Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
logo Glazura Królewska
Autor Wiadomość
gogman 
Ekspert

Wysłany: 14 Luty 2012, 18:12   logo Glazura Królewska

Witam
Jak w temacie - czy posiada ktoś z forumowiczów logo na krzywych ... będę wdzięczny
http://images.franchising...a-krolewska.png

Pozdrawiam

Cysorz 

Wysłany: 14 Luty 2012, 18:23   

To logo można odtworzyć w kilka minut (pewnie znajdzie się litościwy Samarytanin), ale na marginesie - ja co tydzień, jak grzecznie maszeruję do kościoła - widzę coś podobnego a mianowicie firmę która nosi nazwę "Klinika Dźwięku" :mrgreen: .
Chyba założę gdzieś w spamie wątek o idiotycznych nazwach firm...

DzumA - 78

Wysłany: 14 Luty 2012, 19:02   

proszę bardzo

GLAZURA.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 334 raz(y) 33.37 KB

gogman 
Ekspert

Wysłany: 15 Luty 2012, 12:22   

Malutki, Sam sygnet pewnie tak, gorzej z czcionką dlatego też wstawiłem zapytanie.
DzumA - 78 Wielkie dzięki

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 15 Luty 2012, 12:23   

gogman, to ja się nieśmiało zapytam co oznacza "DESIGN" w Twoim znaku w awatarze? To taka moda jest?

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 15 Luty 2012, 14:27   

@up +1

gogman 
Ekspert

Wysłany: 15 Luty 2012, 20:00   

Dobrze Panowie widzę że utrudnia to co niektórym życie.
Wyjaśniam tym, którym to życie ułatwi.
Po pracy dorabiam jak wielu innych.
Otrzymałem zapytanie od klienta czy zrobię "na zaraz" materiał reklamowy, oczywiście się zgodziłem. Na maila otrzymałem pliki potrzebne do wykorzystania, które w większości nie nadawały się (jednym z nich logo, o które poprosiłem).
I teraz Panowie - biorąc pod uwagę że dzień kalendarzowy ujawnił magiczną datę a mianowicie 14 luty (magiczną dla mojej drugiej połówki ... czyli totalny zakaz siedzenia przy kompie) postanowiłem szybko zostawić zapytanie w sprawie logo ot to.

Jeszcze raz dziękuję za logo koledze.

Ps. co do nazwy "design" w swojej nazwie ... jeżeli jest taka moda to czemu nie ;-)
Parę moich prac umieszczonych na digarcie
http://www.digart.pl/zoom...ml#.TzwAL1H5SLk
Jeżeli oburzy Was że większość w grafice rastrowej to z góry przepraszam :-?

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 15 Luty 2012, 20:40   

Trzeba było od razu, że Ci się nie chce...

DzumA - 78

Wysłany: 15 Luty 2012, 21:52   

fajne te fotomontaże - dobra robota - pozdrawiam

beerseeker 
Bywalec
mgr sztuki

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 16 Luty 2012, 14:32   

Nie wiem, czy kolega, który wrzucił logo, korzystał z tego, więc wrzucam dla potomnych "źródło":
http://tarnow.glazurakrol...zura/prasa.html

gogman 
Ekspert

Wysłany: 16 Luty 2012, 14:55   

O bardzo fajnie - na pewno się przyda, dziękuję i pozdrawiam.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 16 Luty 2012, 15:24   

I to jest właśnie sytuacja, o której dyskutowaliśmy w innym wątku , dotyczącym naruszania praw autorskich i nie tylko...

Wpada na forum człowiek w poszukiwaniu logo z marnym JPG. Inny człowiek przerabia mu to na wektory.

Po chwili okazuje się, że poszukiwany znak jest dostępny w sieci i mało tego; firma dołączyła do nie SIW
z dokładnymi wytycznymi, dotyczącymi jego reprodukcji, etc...

I co? No i pstro...
gogman alias dyzajnniewiadomoczego nawet się nie wysilił, żeby poszukać znaku na stronie firmy,
którą ten znak sygnuje, a DzumA - 78 zadżumił logo...

Smutne to wszystko, oj smutne...

