Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie działa cień "do wewnątrz"
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 1 Luty 2012, 20:52   Nie działa cień "do wewnątrz"

Nigdy, absolutnie nigdy nie mogłem uzyskać w produktach Corela cienia idącego wgłąb.
Ani PP ani DRAW, ani nic innego. To w ogóle nie działa. Do czego więc jest ta opcja?
Wydawało mi się, że właśnie do tego by cień pokazał się wgłąb obiektu, i tylko tam. Niestety jednak po wybraniu tej opcji w ogóle to nie działa. Ktoś może wie dlaczego?

Zilustruję to na obrazku...

Nigdy nie byłem w stanie w ogóle uzyskać cienia pogłębiającego się do wewnątrz.
Nawet jak miałem obiekt z "wyciętymi" dziurami, to w tych dziurach przy wybraniu tego typu cienia (do wewnątrz) nie było go tam widać.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 1 Luty 2012, 21:36   

Obiekt musi mieć wypełnienie. Inaczej nie uzyskasz cienia "do wewnątrz".

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 2 Luty 2012, 02:40   

Czyli wg Ciebie jak będe miał wypełnione koło kolorem niebieskim a w nim dziurę (drugie koło), to wybierając wtedy ten rodzaj cienia, przy takim właśnie obiekcie jaki mam, będzie działać? Będę widział cień wokół tej dziury w kole?

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 2 Luty 2012, 09:06   

Myślę, że jedyną szansą na zobaczenie takiego cienia jest utworzenie odpowiedniej figury, dodanie do niej cienia, a następnie trzeba rozłączyć figurę i jej cień :roll:

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 2 Luty 2012, 13:49   

F-Głowy, nie do końca rozumiem kwestię cienia w "dziurze" jak to nazywasz...

Tak, czy owak, aby zastosować cień do wewnątrz obiektu musi być on wypełniony, ponieważ inaczej cieniowanie nie ma do czego działać.
Abyś zobaczył jak wygląda cień do wewnątrz, odsuń sam cień poza obiekt, do którego stosujesz cieniowanie.

Przykład:

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 3 Luty 2012, 03:12   

Rozumiem, no tak to jest w tym programie.
A nie da się sprawić jakimś cieniem żeby sam cień pojawił się tylko wewnątrz dziury tego kółeczka co masz po prawej? Tylko byśmy sam obrys cienia wewnątrz ujrzeli, bez cienia na zewnątrz?

Abstrahując już od tego, że to cieniowanie w ogóle jest zepsute, bo wiele razy nam pole wyboru wtapiania cienia robi się wyblakłe jeśli wybierzemy jakiś jego rodzaj z drugiego menu po prawej stronie. Wtedy nie możemy edytować cienia wtapiania, musimy się wrócić do innego cienia, ustawić wtapianie jakie chcemy i potem wybrać to co chcemy, bo wtedy cień sie ustawi z takim wtapianiem i także zrobi wyblakły. I robić na czuja trzeba. Co za!
Już chyba nawet to było tutaj na forum poruszane.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 3 Luty 2012, 15:18   

No, nie da się tak zrobić, żeby mieć cień wewnątrz dziury kółeczka...
Możesz jedynie skopiować środek i nałożyć z niego cień do środka kółeczka:

Reszty nie rozumiem... ;-)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 3 Luty 2012, 18:56   

Taki chcę cień. Da się?

LogoPedant napisał/a:

Reszty nie rozumiem... ;-)

Screen w zał.

0002.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 348 raz(y) 54.47 KB

0001.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 363 raz(y) 241.75 KB

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 4 Luty 2012, 13:25   

Nie ma możliwości wykonać takiego cienia, jaki pokazujesz, chyba, że oddzielisz go od reszty i umieścisz w kadrze:

W moim przypadku cieniowanie działa poprawnie, więc nie pomogę Ci z problemami wtapiania, etc, które opisujesz...

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 6 Luty 2012, 16:47   

LogoPedant, dziękuję za infografikę z instrukcją kadrowania. Natomiast to co pokazałeś, nie jest tym o co pytam. Cień jaki chciałbym uzyskać ma być widoczny TYLKO I WYŁĄCZNIE "do środka". Spójrz na mój obrazem z różowym kółkiem i cieniem widocznym tylko wewnątrz wyciętych pól. O uzyskanie takiego efektu mi chodzi.

Ale jak widzę, nie jest możliwe zrobienie takiego cienia w sposób wyboru jakiegoś ustawienia z presetów cienia.

Cytat:
W moim przypadku cieniowanie działa poprawnie, więc nie pomogę Ci z problemami wtapiania, etc, które opisujesz...

