Którą wersję wybrać? |
Autor |
Wiadomość |
profesorek92
Początkujący

|
Wysłany: 3 Marzec 2012, 19:40 Którą wersję wybrać?
|
|
|
Jestem zupełnie nowy na tym forum, a więc witam wszystkich :)
Chcę kupić CorelDraw, ale nie wiem którą wersję mam wybrać.
Swojego czasu pracowałem na 9PL, która w pełni wystarczyła na moje potrzeby. Naszukałem się w internecie, ale nigdzie nie można już jej kupić od kilku lat :(
Program potrzebuję do sporadycznego wykonywania prostych prac graficznych - 2-3 razy w roku jakaś ulotka, broszurka, reklama do czasopisma. Będą to prace dla małej firmy, materiały promocyjne/informacyjne.
1) Czy muszę zakupić jakąś wersję do użytku komercyjnego, czy nie? Program będzie wykorzystywany przez tą samą firmę która go zakupi, nie będzie czerpany bezpośredni zysk z wykonywanych w nim prac.
2) Którą wersję wybrać? Tak jak już wcześniej pisałem, funkcjonalność z wersji 9 jest dla mnie wystarczająca. Czytałem, że niektóre są bardzo nie polecane, ze względu na liczne błędy. Prostota obsługi mile widziana. Ważna jest cena - nie chcę wydać na to za dużo, bo będę tylko proste rzeczy, rzadko robił. Więc raczej jakaś ze starszych wersji.
Bardzo proszę o pomoc dla młodego laika ;)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
boro
Bywalec

|
Wysłany: 3 Marzec 2012, 23:50
|
|
|
Starsze wersje to tylko na Allegro. Czasem zdarzają się okazje za kilkadziesiąt zł. Sam niedawno sprzedałem swoje stare dziewiątki łącznie ze wszystkimi "papierami" . Jak sobie przypilnujesz to ciągu kilku miesięcy na pewno coś się pojawi.
A jeżeli ci się spieszy, to pozostaje zakup trzynastki (X3). W tej chwili to najtańsza i najniższa wersja polskojęzyczna jaką jeszcze można kupić po dłuższym szukaniu.
Do firmy musisz kupić wersję ogólną (jak ktoś chce może nazywać ją komercyjną) , nie ma znaczenia że będziesz używał kilka razy w roku, ani to, że nic na tym nie zarobisz.
Licencja jest ogólna, dla wszystkich.
Jest jednak kilka szczególnych wyjątków:
Wersja Akademicka/Edukacyjna - Licencjobiorca nie jest upoważniony do użytkowania tego produktu, jeśli zgodnie z prawem miejscowym nie można go zakwalifikować jako Akademickiego użytkownika końcowego.
Wersja OEM - produkt w wersji OEM jest sprzedawany jako licencjonowany w połączeniu z produktami lub usługami zatwierdzonych partnerów firmy Corel, które są wymienione na ostrzeżeniu umieszczonym na nośniku pamięci masowej... Licencjobiorca nie jest upoważniony do używania tego Produktu, jeśli otrzymał go jako produkt autonomiczny.
wersja Home Edition -
Licencjobiorca nie może w żaden sposób korzystać z produktu w celach komercyjnych ani używać go w żadnej działalności komercyjnej lub biznesowej.
Jak z tego wynika, w firmie nie możesz użyć żadnej z tych specjalnych wersji. Musi być licencja "ogólna" |
|
|
|
 |
profesorek92
Początkujący

|
Wysłany: 4 Marzec 2012, 11:51
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź, to rozjaśniło mi nieco sytuację. Kliknąłem pomógł ;)
Nadal jednak nie do końca wiem co kupić. Powiedzmy, że zdecydowałem się na X3 (którą jak widzę również trudno dostać).
1) Czy wersja oznaczona jako SE jest dla mnie odpowiednia? (wiem, że niby nie mogę kupić "wersji specjalnej", aczkolwiek nie są to ani wersje edu, ani home, ani oem..).
2) Czy na przykład to http://allegro.pl/corel-d...2173327197.html jest dla mnie dobre? I jak wygląda sprawa odkupowania używanego oprogramowania - jest w pełni legalne?
3) Znalazłem również ciekawą ofertę na X4 http://www.deltasoft.com....wersja&misc=972 Czy oferowany pakiet jest dla mnie odpowiedni? Czy wersja X4 jest ok, czy raczej należy do tych nieudanych?
Pozdrawiam
//Mam nadzieję, że nie złamałem żadnego z punktów regulaminu, zamieszczając linki. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7690 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 4 Marzec 2012, 19:41
|
|
|
Wersja SE ma ograniczenie ,nie wiem czy tylko ale Narzędzie Uruchom Skrypt i Makra prawdopodobnie nie działają.
Odnośnie kupna programu ktoś na forum chce sprzedać CorelDraw X4
http://corel.wodip.opole....p?p=31634#31634 |
|
|
|
 |
boro
Bywalec