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 16 Luty 2012, 17:52   

A mogę Dżuma wiedzieć jak to zrobiłeś? Trasowaniem tej mapy bitowej (tylko)? Czy po nim ręcznie odtwarzałeś? A może jeszcze inaczej?

Normalnie się gani takiego "dizajna", ale Gogman akurat ma fajne prace, w myśl: faktycznie potrafi robić dobre rzeczy i zna program. Dziwne więc, że nie sprawdził sam najpierw na stronie producenta. Chyba że sprawdził, ale uznał, że tamta bitmapa też jest za mała.
Ogólnie to i mnie zdarzało się pisać bezpośrednio do firm z prośbą o użyczenia logo i przesłanie ich w dużej jakości - skutkowało. Ale tylko z naprawdę dobrymi markami.

gogman 
Ekspert

Wysłany: 17 Luty 2012, 01:24   

Nosz do jasnej cholery LogoPedant, czytaj Ty chłopie ze zrozumieniem i już przestań się czepiać. Dla ścisłości (bo widzę że awanturnik jesteś) nie prosiłem żeby ktokolwiek obrysował mi logo podpinając złej jakości jpg'a. Zapytałem czy ktoś z forumowiczów posiada logo a jpg był tylko podglądem wizualnym. Szukać po sieci szukałem ale jak widać nie tam gdzie trzeba - peszek
I tak jeszcze dla ścisłości bo gubisz się widocznie

cyt. Trzeba było od razu, że Ci się nie chce...

Jeżeli to Twoje słowa... to dziwi mnie dalsze ciągnięcie tego tematu przez Twoją osobę a w szczególności ta spinka emocjonalna.

Ziółka sobie zaparz bo trzyma Cię jak w termosie mój drogi!
Pozdrawiam wszechświat ... Twoje strony

Ps. F-Głowy trzymaj tu stronkę nie będziesz musiał maili pisać
http://www.brandsoftheworld.com/

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 17 Luty 2012, 03:22   

Gogman, dzięki za link. Świetna strona. Przyda mi się na pewno i pewnie z niej kiedyś będę musiał skorzystać. Dzięki raz jeszcze.

Cytat:
nie prosiłem żeby ktokolwiek obrysował mi logo podpinając złej jakości jpg'a. Zapytałem czy ktoś z forumowiczów posiada logo

:shock:

No ja posiadam na swoim dysku w swoich zbiorach z trzy miliony znaków firmowych z wielu zakątków naszego globu (nawet tych malusieńkich firm). Trzymam je na dysku dodatkowo posegregowane by było łatwiej znaleźć i każdego lata aktualizuje swą listę. Przeglądam, patrzę czy czegoś nie ma, sprawdzam na stronach wszystkich firm czy aby nie zaktualizowali w tym roku swego logo czy coś w ten deseń. Ale akurat logo tej znanej na całym świecie firmy "Glazura Królewska" nie miałem. Także niestety nie mogłem Ci odszukać jej na swoim dysku i Ci przesłać.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 17 Luty 2012, 13:28   

gogman napisał/a:
(...) Szukać po sieci szukałem ale jak widać nie tam gdzie trzeba (...)

No raczej. Rozsądnie byłoby zacząć poszukiwania od zawartości widocznej w logo...

Jeżeli nie rozumiesz dlaczego czepiam się kwestii poprawności reprodukcji logo to znaczy jedynie,
iż masz mgliste pojęcie o sprawach, za które się bierzesz Panie Dyzajnerze.

Polecanie brandsoftheworld.com to też amatorka. Żadnej pewności, co do poprawności znaków tam zawartych.

Tak właśnie łamie się prawa autorskie, mając w dupie kwestie projektowe, na zasadzie "głuchego telefonu".
Sadzę, iż większość znaków z takich stron to przeróbki jakiś bitmap, mających niewiele wspólnego z wersją oryginalną.
Se w sieci jest logo, to se kurna ściągnę, albo jeszcze lepiej; wdepnę na jakieś forum, albo i kilka
i nawinę o potrzebnym logo, choćby tutaj: http://www.digart.pl/foru...ewska_logo.html
Itd., itd., itd...

