Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
srodki artystyczne: wrzozec
Autor Wiadomość
justlew 
Początkujący

Wysłany: 18 Luty 2012, 01:43   srodki artystyczne: wrzozec

witam :) uzylam w CD12 wzorca do stworzenia slowa, wlasnych liter. Pozbylam sie konturu ale chcialabym jeszcze dodac przezroczystosci a mianowicie im blizej krawedzi tym bardziej przezroczyste [tak jak w CP mozna koncowce pedzla nadac ksztalt i szerokosc przezroczystosci przy krawedzi]. Mam nadzieje, ze rozumiecie o co mi chodzi.. Czy jest taka mozliwosc dla wzroca w CD12?

Probowalam przerzucic [przeciagajac] obiekty [litery] do CP i zwyczajnie przymazac krawedzie gumka ale gdy wtedy wrzucalam obiekty spowrotem do CD to pojawily sie na nich paskudne piksele :evil: .

Macie pomysl jak inaczej, szybko stworzyc takie wlasne litery [namalowac pedzlem/wzorcem w CD] ale by mialy duzo przezroczystosci przy krawedziach?

ps; wybaczcie moj malo fachowy jezyk. :oops:

screen cloud 01.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 239 raz(y) 36 KB

chezare 

Wysłany: 18 Luty 2012, 03:15   

To o czym mówisz, jeśli dobrze zrozumiałem, najprościej osiągnąć w Photo-Paint.
To, że Ci wyszły postrzępione brzegi to Twoja wina a nie programu :-)
CorelDRAW standardowo ma ustawioną rozdzielczość na 300 dpi i żeby trzymać się rozmiarów z DRAW taką samą trzeba zachować w P-P.
Wektorową literę albo cały napis kopiujesz do schowka (ctrl+C), otwierasz Photo-Paint i z menu Plik wybierasz polecenie nowy ze schowka. W oknie, które Ci się wyświetli musi być ustawiona rozdzielczość na 300 (tak jak w CorelDRAW) i zaznaczona opcja, że tworzony obrazek ma być bez tła. Teraz wystarczy wybrać z menu polecenie Obiekt -> Wtapianie i dopasować efekt tak żeby spełniał oczekiwania. Teraz znowu kopiujemy obrazek z Photo-Paint (ctrl+C), przechodzimy do CorelDRAW i wklejamy (ctrl+V).

Można kombinować w DRAW z wielokrotnym obrysem od koloru grafiki do koloru tła, można spróbować z metamorfozą albo przeźroczystością, która przecież nie musi być liniowa, ale sposób, który opisałem wyżej wydaje mi się, że daje najlepsze rezultaty..

justlew 
Początkujący

Wysłany: 18 Luty 2012, 11:49   

Dziekuje slicznie, osiagnelam zamierzony efekt :) Osla laka jestem, ze nie pomyslalam o rozdzielczosci...

Odpowiedz do tematu