Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Brzydkie są te PDFy z grafik
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 8 Luty 2012, 06:23   Brzydkie są te PDFy z grafik

Zapisuję dużą grafikę jako JPG, ona otwiera się w skali 1:1 i jest wszystko tak klarowne, ładne jak widziałem w projekcie.

Natomiast jak zapisze do PDFa to otwiera się pikselowate, nieostre byle-co. I czy przybliżę, czy oddalę, czy ustawię wartość 100%, to grafika i tak jest cały czas brzydka, rozmyta. Widać piksele.

JAK SPRAWIĆ BY PO ZAPISIE OBRAZKA DO PDFA, TEN WYŚWIETLAŁ SIĘ "JAK NALEŻY"?

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 8 Luty 2012, 06:49   

Przy exporcie do PDF'a można ustalić rodzaj i stopień kompresji jak i rozdzielczość kolorowej lub innej bitmapy. Polecam tam zajrzeć, może coś kiedyś przestawiłeś.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 8 Luty 2012, 07:11   

No to jakość dałem na maksa przy opcjach kompresji.
Problem pewnie płynie z tego powiększenia. PDF nie pokazuje się w skali 1:1 tylko zawsze jest uzalezniony od wielkości okna. Więc widzimy go pomniejszonego, albo zbytnio potem powiększonego. Nie wiem jak w PDFie wskazać by obraz mi wyświetłił w skali 1:1. Jak jest na widoku 100% to jest brzydki.

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 8 Luty 2012, 11:11   

Zapodaj źródło cdr, zobaczym.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 9 Luty 2012, 16:39   

To akurat z Photo-Painta eksportuje. A ma to jakieś znaczenie?
No weź zapisz sobie jakąś dużą grafikę do PDFa to sam zobaczysz, że po eksporcie do PDFa i jego otwarciu dostaniesz pikselozę. Bo PDF zmniejsza lub powiększa bitmapę o drobne odległości, tak że ona traci na jakości. I jaka wtedy jest "normalna" wartość dla podglądu z PDFa? Bo na pewno nie 100%.

Nawet w ustawieniach wyłączyłem w ogóle kompresję bitmap, ale to nic nie daje.
No to jak mam tego PDFa wyeksportować by był ładną grafiką? Chodzi tylko o grafikę "do internetu".

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 9 Luty 2012, 17:00   

Z Photo-Painta przyznam się nigdy nie eksportowałem, a dpi masz 72 ekranowe "normalne"? Wiesz, co wektory, to wektory... a 72 dpi na PDF to podejrzewam, że normalne, że średnio wychodzi...
Akurat teraz nie mam dostępu do kompa z softem całym moim, potem / jutro spojrzę.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 9 Luty 2012, 17:11   

F-Głowy, jaką masz rozdzielczość wpisaną w pdf-ie. Domyślnie dla trybu internet jest 96dpi i w takiej Ci robi

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 10 Luty 2012, 21:22   

kula69 napisał/a:
F-Głowy, jaką masz rozdzielczość wpisaną w pdf-ie. Domyślnie dla trybu internet jest 96dpi i w takiej Ci robi

No nie wiem, nie sprawdzałem jaką. Ale sprawdzałem wiele presetów. Np. "Do internetu" i "Archiwizowalne RGB" i nie było żadnej różnicy.
Ale jak ja zrobię 96 DPI ale w formacie JPG to przecież dobrze wygląda. Tylko zawsze PDF jest "strzępiasty". A tak w ogóle to o które opcje Ci chodzi? O te? Obojętnie czy wpiszę tam 96 czy 300 to i tak PDF będzie brzydki. Tylko JPGi wychodzą takie jak mają być.

Ale mówiłem już wcześniej, że suwak w zakładce "jakości bitmapy" dają na maksimum, ustawiam najlepszą jakość dla tej kompresji.

