Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z przemianą
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 8 Marzec 2012, 02:34   Problemy z przemianą

Słuchajcie, mam problemy z przemianą :-/

A tutaj jak chcę skończyć lub rozpocząć metamorfozę od innego obiektu to wyskakuje mi błąd, że muszę coś zgrupować. Co?! Co muszę niby zgrupować i jak to zrobić?
http://img31.imageshack.us/img31/2641/002csg.jpg

EDIT: aaaa, bo to CAŁKIEM INNY, NOWY obiekt wskazujemy z naszego projektu a nie jedną z powstałych metamorfoz jak sądziłem. No to to juz wiem, ale tego niżej nie wiem

Tutaj nie wiem jak użyć tego zaznaczonego narzędzia. Klikam i co dalej? Tylko przycisk robi mi się aktywowany a żadnych zmian do wprowadzenia nie widzę.
http://img11.imageshack.us/img11/4583/001gqb.jpg

A czasami w ogóle nie mogę nic wybrać bo mam wyblakłe (powiększ):
http://img99.imageshack.us/img99/2851/003sjl.jpg

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 8 Marzec 2012, 08:13   

Zmiana przyspieszenia rozmiaru obiektu da rezultaty gdy będziesz miał obiekty (początkowy i końcowy) znacznie różniące się rozmiarem. Decydujesz wtedy jak bardzo ("jak szybko"?) ma się zmienić rozmiar obiektów w kolejnych krokach metamorfozy.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 8 Marzec 2012, 15:50   

roland napisał/a:
Zmiana przyspieszenia rozmiaru obiektu da rezultaty gdy będziesz miał obiekty (początkowy i końcowy) znacznie różniące się rozmiarem. Decydujesz wtedy jak bardzo ("jak szybko"?) ma się zmienić rozmiar obiektów w kolejnych krokach metamorfozy.

A gdzie jest do tego suwak?
Tak, racja. Ale po wciśnięciu tego przycisku nie dostajemy żadnego suwaka by edytować jakoś tę "prędkość" przemiany. Po prostu możemy tylko albo to wcisnąć, albo zostawić wyłączone. Bo po wybraniu tej opcji nie pojawia mi się żaden suwaczek by jakoś wpłynąć na prędkość tej zmiany.

Zauważyłeś? Mam racje?
Ostatnio zmieniony przez F-Głowy 8 Marzec 2012, 19:06, w całości zmieniany 1 raz  

aksa
Znawca

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 8 Marzec 2012, 15:57   

suwaczek jest pod postacią ikonki "schodków" z boxem do wpisania ilości kroków metamorfozy

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 8 Marzec 2012, 16:33   

aksa napisał/a:
suwaczek jest pod postacią ikonki "schodków" z boxem do wpisania ilości kroków metamorfozy

Ale tego i tak możemy wcześniej używać, nawet bez wciśnięcia przycisku przyspieszania.
Więc to nie to. To jest przecież od ustawiania ODSTĘPÓW a nie żadnego przyspieszenia.
Piszę, że nie widzę żadnego narzędzia do modyfikowania tego przyspieszenia. Jest tylko sam przycisk, który mogę sobie aktywować/dezaktywować a nic się nie zmienia w mojej metamorfozie i nawet nie pokazuje się żaden suwak by to modyfikować.

Zaznaczyłem nawet to na screenie a Ty mi piszesz o schodkach...

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 9 Marzec 2012, 08:01   

F-Glowy, ty tak naprawdę, czy udajesz?

The Camtasia Studio video content presented here requires JavaScript to be enabled and the latest version of the Adobe Flash Player. If you are using a browser with JavaScript disabled please enable it now. Otherwise, please update your version of the free Adobe Flash Player by downloading here.

aksa
Znawca

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 9 Marzec 2012, 08:38   

film wystarczy, czy mam jeszcze robić screen?

chezare 

Wysłany: 9 Marzec 2012, 09:02   

Roland, F sobie jaja robi, ale czasami przesadza. Dowcip opowiedziany n-ty raz przestaje być śmieszny. Zakładając, że jednak szuka wiedzy, to nie wiem po co to robi, bo raczej nie o rysowanie mu chodzi?
Normalnie to jak człowiek zainstaluje jakiś program, to próbuje go wykorzystać, rozwiązując po drodze problemy na jakie trafia, F robi dokładnie odwrotnie, najpierw szuka dziur :-)
Kiedyś był Bunch a teraz jest F. Wcale by mnie nie zdziwiło gdyby to była jedna i ta sama osoba :-)

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 9 Marzec 2012, 12:02   

...a może F-Głowy jest kretem z Adobe, ryjącym na forum Corela? :mrgreen:

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 9 Marzec 2012, 21:02   

Cytat:
...a może F-Głowy jest kretem z Adobe, ryjącym na forum Corela?

Tak, szczególnie w POLSCE.

aksa napisał/a:
film wystarczy, czy mam jeszcze robić screen?

Tutaj, jak się zorientowałem, nastąpił efekt "mijania się".

Napisałaś:
Cytat:

I ja myślałem, że jakiś suwak od tej opcji pojawia się POD (czyli poniżej) tego suwaka (tych schodków) o których piszesz. W sumie jest tam wyblakłe pole do odstępów więc miało to sens. I myślałem, że coś u mnie nie gra w programie bo żadnego suwaka nowego nie widzę.

A z filmu nie wiem sam co wnioskować. Ta funkcja nie jest dla mnie zrozumiała.
Po tym co Roland pokazał to myślę, że ona może działać na zasadzie takiej:
Jak mamy zrobione przyspieszenie do pierwszego obiektu (od połowy już nie ma żadnych), to włączając tę opcję program pokazuje nam wielkość obiektów tak jakby istniały jeszcze kolejne kroki metamorfozy na drugiej połowie (ale których nie widać). Czyli zwiększa rozmiar. Mam racje? Ale widzimy to tylko wtedy kiedy przesuniemy sobie PRZEDTEM suwaczek na lewo lub na prawo (gdy zgrupujemy obiekty bliżej którejś z krawędzi). Ja tego nie wiedziałem, wciskałem przycisk mając RÓWNOMIERNIE je rozmieszczone. Poza tym nie dogadałem się z Aksą i myślałem że jakiś suwak ma mi się dopiero pojawić pod czymś. A Wy piszecie że sobie jaja robię :-( :-( :-(

wcisniety.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 193 raz(y) 25.11 KB

Odpowiedz do tematu