|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
druk i inne |
Autor |
Wiadomość |
kuba_libre
Początkujący
|
Wysłany: 9 Sierpień 2007, 15:12 druk i inne
|
|
|
Witam forumowiczów!
Jestem dosc zielony w corelu (no, ciemnozielony), a musze pilnie poskladac pare materialow dla firmy (wizytówka, broszury, plakat). Projekty prawie gotowe i moze macie kilka porad dla poczatkujacego. Chodzi mi mianowicie o takie sprawy:
- Jesli broszura jest w formacie A3 (po wydrukowaniu beda to 2 strony A4 zapełnione po obu stronach) to czy mam robic: a) 4 oddzielne strony A4 w jednym projekcie czy b) 4 oddzielne strony w oddzielnych projektach czy może c) skladac to wszystko na A3, a wtedy znowu w jednym projekcie (Layout -> Insert Page)?
- W bruszurce jest dosc sporo danych tabelarycznych. Bawie sie na razie w narzedzie graph paper tool, a potem reczne wpisywanie danych, ale to niezla mordega, wiec moze znacie lepszy sposob.
- Co oznaczaja napisy 4/0, 4/4, itd. Chodzi o foreground/background w cmyku?
- Jak najlepiej importowac zdjecia? Bo czasami kiedy importuje, pojawiaja sie pixle. Poza tym nie umiem za dobrze dopasowac rozmiaru zdjecia, ktore ma rozdzielczosc w pixlach do strony w mm (a kiedy zamieniam strone na pixle, to nie lapie sie w jej rozmiarze za dobrze). Moze jest jakis dobry sposob, zeby dobrac zdjecie w rozdzielczosci px*px i dobrze dopasowac je, zeby np. na stronie obok siebie byly 2 zdjecia na szerokosc strony.
Jesli zabieram sie do tego od dupy strony albo wszystko to moglbym znalezc bardzo prosto w necie albo w helpie corela, to sorki, termin sie zbliza i zaczynam panikowac Jesli macie jakis dodatkowe porady, strony, zlote mysli to prosze sie nie krepowac. Wielkie dzieki za jakakolwiek pomoc,
q. |
|
|
|
|
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Sierpień 2007, 16:00
|
|
|
1. Składaj strony pojedyńczo, w jednym dokumencie nie zapominając o spadach dla każdej ze stron. Jeżeli jest to rozkładówka, to wygodniej będzie Ci pracować na A-3 ze stronami ułożonymi: 4-1, 2-3.
2. Jeżeli masz już gotowe tabele (np.) w Wordzie, wklej to do tekstu paragrafowego, tabulatorami zaznacz (np.) środek kolumny, podociągaj linie pomocnicze i do nich dorysuj prostokąty czy też linie. Jest to o wiele bardziej efektywny sposób, a i jeżeli przyjdzie jakaś zmiana w tabeli, robi się to od razu a nie bawi z pojedyńczymi komórkami.
3. 4+4 to typowy druk pełnokolorowy dwustronny (czyli CMYK+CMYK), 4+0 to druk jednostronny CMYK, 4+2 to (np.) druk CMYK+CK (czyli C-Cyan/niebieski i K-Black/czarny).
4. Wymiary w pikslach odnoszą się TYLKO do projektów wykorzystywanych wyłącznie na komputerze (strona www, tapeta itp.), do druku przyjęło się używać ustawień 1:1 w milimetrach przy 300 dpi. 1:1/300 dpi znaczy tyle, że jeżeli masz zdjęcie formatu A-6 to przy wymiarach 148×105 mm powinien on mieć rozdzielczość ok. 300 dpi. NIE POWINNO SIĘ INTERPOLOWAĆ ZDJĘĆ Z MNIEJSZEJ ROZDZIELCZOŚCI DO WYŻSZEJ! Dobra jakość zdjęcia wyjdzie z bitmapy pow. 270 dpi, średnia powyżej 180 dpi, poniżej to już ruletka. Nie wolno też przeginać w drugą stronę, bo zdjęcie (zakładamy, że kolorowe) skanowane w 1200 dpi w druku wyjdzie gorzej niż skanowane na 300 dpi. Jeżeli skanowałeś zdjęcia z uprzednio drukowanych materiałów (foldery, ulotki itp.) musisz je odrastrować, inaczej wyjdzie mora. Zdjęcia MUSZĄ być w kolorze 32-bitowym (czyli CMYK, nie RGB).
Wyjątkiem jest druk w drukarni cyfrowej, gdzie dozwolone jest dostarczenie pracy w RGB.
W dziale "Tutoriale" jest kilka artykułów, więcej znajdziesz :tutaj:.
Przed drukiem radzę z gotowych plików zrobić proofa. |
|
|
|
|
kuba_libre
Początkujący
|
Wysłany: 9 Sierpień 2007, 16:23
|
|
|
Dzięki! Dokladnie o to mi chodziło. Pozdrawiam,
q. |
|
|
|
|
x-men
Początkujący
|
Wysłany: 17 Sierpień 2007, 08:52
|
|
|
"Jeżeli skanowałeś zdjęcia z uprzednio drukowanych materiałów (foldery, ulotki itp.) musisz je odrastrować, inaczej wyjdzie mora."
Panie CYSORZ:
czy mógłby Pan wytłumaczyc mi dokładniej i doś zrozumiale jak mozna odrastrować zdjęcie aby nie wyszła mora w druku.
nie bardzo wiem jak to zrobić w praktyce, a nawet nie bardzo wiem jak wygląda zdjęcie przed odrastowaniem i po.
bardzo byłbym wdzieczny za pomoc |
|
|
|
|
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Sierpień 2007, 10:01
|
|
|
Wszystko, łącznie z rysunkami nawet jest pod linkiem, który zamieściłem poprzednio, w tutorialu "Jak przygotować materiały do druku offsetowego"... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.07 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|