|
Swobodna transformacja |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 6 Marzec 2012, 23:35 Swobodna transformacja
|
|
|
Cześć. Czy ktoś ma pojęcie co zmienia funkcja:
Względem obiektu Zastosuj transformację względem położenie obiektu a nie wytycznych x, y
Jest takie menu które się pojawia w trakcie majsterkowania narzędziem SWOBODNA TRANSFORMACJA
Ja testowałem z włączoną i bez i nie widzę żadnej różnicy. Może ktoś z Was widzi? |
|
|
|
 |
iraslbn
Bywalec

|
Wysłany: 7 Marzec 2012, 19:35
|
|
|
Podczepię się z pytaniem transformacji, konkretnie chodzi mi o obrót obiektu elipsy o pewien kąt względem środka obiektu. Obracam 10 stopni 12 kopii i przy podglądzie szkieletowym w przykładzie dokładnym obiekty nie są położone idealnie. To samo jest w corelu i freehandzie. Sprawdźcie u siebie ?. Może wiecie co jest nie tak bo robię różne skale i tu nie mam tej dokładności. Przy składzie tekstu po okręgu jest w porządku. Jeśli tekst jest wyrównany do okręgu, a nie jest na ścieżce to po zgrupowaniu i obrocie jest podobnie jak na rysunku, uciekają cenne wartości 0,1 itd.
Przykładową grafikę wrzucam z Freehanda, program zresetowałem do ustawień domyślnych.
 |
|
|
|
 |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 10 Marzec 2012, 18:23
|
|
|
| Chciałbym pomóc, ale nic nie zrozumiałem z opisu problemu. Mimo iż czytałem go 7 razy dla jasności. To znaczy, może i zrozumiałem ale wrzucona później ilustracja zbiła mnie z tropu. |
|
|
|
 |
|
|