Każesz mi się uspokoić, kiedy pokazuję Ci, że działasz nieprofesjonalnie. Bardzo to symptomatyczne, zaiste.
Jesteś po prostu zwykłym leniem, idącym na łatwiznę... Tyle.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 17 Luty 2012, 13:32   

I jeszcze tu: http://www.signs.pl/logo-...17,0,forum.html

Miałeś czas na ogłoszenia, trzeba było go poświęcić na chwilę namysłu. Nie byłoby całej dyskusji,
a Ty byłbym zasobniejszy o kolejną wiedzę warsztatową. A tak przy okazji... mówimy "w krzywych",
a nie "na krzywych"...

gogman 
Ekspert

Wysłany: 17 Luty 2012, 15:47   

Zaczynasz mnie przerażać, musiałeś na strasznym ciśnieniu pisać te posty - zauważyłem literówki (pewnie teraz będziesz się ich doszukiwał, taka przecież Twoja natura) Nie wiem jak Admin ale ja uważam temat za zamknięty.

Pis

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 17 Luty 2012, 17:17   

gogman

Zauważyłeś literówki, ale nie dostrzegłeś nazwy w logo, którego wektorowej wersji poszukiwałeś?
Co za spostrzegawczość...

Mam ciśnienie na "grafików", którzy nie potrafią myśleć i działają na szkodę autorów logo i adekwatnie firm,
które te symbole sygnują. Jak myślisz, po co firma Glazura Królewska przygotowała SIW własnego znaku
i udostępniła go wraz z odpowiednimi wariantami na swojej stronie firmowej?
Po to, żebyś łaził po forach i bezprawnie przerabiał ich znak? Ogarnij się.

Ciekawe jakbyś zareagował na widok logo, które kiedyś zaprojektowałeś, a które to zostało zniekształcone geometrycznie
i nadano mu nieodpowiednią kolorystykę. Pewnie ucieszyłbyś się, że jest dostępne w serwisie pokroju brandsoftheworld.com.

Projekty logo są wizytówką ich autora oraz instytucji, które się nimi posługują. Amen.

Teraz wytrzyj smarka spod nosa i spadaj. Możesz też iść na skargę do admina, bo Cię zapewne prześladuję.....

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 17 Luty 2012, 18:23   

LogoPedant napisał/a:
Jak myślisz, po co firma Glazura Królewska przygotowała SIW własnego znaku

Logo, co to znaczy SIW znaku? Strona identyfikacji wizualnej?
I jeszcze jedno. Gdzie znalazłeś tam logo do pobrania czy tam księgę znaku?

gogman 
Ekspert

Wysłany: 17 Luty 2012, 18:31   

F-Głowy, no tutaj - wszystko jest
http://tarnow.glazurakrol...zura/prasa.html
Ostatnio zmieniony przez gogman 18 Luty 2012, 12:55, w całości zmieniany 1 raz  

gogman 
Ekspert

Wysłany: 17 Luty 2012, 18:54   

LogoPedant, Taka propozycja co by zbić to ciśnienie.
Na forum jest taka fajna zakładka jak "Bitwa" 1v1
Narzuć temat ja narzucę swój ....z tych dwóch tematów znajdziemy kompromis i bierzemy się do roboty. Przynajmniej z tego gadania coś pożytecznego wyjdzie.
W tym momencie powinieneś poczuć moją rękawiczkę na swym poliku.
Załatwmy to jak gentelmeni. :-D
Ostatnio zmieniony przez gogman 17 Luty 2012, 18:58, w całości zmieniany 1 raz  

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 17 Luty 2012, 18:58   

gogman, z moim ciśnieniem wszystko w porządku, a na bitwy nie mam czasu, ani ochoty...
Ostatnio zmieniony przez LogoPedant 17 Luty 2012, 19:55, w całości zmieniany 1 raz  

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 17 Luty 2012, 18:59   

...ale życzę miłego dnia. A co tam... :-P

gogman 
Ekspert

Wysłany: 17 Luty 2012, 18:59   

A no miłego :)

Odpowiedz do tematu