Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ulotka A6 rozmiar pliku
Autor Wiadomość
sturnus 
Początkujący

Wysłany: 14 Luty 2012, 10:33   Ulotka A6 rozmiar pliku

witam wykonuje ulotke A6 - ulotke cala zadrukowana w tle bitmapa rozdzielczosc 300 dpi
Jena strona zajmuje mi 3 mb w formacie tiff.CZy to normalne? da sie jakas zmniejszyc rozmiar bez utraty na jakosci? ile powinna wynosic rozdzielczosc dla formatu a6? Z góry dzieki za odpowiedz pzdr

Cysorz 

Wysłany: 14 Luty 2012, 11:35   

Wielkość ZAPISANEJ bitmapy zależy między innymi od liczby i głębi kolorów oraz liczby szczegółów na niej. Dotyczy to oczywiście zapisu bez kompresji - przy kompresowanej (stratnej) bitmapie sam ustalasz szczegóły.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 14 Luty 2012, 11:53   

Po co chcesz zmniejszać rozmiar tiffa? Przecież zależy Ci na pewno na najlepszej jakości,
więc szukanie sposobu na kompresję mija się z celem... ;-)

sturnus 
Początkujący

Wysłany: 14 Luty 2012, 13:12   

mi tam wszytsko jedno czy ma 5mb czy 20mb wazne zeby dobrze sie wydrukowalo, ale dostalem polecenie od szefa ze mam ograniczyc rozmiary plikow bo podobno ostatni grafik robil bardzo male pliki:/ nie wiem co robie zle

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 14 Luty 2012, 13:53   

Firma ma serwery za małe? ;-) Wszystko zależy od szczegółów, jak pisał Malutki i pewnych rzeczy się nie przeskoczy...

DzumA - 78

Wysłany: 14 Luty 2012, 17:50   

możesz zastosować kompresję LZW na TIFa - na jakości nie stracisz ( przynajmniej nie zauważysz) a rozmiar Ci się znaczne zmniejszy

chezare 

Wysłany: 19 Luty 2012, 05:24   

Kombinujecie jak koń pod górę :-)
Jak byście nie mieli twardych dysków po parę TB i połączeń nadążających za światłem, to byście nabrali szacunku dla wielkości przesyłanych danych :-)
Niestety nie mogę się z Wami koledzy zgodzić, dążenie do tego żeby plik był jak najmniejszy ma jak najbardziej sens. Dzisiaj kolega ma do przesłania ulotkę A6 a jutro będzie miał plakat A2 i z kilku megabajtów zrobi się w nieskompresowanym tifie kilkaset.
Kompresji LZW nie polecam za to spakowanie gotowego tifa do bodaj najpopularniejszego formatu archiwizowania danych, zip, jak najbardziej. Plik zrobi się znakomicie mniejszy a w drukarni bez problemu go rozpakują. Co ważne, nie straci ani odrobinę na jakości :-)
Zamiast samodzielnego archiwizera czy programu, który taką możliwość posiada, np. Total Commander można do drukarni wysłać pdfa, który umie spakować dane do formatu zip.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 19 Luty 2012, 13:30   

chezare, ja rozumiem, że nie dbanie o należyty (czytaj: jak najmniejszy) rozmiar pliku to jak rozsiadanie się na połowie siedzeń w autobusie,
choć jest się przeciętnych gabarytów, ale przecież proste zabiegi wystarczą, aby pliki miały przyzwoity (czytaj: optymalny) rozmiar,
bez kupowania specjalnych kartonów do zgniatania danych. ;-)

Kompresja LZW to oczywista sprawa, podobnie jak ustawienie jej na mapy bitowe w opcjach Corela.
Warto również mieć porządek (czysto) w osadzonych stylach grafiki i tekstu, etc...
Ogólnie to wiadomo, że na warsztacie porządek musi być, oby tylko kompresja nie zeżarła treści i jakości. ;-)

chezare 

Wysłany: 20 Luty 2012, 07:13   

Logo, cieszę się że zmieniłeś zdanie :-) Różnica między skompresowaną i nieskompresowaną grafiką A6 specjalnego wrażenia nie robi, ale przepaści między 300 a 20 MB nie zauważyć się nie da. Napisałem, że LZW jest złym pomysłem, bo sporo się naczytałem o kłopotach na jakie się można narazić zdając się na ten algorytm kompresji. Nie wiem ile w tym prawdy, ja w pdfach używam zip, który polecają bardziej doświadczeni w tym temacie koledzy.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 20 Luty 2012, 12:49   

To kwestia doświadczeń, a więc i potrzeb. Rzadko zdarzają mi się duże pliki, bo w rastrach niewiele przygotowuję,
ale wezmę sobie do serca poradę z pakowaniem do ZIPa, zamiast LZW, bo kompresja jest nieodwracalna... ;-)

Sposobem na zmniejszenie wagi dokumentów jest też spłaszczanie nadmiernej ilości efektów, użytych w projekcie,
no, ale to też nieodwracalne (do pewnego stopnia) działania...

Odpowiedz do tematu