Na pewno? Sprawdź jeszcze raz. Bo NIEMOŻLIWE, że u Ciebie to działa a u mnie nie. Sprawdź, poskacz, pobaw się tymi wtopieniami, zmieniaj z jednego na drugi - i w którymś momencie zniknie Ci możliwość edycji wtapiania przy okazji cienia o nazwie "płaskie" i aby móc edytować wtapianie na cieniu płaskim, będziesz musiał wybrać inny rodzaj cienia, tam ustawić wtapianie i potem mając w pamięci wybrane wtapianie na tym innym cieniu, powracasz do cienia typu płaski i ma on już inny rodzaj wtapiania (ale również niemożliwy do zmiany). LogoPedant, sprawdź bo tak to wygląda. Uwierz mi. WIEM CO MÓWIĘ.

kula69 

Wysłany: 7 Luty 2012, 21:14   

F-Głowy, to jest ciut inaczej cień do środka oznacza DO ŚRODKA OBIEKTU ale nie fizycznego środka tylko obszaru między krawędziami nie ma takiej opcji która by dawała bezpośrednio efekt jaki chcesz bo... w naturze też nie istnieje można to obejść robiąc np.: cień z parametrem do wewnątrz następnie rozdzielając go i pomniejszając wtedy krawędzie "wyjdą" do środka obiektu

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 8 Luty 2012, 06:31   

No dobrze Kula. Masz racje. Innym sposobem się da.
A czy też masz ten sam problem z wybraniem wtapiania cienia? Że staje się nieaktywne?

kula69 

Wysłany: 8 Luty 2012, 13:54   

F-Głowy napisał/a:
A czy też masz ten sam problem z wybraniem wtapiania cienia? Że staje się nieaktywne?

Jeśli chodzi o płaski, to zawsze tak było - nie wiem dlaczego, choć myślę, że chodzi o to iż z założenia nie ma on wtapiania bo nie ma rozmycia krawędzi ( to mój wniosek, nie poparty niczym)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 8 Luty 2012, 22:10   

kula69 napisał/a:
F-Głowy napisał/a:

Jeśli chodzi o płaski, to zawsze tak było - nie wiem dlaczego, choć myślę, że chodzi o to iż z założenia nie ma on wtapiania bo nie ma rozmycia krawędzi ( to mój wniosek, nie poparty niczym)

No ale skoro nie ma, to dlaczego ZOSTAJĄ NAM PRZENIESIONE opcje wtapiania z poprzednio używanego presetu przy wtapianiu jako "płaski"?

kula69 

Wysłany: 8 Luty 2012, 23:58   

F-Głowy, dla mnie płaski służy tylko do tego by sprawdzić jaki będzie obszar oddziaływania cienia poza tym nie interesuje mnie wolę stworzyć kopie obiektu

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 9 Luty 2012, 16:45   

No ale Chezarre.... Ile to już razy się natrafia na tego typu rzeczy. Przecież to podchodzi pod rangę błędu programu.

kula69 

Wysłany: 9 Luty 2012, 16:59   

F-Głowy, F-Głowy, tłumacze Ci jeszcze raz - płaski cień nie istnieje w przyrodzie, w CD służy aby zobaczyć ile faktycznie zajmie cień który zrobiłeś wraz z częścią niewidoczną

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 11 Luty 2012, 21:55   

kula69 napisał/a:
służy aby zobaczyć ile faktycznie zajmie cień który zrobiłeś wraz z częścią niewidoczną

Mam prośbę do Ciebie, Kula. Mógłbyś to jeszcze raz napisać w jakiś inny sposób? Bo głowiłem się i głowiłem, ale nierozumiem Twojej wypowiedzi jaką cytuję. Napiszesz? ;-)

kula69 

Wysłany: 12 Luty 2012, 19:02   

F-Głowy, widzisz cień ale jego zakres jest zazwyczaj większy bo obejmuje aż do 100 przeźroczystości i wpływa na obiekty położone niżej. Więc jak włączę płaski to widze cały obszar "zagrożony"

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 13 Luty 2012, 13:31   

kula69 napisał/a:
F-Głowy, widzisz cień ale jego zakres jest zazwyczaj większy bo obejmuje aż do 100 przeźroczystości i wpływa na obiekty położone niżej. Więc jak włączę płaski to widze cały obszar "zagrożony"

Ale to się chyba nie przekłada. Bo cień typu "płaski" inaczej obejmuje niż cień typu "rozmywanie gaussowskie". Mówisz mi więc, że jak się przełączymy z jednego na drugi i na każdym z osobna damy płąski to pokaża nam się cały zagrożny obszar? No wiesz, wybieramy najpierw nasz Gaussowski a potem sprawdzamy go płaskim. Albo potem wybieramy nasz "z odwrotnością kwadratu" a potem na nim płaski sprawdzamy. I ma sie to przekładać wtedy?

burgund 
Początkujący
Co ja wektoruje?

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 26 Luty 2012, 00:51   

Jestem nowy na forum, także witam wszystkich serdecznie.

Nie wiem czy kwestia tego cieniowania jest jeszcze aktualna, ale chciałbym przedstawić moją propozycję rozwiązania problemu cienia "do wewnątrz".
Ja efekt pożądany przez F-głowy uzyskałem robiąc dwa obiekty - jeden to różowy pierścień, drugi to węższy pierścień pod nim, z cienia.

W efekcie widzimy tylko różowy pierścień z cieniem pośrodku.
Plik z przykładem http://dl.dropbox.com/u/30562078/cienie.cdr

Odpowiedz do tematu