześć Asiu,
gdzieś po drodze się zakodowałem, że to ma być z folii i tak mi zostało :-)
Nie wiem za co przepraszasz i dlaczego mnie pytasz czy możesz pisać na forum?
Jeśli o mnie chodzi, to możesz pisać ile chcesz :-)
Wydaje mi się teraz, że Twój mąż, który się podobno ze mną zgadza, może nie mieć racji tak samo jak ja. Niestety nie potrafię Ci odpowiedzieć na pytanie co na obrazku powinno zostać zamalowane, a co nie? Kłopot mam z tym taki, że nie wiem jak wygląda tło tego obrazka.
Dajmy na to, że rysunek ma być grawerowany. Czy miejsca grawerowane będą ciemniejsze, czy może ciemniejsze będą te nieruszone?

Ciemne koło na jasnym tle.

To samo koło tylko tło inne. Mam nadzieję, że teraz rozumiesz w czym jest problem?
Musisz określić, które powierzchnie mają zostać, czy które mają być poddane obróbce, wtedy łatwiej będzie ustalić co trzeba zrobić :-)
Pozdrawiam

asia2307 
Bywalec
asia

Wysłany: 21 Luty 2012, 08:49   

Czy ktoś wie co to jest? Za pewnymi literami pojawialy mi się kropki automatycznie.Znalazłam zapis w ustawieniach i usunęłam.po czy próbuję pisac a tu dziwna rzecz się pojawiła za kursorem i nie mogę jej zlikwidować.pojawia sie zaraz po napisaniu litery,po kliknięciu myszką znika.Niby nic nie zmienia ale kuje w oko. :shock:

DSC00765.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 343 raz(y) 441.01 KB

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wysłany: 21 Luty 2012, 08:59   

cześć asia
masz włączone polecenie pokaż znaki niedrukowalne, kliknij, żeby to wyłączyć
pozdrawiam ;-)

tekst.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 338 raz(y) 329.52 KB

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 21 Luty 2012, 09:03   

To będzie coś w opcjach tekstu "wyświetlaj znaki niedrukowalne". Niestety nie mam pod ręka późniejszej wersji niż 9.

Jednak za wolno odpisałem :lol:

asia2307 
Bywalec
asia

Wysłany: 21 Luty 2012, 09:51   

Witajcie, udało się :-D ,działa .Przypominam sobie ,ze włączałam tę funkcję .Szukałam jakiegoś znaku w czcionce.Nieznalazłam ,tylko szkód narobiłam .Ale inaczej się chyba nie nauczę pracy na corelu.Bardzo dziękuję za pomoc .Na was zawsze mozna polegać :mrgreen: Miłego dnia ;-)

asia2307 
Bywalec
asia

Wysłany: 5 Kwiecień 2012, 12:08   

Moi drodzy,zagubiłam w corelu mój wazny rysunek.Nie wiem jak go odszukać ,gdzieś musi być zapisany.Znalazłam tylko wczesniejszą wersję tego rysunku.Dużo pracy by sie zmarnowało gdyby nie moznabyło go odzyskać . Powiedzcie gdzie szukać .Bo program plik napewno ma ,tak myslę :-(

chezare 

Wysłany: 5 Kwiecień 2012, 12:30   

Szukać tak jak każdy inny plik, na dysku :-)
Jesteś w o tyle dobrej sytuacji, że wiesz jakie rozszerzenie ma plik, może pamiętasz choć przybliżoną datę jego powstania, albo choćby fragment nazwy?
Dokładnego miejsca nikt Ci nie wskaże, bo Corel tak jak praktycznie każdy program pozwala zapisywać dokumenty w dowolnym miejscu na dysku. Standardowe miejsce to "Moje dokumenty" ale kto tam zapisuje cdry? :-)

Odpowiedz do tematu