|
Brzydkie są te PDFy z grafik |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 28 Luty 2012, 02:07
|
|
|
Malutki, czemu taki jesteś?
Nie podziękowałem? Rozwiązywanie problemu jeszcze się toczy, podziękuję więc na końcu. To nie ulega wątpliwościom, że jestem życzliwy dla tych, którzy pomagają.
I jakie rozwiazanie na tacy? Dostałem radę by wyeksportować bez kompresji - sprawdziłem to. I zgodnie z tym co napisałem - nie dało efektu. Więc o co chodzi? Sam już sprawdzałem różne kombinacje, ale nie potrafię tego wyjaśnić więc pytam tutaj. |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Luty 2012, 13:33
|
|
|
Niedawne odkrycie pozwala sądzić, że wiele przesłanek zwiastowało to co się wydarzy... |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 28 Luty 2012, 14:51
|
|
|
| Logo, sygnatury moje są humorystyczne. A moje pytanie jest na serio. |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Luty 2012, 20:47
|
|
|
"zwoi" - TO JEST humorystyczne... |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 29 Luty 2012, 01:20
|
|
|
| LogoPedant napisał/a: | "zwoi" - TO JEST humorystyczne... |
Zwojów? Chodziło o RYM
No okej, ale wróćmy do tematu jakości. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 29 Luty 2012, 17:39
|
|
|
1)
Jak się zaimportuje grafikę JPG z dysku a nie stworzy taką w programie, mówisz?
No ale mi chodzi o to, dlaczego jak eksportuje do takiego samego DPI w obu przypadkach tę samą grafikę a z różnymi formatami to w przypadku jednego jest większa i ma słabszą jakość, a w przypadku drugiego jest mniejsza i ma lepszą jakość.
Dlaczego tak się dzieje? Wrzuciłem przecież zrzut ekranu z porównaniem pliku PDF z JPG.
Drukarze chwalą sobie PDFy kiedy to JPG wygląda lepiej. A powiększenie takie same w obu przypadkach jak i również takie same DPI. Ale temat "co lepsze do druku" sobie odpuśćmy. Nie mówmy teraz o druku, tylko o tym dlaczego TO samo, przy TAKIM SAMYM DPI, wygląda INACZEJ w różnych formatach.
Przypomnę:
[/size]
2)
| Cytat: | Zrobiłem z tego pdf X3 (96 dpi). Tę samą bitmapę wyeksportowałem do jpg 96 dpi z minimalną kompresją (bo mniejszej się ustawić nie da).
Zaimportowałem pdfa do DRAW i okazało się, że jpg wygląda lepiej ale tylko teoretycznie bo powodują to ustawienia wyświetlania Corela. |
No to nie wciągaj do Corela z powrotem tylko włącz sobie je przy wartości 100% powiększenia, ustaw koło siebie i porównaj. Tak jak ja na obrazku. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 29 Luty 2012, 19:41
|
|
|
| F, jak mi powiesz jak przeglądarką grafiki wyświetlić pdf albo jak przeglądarką pdf wyświetlić jpg, to z radością to zrobię. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 29 Luty 2012, 23:11
|
|
|
| chezare napisał/a: | | F, jak mi powiesz jak przeglądarką grafiki wyświetlić pdf albo jak przeglądarką pdf wyświetlić jpg, to z radością to zrobię. |
Nie Chezarre. Przeglądarką grafiki wyświetlić JPGa, a przeglądarką plików PDF wyświetlić plik PDF i porównać. No przecież widzisz wszystko na moim obrazku, prawda? |
|
|
|
 |
maximo
Początkujący

Wersja CorelDRAW: Pakiecik X5
|
Wysłany: 1 Marzec 2012, 07:50
|
|
|
A to dlatego, że tak ktoś wymyślił. Tak samo jakbyś się zaczął zastanawiać dlaczego .ai czy .cdr to wektory, a np jpg czy btmp to rastry.
Tak poprostu jest i tyle. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 1 Marzec 2012, 15:16
|
|
|
No ale nie rozumiem dlaczego PDF generuje BRZYDRZE grafiki, a oprócz tego że brzydsze to jeszcze będące nieznacznie powiększone lub pomniejszone względem oryginału.
Nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie?
I czy Wy macie tak samo? Pytałem się Was o to. |
|
|
|
 |
zmysl84
Bywalec

|
Wysłany: 1 Marzec 2012, 18:58
|
|
|
| F-Głowy napisał/a: | No ale nie rozumiem dlaczego PDF generuje BRZYDRZE grafiki, a oprócz tego że brzydsze to jeszcze będące nieznacznie powiększone lub pomniejszone względem oryginału.
Nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie?
I czy Wy macie tak samo? Pytałem się Was o to. |
Wiesz co?...
U mnie jest dobrze.
Sprawdziłem na tym samym obrazku co Ty:
Nie wiem co można źle zrobić.
PS.
A sprawdź jeszcze w Adobe Acrobat: Edycja > Preferencje > Wyświetlanie strony: odznacz "Wygładź obrazki" - może to (?)
U mnie standardowo (tzn. zaznaczone wygładzanie) jest wszystko OK.
Tylko że ja najpierw zapisałem sobie .JPG (obrazek wycięty od Ciebie - jako podstawa), a następnie ten plik wrzuciłem do CorelDRAW12 i zapisałem jako .PDF (Publikuj jako PDF) i nie widzę różnicy między tymi obrazkami). Aha... i te obrazki mają rozmiar 100%.
kot.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 83 raz(y) 96.43 KB |
kot.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 129 raz(y) 48.14 KB |
|
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 1 Marzec 2012, 20:34
|
|
|
No to teraz najciekawsza rzecz. Dzięki że załączyłeś te obrazki.
Słucha, otworzyłem je oba w przeglądarce (przy PDFie przeglądarka wywołała Acrobat Reader, a przy JPGu otworzyła w swoim oknie) i patrz co za jaja...
Nie kumałem tego....
Ale winowajca już znaleziony. Dzięki, bo dzięki takiemu przedstawieniu postów, wpadłem na to co musi być gdzieś zmienione.
 |
|
|
|
 |
ka-mis
Praktyk Praktyk

Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Sty 2010 Posty: 65 Skąd: Pomorskie
|
Wysłany: 4 Sierpień 2014, 12:13
|
|
|
Rozwiązanie po latach...
odznacz "użyj przyśpieszenia 2D" - wtedy zaczną być aktywne wygładź grafikę wektorową oraz bitmapy...
i od razu zacznie acrobat normalnie wyświetlać. |
|
|
|
 |
|
|