|
"Dopasuj tekst do ścieżki" dla krzywych |
| Autor |
Wiadomość |
elmo85
Początkujący

|
Wysłany: 19 Luty 2012, 23:09 "Dopasuj tekst do ścieżki" dla krzywych
|
|
|
Witam,
Z Corelem pracuję od czasu do czasu przy niewielkich projektach. Obecnie zastanawiam się, czy da się o ile w ogóle można dopasować tekst, który jest w postaci krzywych do okręgu na takiej samej zasadzie jak w przypadku tekstu zwykłego. Jest jakiś sposób by łatwo i równo to dopasować, czy pozostaje układanie każdej literki? Aż nie che mi się wierzyć, że mogło by nie być takiej możliwości, ale zwyczajnie nie potrafię tego znaleźć...
Pozdrawiam
Grzesiek |
|
|
|
 |
Roberto
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Pomógł: 22 razy Wiek: 61 Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20 Luty 2012, 07:09
|
|
|
| Możesz pobawić się obwiednią, jeżeli tekst nie ma za wielu liter - cyfr. Jednak lepiej chyba wstukać i na nowo przypisać do ścieżki. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 20 Luty 2012, 07:19
|
|
|
Szkoda czasu na szukanie. Nie znajdziesz ani w Corelu, ani u konkurencji. Takie rzeczy to tylko w … |
|
|
|
 |
elmo85
Początkujący

|
Wysłany: 20 Luty 2012, 10:33
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi, chociaż szczerze mówiąc wolał bym usłyszeć inną
Niestety nie mogę od nowa napisać tekstu bo literki od razu mam w formie krzywych. Jedyne co w tej chwili mi przychodzi do głowy to zrobienie z tych literek czcionki i w ten sposób dopasowanie. Jakieś szybkie i sprawdzone sposoby na stworzenie własnej czcionki? |
|
|
|
 |
gonia
Profesjonalista gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy Wiek: 62 Dołączyła: 25 Maj 2011 Posty: 427 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 20 Luty 2012, 11:01
|
|
|
Jakieś szybkie i sprawdzone sposoby na stworzenie własnej czcionki?
elmo85 chyba szybciej będzie jak wrzucisz podgląd potrzebnego Ci tekstu, jeżeli ktoś bedzie miał taki font to na pewno Ci pomoże |
|
|
|
 |
elmo85
Początkujący

|
Wysłany: 20 Luty 2012, 13:53
|
|
|
Z czcionką pewnie będzie kiepsko, ale proszę... chodzi o coś takiego
EDIT,
Z czcionką już sobie poradziłem. Przerobiłem krzywe na czcionkę wszystko jest ok do do momentu kiedy dopasowuje do okręgu. Wtedy czcionka wygląda jakby była lekką kursywą, ale po przekształceniu na krzywe można to pochylić.
Problem jakby nie patrzeć rozwiązany. Przy okazji może by dopisać taką funkcję do Wishlist'a for CorelDRAW X6 ? |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 21 Luty 2012, 08:22
|
|
|
| elmo85 napisał/a: | | Niestety nie mogę od nowa napisać tekstu bo literki od razu mam w formie krzywych. |
Dowiedz się co to za krój ,ewentualnie można poszukać , może się uda. |
|
|
|
 |
|
|