Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mostki
Autor Wiadomość
IIIQBAIII
Początkujący

Wysłany: 2 Marzec 2012, 17:49   Mostki

Siema, wykonałem projekt do wycinki laserem. Jednak po wysłaniu dowiedziałem się że muszę wykonać mostki aby elementy nie odpadły po wycięciu z arkusza PCV (były zbyt małe). Jak wykonać te mostki, wystarczy po prostu przerwać rysunek?

zmysl84 
Bywalec

Wysłany: 2 Marzec 2012, 19:15   

Zrób (jak dobrze uważam) płaski prostokąt, który najdzie na elementy i spawaj ze sobą.

Nie wiem, czy o to chodzi
(czerwone prostokąty spawaj z użytkami i wyjdzie coś takiego, jak ostatni użytek numer "4"):

IIIQBAIII
Początkujący

Wysłany: 2 Marzec 2012, 19:19   

http://imageshack.us/phot...0/65169445.png/
Tak to wygląda, i teraz muszę zrobić tak aby po wycięciu elementy w kilku miejscach nadal były połączone z resztą.

zmysl84 
Bywalec

Wysłany: 2 Marzec 2012, 19:29   

Aaa...
No to tak, jak pisałeś - wystarczy poprzerywać w kilku miejscach (np. z lewej i z prawej) każdy element.
To jest tylko przykład, w których miejscach.

Obrazek
Ostatnio zmieniony przez zmysl84 2 Marzec 2012, 19:34, w całości zmieniany 1 raz  

Cysorz 

Wysłany: 2 Marzec 2012, 19:34   

Myślę, że chodzi przede wszystkim o "8" i "4"...

IIIQBAIII
Początkujący

Wysłany: 2 Marzec 2012, 19:46   

Sorry ale nie wiem co się kryje pod "8" i "4"

chezare 

Wysłany: 3 Marzec 2012, 08:56   

Pod 8 i 4 kryje się to, że obie cyfry mają "dziury", choć czwórka może wyglądać jak krzesło i wtedy ten problem jej nie dotyczy :-)
Mostek jak sama nazwa wskazuje służy do łączenia. Normalnie dwóch brzegów strumyka czy rzeczki a w tym przypadku dwóch elementów grafiki. Przykład z 8 i 4 jest złym przykładem, bo jak ktoś chce mieć te dwie cyfry wycięte np. z blachy, to mu wypadające środki do niczego nie są potrzebne, nie są elementami takiej grafiki. Co innego gdyby to miał być szablon do malowania, wtedy środki są potrzebne i wtedy trzeba właśnie użyć mostków.

Nie wiem co się nie podoba "wycinaczom" w Twoim obrazku, może mają bałagan i boją się, że coś im poginie jak nie będzie się trzymało reszty? :-)

IIIQBAIII
Początkujący

Wysłany: 3 Marzec 2012, 10:30   

Dzięki za oświecenie mnie, problem polega na tym że części są z byt małe a krata przez którą wylatują odpady ma spore otwory.

Odpowiedz do tematu