|
Wysłany: 4 Marzec 2012, 21:31
|
|
|
Wersja SE nie ma drukowanej książki, nie ma dodatkowych clipartów i czcionek. Skrypty i makra jak najbardziej są i działają. I cała reszta jest dokładnie taka sama jak w wersji pełnej.
Poza tym jest to licencja "ogólna" więc możesz brać do firmy.
Licencja nie zabrania odsprzedaży, więc można kupować legalnie "z drugiej ręki". |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 5 Marzec 2012, 09:58
|
|
|
boro napisał/a: | Wersja SE nie ma drukowanej książki, nie ma dodatkowych clipartów i czcionek. Skrypty i makra jak najbardziej są i działają. I cała reszta jest dokładnie taka sama jak w wersji pełnej. | Masz wersję SE?
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4870 |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 5 Marzec 2012, 11:41
|
|
|
Ja mam SE wiem tak ogólnie, że to jest normalna wersja, tylko bez książeczki, jakichś tam dodatków itd., ale wydaje mi się, że funkcjonalnością wszystko działa.
Mam X4. |
|
|
|
 |
boro
Bywalec

|
Wysłany: 5 Marzec 2012, 21:07
|
|
|
restauro napisał/a: | boro napisał/a: | Wersja SE nie ma drukowanej książki, nie ma dodatkowych clipartów i czcionek. Skrypty i makra jak najbardziej są i działają. I cała reszta jest dokładnie taka sama jak w wersji pełnej. | Masz wersję SE?
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4870 |
Tak, mam wersję SE. Mamy w firmie kilka stanowisk, więc na wszystkie są kupione takie same SE. Ale instalacja była wykonana z jednej płytki. Na trzech kompach VB zainstalował się samodzielnie, a na dwóch udawał że go nie ma :) I trzeba było ręcznie doinstalować, bo na płytce jest.
A dlaczego nie wszędzie się instaluje razem z Corelem, tego nie wiem. |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 38 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 7 Marzec 2012, 00:23
|
|
|
Ja mam dwa stanowiska z CorelDRAW X4 SE i nie mam na płycie VBA. Niestety ale prawdopodobnie te wersje, które teraz są dostępne jako jedyne starsze od X5 nie są wyposażone w VBA.
Chyba, że jest schowana na płytce pod jakąś inną nazwą, w co wątpię ;) |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 7 Marzec 2012, 08:58
|
|
|
U mnie na płycie (pełna wersja Suite )jest w \CorelDeaw X4 \Setup\CGS14\VBA |
|
|
|
 |
rafakow
Praktyk

|
Wysłany: 7 Marzec 2012, 09:08
|
|
|
Również posiadam wersję X4 SE zakupioną w lipcu 2011 roku i brak VBA.
Pomogłem sobie zainstalowaniem wersji testowej X5 i skopiowaniem odpowiednich plików do X4. |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 38 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 7 Marzec 2012, 09:32
|
|
|
A które to są odpowiednie pliki? Bo ja skopiowałem z triala mnóstwo plików związanych z VBA i niestety nie podziałało. Tylko z innego (żeby nie mieszać w systemie firmowym), chyba że przy instalacji triala i przy okazji VBA niektóre biblioteki wbijają się bezpośrednio w system ;) |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 11 Maj 2012, 18:14
|
|
|
Podepnę się do tematu, coby nowego nie zakładać. Muszę (z różnych powodów) zakupić wersję x5 corela.
Znalazłem ciekawe oferty:
http://www.net-s.pl/index...x-CDGSX5CZPLHBB
oraz
http://www.net-s.pl/index...X5-Czech-Polish
tylko za Chiny nie mogę dojść, czym się te pakiety różnią różnią - oprócz tego, że tańsza ma dodatkowo USB 4gB. Pan ze sklepu twierdzi, że program jest dokładnie taki sam, a cena to kwestia dystrybutora- stąd różnice, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć- że tańsza o stówę wersja jest dokładnie tak samo funkcjonalna jak droższa, i ma do tego jeszcze pendrajwa 4GB gratis... Fajnie być stówkę do przodu, ale wolałbym, żeby się nie okazało, że nabyłem wersję bez czcionek, podręcznika i innych dodatków...
Wiecie może coś na ten temat? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 11 Maj 2012, 18:26
|
|
|
Nie wiem, może ja liczyć nie umiem ale między 1580 a 1530 jest 50 a nie 100 zł. Pendrive 8 GB kosztuje 30 zł, a tutaj jest podobno 4 choć nie mogłem znaleźć?
Generalnie wygląda na to, że to jest ten sam Corel. Czcionki w tańszej na pewno są bo jest to w opisie. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 11 Maj 2012, 18:37
|
|
|
Mogę zaświadczyć że sklep jest Ok . Jeden z dwóch w których robię zakupy komputerowe, drugi to :
http://www.gral.pl/Corel+...CZ+BOX_978.html
widzę że w tym drugim program jest nawet tańszy
Czym się rożni można zapytać na gadu, prawdopodobnie czasem wypalenia czyli starsza wersja może niemieć SP który trzeba dograć Kody produktu są te same |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

