Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
O co chodzi z trybami przeźroczystości?
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 8 Marzec 2012, 22:28   O co chodzi z trybami przeźroczystości?

To pytanie tyczyć się może obojętnie jakiego programu. Czy DRAW czy Photo-Paint, czy nawet programy nie mające wiele wspólnego z grafiką. Bo widziałem że ten sam system występuje w programach także do edycji video.

Możecie mi przybliżyć o co chodzi z tymi trybami przeźroczystości?
Ja nie rozumiem nic z tych opisów działań matematycznych na kolorach (działań, odejmowanie, dodawanie, mnożenie itp).

Mam na myśli te rzeczy:

Nie ma w sieci może jakiejś infografiki przedstawiającej to o co w tym naprawde chodzi?

salta.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 318 raz(y) 8.3 KB

s-p-i-n 

Wysłany: 9 Marzec 2012, 17:21   

To już matematyka i pewnie każdy taki przykład to oddzielny algorytm przezroczystosci - takich rzeczy to juz chyba tylko w ksiazkach szukac.

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 10 Marzec 2012, 09:19   

F-Głowy, jak zerkniesz i spróbujesz się wgłębić w opisy tych trybów to będziesz jeszcze mniej wiedział niż na początku. Najczęściej są to pewne funkcje matematyczne które w jakiś sposób obliczają nowy kolor operując na kolorze jednego i drugiego obiektu oraz stopnia przezroczystości. To najczęściej bardzo trudno opisać w kilku zdaniach, a co dopiero nazwać w jednym słowie. Najczęściej po prostu chcąc uzyskać jakiś efekt należy po kolei stosować wszystkie tryby i wybrać ten który robi to o co Ci chodziło. Jak zrobisz dany efekt kilka razy, to już będziesz wiedział, który tryb masz znowu wybrać.

Ale to i tak nic w porównaniu z nazwami niektórych wypełnień teksturowych: Purpurowy mózg, Szeleszczący jedwab, to tylko niektóre nazwy z radosnej twórczości Corela.

Odpowiedz do tematu