Ale to nie zmienia problemu. Macie jakieś pomysły?
Wiecie czemu tak sie dzieje, nie? Ja podejrzewam, ze to się dzieje poprzez albo ciut za małe powiększenie, albo ciut za duże. Bo jak wyeksportujemy to w JPG, to jest on taki jak ma być, w skali 1:1 do tego co było w projekcie. A jak zrobimy PDFa to jest on albo ciut mniejszy niż nasz zrobiony chwile temu JPG, albo ciut większy. Nigdy nie jest idealnych rozmiarów.

chezare 

Wysłany: 11 Luty 2012, 01:48   

Ja mam taki pomysł żeby nie robić pdfa z bitmapy, to nie ma sensu.
Co do jakości, to akurat pdf jest formatem, który jakość potrafi zachować w 100%, jpg jak byś go nie robił zawsze powoduje utratę jakości.

tadekk 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 11 Luty 2012, 14:34   

F-Głowy napisał/a:
PDFa to otwiera się pikselowate

A nie są to jakieś efekty (soczewki) które PDF zmienia na bitmapy i robi to czemuś źle?

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 11 Luty 2012, 15:24   

To PDF może wektory zachowuje prawidłowo.

Ale ja mam bitmapy. No właśnie nie, są to zwykłe elementy typu obiekt z wypełnieniem. Tekst (czcionki). Do tego parę obrazków. To taka infografika.

No zróbcie sobie taką, np. zróbcie screenshota własnego ekranu, wsadźcie go do Photo-Painta i zapiszcie jako PDF i jako JPG. Otwórzcie oba obiekty. JPG będzie wyglądał prawidłowo a PDF będzie miał gorsza jakość, niewyraźny będzie, posiadający :strzępy", pikselozę. I obojętnie czy go powiększycie czy zrobicie cokolwiek innego, to jakość tego co widzicie będzie słaba.
Możecie to w ten sposób sprawdzić? No sprawdźcie u siebie przecież a nie "gdybajcie". To będziecie mieć dowód przed oczami.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Luty 2012, 18:37   

W Acrobacie:
Menu Edycja > Preferencje > Wyświetlanie strony > Wygładź obrazy.
Można też dodać:
Menu Edycja > Preferencje > Wyświetlanie strony > Wygładź grafikę liniową.

W Readerze gdzieś podobnie.

chezare 

Wysłany: 11 Luty 2012, 19:54   

Tegraf ma rację a ja dalej się upieram, że nie ma sensu :-)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 13 Luty 2012, 02:00   

tegraf napisał/a:
W Acrobacie:
Menu Edycja > Preferencje > Wyświetlanie strony > Wygładź obrazy.
Można też dodać:
Menu Edycja > Preferencje > Wyświetlanie strony > Wygładź grafikę liniową.

W Readerze gdzieś podobnie.

Niestety ale brak jest takich opcji w Abode Reader 9. Proszę:

No koledzy proszę, sprawdźcie to u siebie. Przecież to można łatwo sprawdzić.

chezare 

Wysłany: 13 Luty 2012, 10:19   

To który jest jpg a który pdf?
Pdf wyświetlony Acrobat Readerem ver. 9 a jpg IrfanView 4.30
Oba pliki w rozdzielczości 96.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 13 Luty 2012, 13:07   

F-Głowy napisał/a:
Niestety ale brak jest takich opcji w Abode Reader 9. Proszę:

Masz. W grupie rendering. Nie mam pojęcia tylko, dlaczego u Ciebie są wyłączone te opcje.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 13 Luty 2012, 13:37   

Chezarre, na twoim przykładzie nie wiem.

Ale zobacz na mój. Wyżej to PDF, niżej to JPG. Już różnice w wyświetlaniu kolorów sobie darujmy, ale zobacz na JAKOŚĆ liter. Widać, że na JPG niżej jest ona lepsza, krawędzie są mniej poszarpane. Na obrazku u góry widać taką lekką "mgiełkę".

Nie wiem czemu mam zaznaczone choć wyblakłe te opcje.
Ostatnio zmieniony przez F-Głowy 28 Luty 2012, 02:04, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 13 Luty 2012, 17:08   

Prawdę mówiąc to ja tu jakichś specjalnych różnic nie widzę. Bardziej Ci się chyba wydaje, że jeden jest lepszy a drugi gorszy. Takie wrażenie wywołuje to, że te obrazki są w różnych przestrzeniach barwnych i jest inny kontrast między kolorami (napisami i tłem). Zrób jpg i pdf ale z dokładnie takimi samymi ustawieniami, rozdzielczość, jak jeden rgb to i drugi, w pdfie zamiast kompresji jpg ustaw zip, itd. i wtedy porównuj. Wyjaśnij mi przy okazji jaki sens ma robienie pdfa z bitmapy?

