Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zamiana pliku PDF na grafikę z zakrzywionymi czcionka
Autor Wiadomość
milionksiazek
Początkujący

Wysłany: 20 Luty 2012, 14:57   zamiana pliku PDF na grafikę z zakrzywionymi czcionka

Witam Serdecznie wszystkich użytkowników.
Dostałem od szefa zlecenie załatwienia pewnych wydruków na spienionym PCV i drukarnie żądają ode mnie pliku:

- tif, jpg, pdf – zakrzywiony
- 150 dpi
- kolorystyka CMYK
- 1:1

Plik który posiadam jest to PDF. W pliku jest tabelka z różnymi numerkami które muszą zostać wydrukowane. Numerki składają się z 2 komórek, w pliku PNG przykład. Razem takich kartoników ma być 2000.

I w tym miejscu zaczyna się problem, nie potrafię przerobić tego pliku na taką formę jaką ode mnie wymagają drukarze.

"wielkość pliku obojętnie może być np A3, zakrzywiony, czyli jak Pan tworzy pdf w jakimś programie graficznym to trzeba jakby zamknąć czcionki żeby się nie rozleciały przy otwieraniu u nas. Każdy ten mały kwadracik z cyfra musi mieć spad, czyli wyciągnięty kolor powiedzmy o jakieś 2 mm. Plik jaki Pan przygotowywał pewnie był puszczany z eksela albo worda, zawiera sporo błędów i po wrzuceniu go do programów graficznych “sypie” się na części."

Czy potraficie mi pomóc w tej sytuacji? Pokierować jak to zrobić samemu ( Corel jest mi całkiem obcy) albo jakaś inna pomoc?

nowe numerki dzielone.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 219 raz(y) 54.71 KB

przykład cięcia.PNG
Pobierz Plik ściągnięto 251 raz(y) 106.51 KB

Cysorz 

Wysłany: 20 Luty 2012, 16:50   

Nie ma możliwości wygenerowania z tego czegokolwiek co by się do druku nadawało - musisz zrobić to zupełnie od nowa.
Tak powinien wyglądać "numerek" przygotowany do druku. Musisz także pracować w kolorystyce CMYK, nie w RGB jak to jest w dokumencie.
Po lewej Twój plik, po prawej prawidłowy:

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 21 Luty 2012, 07:20   

Przed przygotowaniem warto dowiedzieć się w jaki sposób to będzie cięte na użytki. Nie ma sensu docinać każdej pojedynczej sztuki naokoło. Trzeba poukładać elementy kolorami i dorobić spad dokoła grupy. Zawsze to mniej cięcia i mniejsze straty materiału.

Rysunek1.jpg
Spad zaznaczyłem innym kolorem
Pobierz Plik ściągnięto 243 raz(y) 25.85 KB

milionksiazek
Początkujący

Wysłany: 21 Luty 2012, 10:40   

A czy jest jakiś szybki sposób zrobienia takiej tabelki? W excelu można to zrobić dośc szybko poprzez przeciągnięcie formuły, zaznaczenie co drugiego wiersza i ustawienie wyszokości. Czy w corelu jest szansa na zrobienie tego szybko czy raczej nie ma szans?

Odpowiedz do tematu