|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Kolory w PDF |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 11 Marzec 2012, 00:13 Kolory w PDF
|
|
|
Pamiętam, że toczyła się tu dyskusja o różnicach w kolorach widocznych po eksporcie do PDF a tym co widzi się w projekcie. Chezarre mówił, że Adobe Reader nie ma profilu kolorów w sobie i dlatego źle widać.
Ale eksportując do PDFa ma się opcję do zaznaczenia, która brzmi "dołącz profil kolorów".
No to da się dołączyć do PDFa profil kolorów. Od tego właśnie jest ta opcja? Czy może są inne odtwarzacze PDFów, które mają te profile w sobie i jeśli je załączymy fajkując tę opcję, to widzimy potem kolor taki jaki ma być.
Ale szczerze wątpię aby inny program niż ten ze stajni Adobe miał obsługę profili kolorów. Bo jak nie Adobe to kto inny?
Jak więc się do tego odniesiecie? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 11 Marzec 2012, 04:18
|
|
|
F, ty się tym co napisałem za bardzo nie przejmuj, bo ja wielokrotnie już mówiłem, że nie jestem ekspertem w tej branży i że spora, żeby nie powiedzieć znakomita część mojej wiedzy na ten temat pochodzi z tego miejsca.
Czytaj Tegrafa i innych dotąd aż zrozumiesz.
To, że cały problem związany jest z Adobe nie ma się co dziwić, bo to oni pdfa wymyślili i jeszcze do niedawna patentu strzegli jak przepisu na CocaColę. Teraz format jest już otwarty i pewnie będzie lepiej. Z pdf było tak jak z formatami Microsoftu, każdy program biurowy niby potrafi zapisać dokument w formacie Microsoftu, ale nikt nie wie na ile jest to zgodne z oryginałem. To samo dotyczy eksportu do ai, psd i wielu innych formatów.
Przy tworzeniu pdfa Corel pozwala zastosować, a to co innego niż dołączyć, profil ICC.
Z tego co ja pamiętam, to o tej opcji należy przy tworzeniu pdfa zapomnieć, nowe specyfikacje pdf (x1, x3) już tego nie mają. Nie można za to o zarządzaniu kolorami i stosowaniu profili zapominać przy konwersji bitmap do CMYK, bo to dzięki temu na ekranie możesz oglądać kolory tak jak będą wyglądały po wydrukowaniu, a drukarnia dostanie odpowiednie materiały. W drukarniach jest słabo z jasnowidzami, dostają plik i zgodnie ze sztuką drukarską go drukują, to jak ty do tego doszedłeś, w jakim programie i jakimi metodami niespecjalnie ich interesuje.
Jeśli przetworzyłeś bitmapy do CMYK stosując właściwe profile, to przy eksporcie do pdf o nich zapomnij, nie robi się tego samego dwa razy.
Nie można też mieć pretensji do Adobe, że darmowy Acrobat Reader nie wyświetla kolorów tak jak byś sobie życzył, oni z tego żyją i nie mogą swojej roboty rozdawać za darmo. Chcesz być profesjonalny, to musisz za to zapłacić. Za wiedzę, za soft i za sprzęt. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.08 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|