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 13 Luty 2012, 22:55   

Hę?

heh.pdf - kompresja jpeg jakość 10, cmyk
heh2.pdf - kompresja zip, rgb

Nie wiem... jest ten efekt? IMO bez przesady - na 100% jest OK. A do skalowania to trzeba porządnej bitmapy.

Acha, dpi 72.

Do pobrania:
http://webastyczny.pl/heh.pdf
http://webastyczny.pl/heh2.pdf

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 14 Luty 2012, 00:36   

chezare napisał/a:
Bardziej Ci się chyba wydaje, że jeden jest lepszy a drugi gorszy. Takie wrażenie wywołuje to, że te obrazki są w różnych przestrzeniach barwnych i jest inny kontrast między kolorami (napisami i tłem).

Nie, na pewno nie. Przypatrz się. Obrazek z góry jest mniej wyraźny niż ten z dołu. Widać strzępy wokół czcionek.

A teraz odnośnie Twojej propozycji, to mi nie wychodzi. Bo nie mogę uzyskać takiego samego rozmiaru dla grafiki wyeksportowanej do JPGa i PDFa. Plik PDF zawsze pokazuje mi większą grafikę niż ta z JPGa. Nawet jak wpiszę "100%" to nie pokaże mi się wielkość taka jaka jest w JPG (czyli ta poprawna). Wyeksportowałęm obrazek do JPG w 96 DPI, potem zrobiłęm do tamo w przypadku PDFa - też mu ustawiłem 96 DPI (tam w menu 'zmniejszania rozdzielczośći mam bitowych, gdzie mamy te trzy pola z rozdzielczościami dla kolorwej, czarno-białej i jeszcze jakiejś bitmapy). Ale obrazki wyszły różne wielkościowo.

A dlatego do PDFa grafikę bo przyjemniej się niektórym przewija taki dokument niż w innych przegląarkach. Nie ma on podziału na strony, to jest jedna wielka, ciągnąca się grafika. Więc np. z tego powodu.

Chezarre, to jak zrobić aby wyszły mi takie same? Co w tym PDFie wpisać?

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 14 Luty 2012, 09:10   

Na tym wyżej w sumie widać różnicę... ale tam wszystko totalnie na high/best itd. poustawiane masz?
A weź kompresję zip, nie jpeg?

=

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 21 Luty 2012, 14:35   

Sponsi napisał/a:
Na tym wyżej w sumie widać różnicę... ale tam wszystko totalnie na high/best itd. poustawiane masz?
A weź kompresję zip, nie jpeg?

=

Nie ma żadnej zmiany jak wybiorę nawet "bez kompresji". Czyli w takim wypadku powinno być najlepsze rozwiązanie.

Ale dlaczego ROZMIAR tych obrazów jest inny między JPG a plikiem PDF?
Widzicie przecież, nie? PDF generuje coś większego niż JPG (i stąd pewnie spadek jakości).

Cysorz 

Wysłany: 21 Luty 2012, 17:22   

F-Głowy napisał/a:
Ale mam ubaw czytając ten temat :-)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 27 Luty 2012, 23:00   

Malutki, a ty co?
Ja tak napisałem (że mam ubaw) w innym temacie, jak Gogman z Pedantem sie awanturowali.

Ty z czego masz ubaw?
Z tego że nikt nie jest w stanie powiedzieć dlaczego PDFy z grafik wychodzą brzydsze niż JPGi?

Cysorz 

Wysłany: 28 Luty 2012, 00:30   

Nie, z tego że nie potrafisz (jak zwykle) zrozumieć, co się do Ciebie pisze i masz gdzieś rady innych...
Dostałeś rozwiązanie podane jak na tacy i dalej nic z tego. Bo jest inne niż sobie wyimaginowałeś? Bo nie możesz się zmusić by zadać sobie odrobinę trudu na myślenie? Podziękowałeś komukolwiek kto chciał Ci pomóc?

Troluj sobie dalej, na pewno zyskasz następnych życzliwych...

Odpowiedz do tematu