|
Wysłany: 11 Maj 2012, 19:14
|
|
|
restauro, ja nie twierdzę, że ze sklepem jest coś nie tak, tylko, że miły pan handlowiec z tego sklepu nie był w stanie mi wyjaśnić, czym te wersje się różnią, a raczej jego wyjaśnienie było dla mnie trochę nieprzekonujące.
chezare napisał/a: | Nie wiem, może ja liczyć nie umiem ale między 1580 a 1530 jest 50 a nie 100 zł. Pendrive 8 GB kosztuje 30 zł, a tutaj jest podobno 4 choć nie mogłem znaleźć?
Generalnie wygląda na to, że to jest ten sam Corel. Czcionki w tańszej na pewno są bo jest to w opisie. |
No z tą stówą to może mnie poniosło, tam jest odpowiednio: 1448,94 i 1517,79 - chyba, że czegoś nie doczytałem, ale wychodzi prawie 70 zł różnicy + 4GB USB , a to już robi trochę różnicy, przynajmniej jak dla mnie. Chezare, cen 1580 i 1530 nigdzie tam nie widziałem?
Czyli mówicie, że wersje: CD Graphic Suite X5 Czech/Polish od CD Graphic Suite X5 Win Box nie różnią się praktycznie niczym? |
|
|
|
 |
restauro

|
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3143 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11 Maj 2012, 20:23
|
|
|
Firmy handlujące oprogramowaniem mają nawet narzucone 40% marży (znajomy prowadzi sklep). Warto indywidualnie starać się o zniżkę - można to robić, ale wymaga to kontaktu "twarz w twarz" - przez internet raczej się tego nie załatwi.
Ja sam (nawiązując do podobnego wątku) kupuję w zaprzyjaźnionym sklepie myszki Logitecha po 30-40 zł w zależności od modelu - na półce ceny zaczynają się zazwyczaj od 50 zł w górę. Oczywiście można znaleźć w internecie "Logitechy" po 18 zł, ale nie radziłbym tego kupować... |
|
|
|
 |
drozd
Znawca

|
Wysłany: 14 Maj 2012, 09:18
|
|
|
podepnę się do tematu i poproszę o doradztwo, bo dostałem takie pytanie i nie wiedziałem co odpowiedzieć... Jeśli ktoś kupi wersję SE (akurat w tym przypadku ,,Special", to znaczy specjalnie uboższa, a nie specjalna, czyli lepsza), bez m.in. zbioru clipartów oraz czcionek, to czy potem może legalnie używać corelowych clipartów, np. po zgraniu ich z płyty z pełnej wersji? Niby sprawa jest prosta - kupiłeś SE (Twoja sprawa, że się dałeś nabrać na ,,specjal" i nikt nie powiedział przed kupnem, że to wersja jest bez clipartów), masz produkt bez dodatków, to teraz cierp, ale z drugiej strony - płyty z tymi dodatkami nie są zaopatrzone hasłem i nie są przypisane do konkretnej licencji na Corela (tak mało wiadomo w tym temacie piractwa, że czasem sposób ochrony przed kopiowaniem pozostaje jedynym wyznacznikiem czy można, czy nie....). |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

|
Wysłany: 17 Maj 2012, 17:58
|
|
|
Koniec końców kupiłem tę pierwszą wersję, nie oznaczoną w kodzie producenta żadnym "promo" - za 1470, tylko w innym sklepie. I chyba dobrze zrobiłem, bo teraz wszystkie oferty, które sprawdzałem, są droższe o co najmniej 40zł (niektóre nawet 80zł więcej) w porównaniu do cen sprzed tygodnia.
Dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
|