|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
jak zrobić header na stronę www |
| Autor |
Wiadomość |
jundzik
Początkujący

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2012, 11:43 jak zrobić header na stronę www
|
|
|
Witam,
Mam zrobiony logotyp w Corelu (w załączniku). Chcę go umieścić w nagłówku strony,ale w obecnej formie wskakuje mi on w lewy górny róg strony, a nie na środek. Poradźcie mi, jak to przerobić, aby wyszedł z tego header?
Kirena_sport_color.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 429 raz(y) 402.75 KB |
|
|
|
|
 |
iraslbn
Bywalec

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2012, 18:06
|
|
|
Zależy w czym to robisz, w czystym html czy w css ?
W html ystarczy dać nagłówek header i wyrównać za pomocą "center /center" w nawiasach klamrowych.
Jeśli w css robisz to za pomocą div plus position, odsyłam do kursu np tego
kurs css
I obawiam się ogólnie, że to nie ten dział. |
|
|
|
 |
jundzik
Początkujący

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2012, 21:17
|
|
|
| dzięki za odpowiedź. Napisałam w tym dziale, bo nie chodzi mi o to, jak się wstawia do html'a, czy też do css, ale o to, w jaki sposób przygotować grafikę, żeby po wstawieniu odpowiednio wyglądała. Na kilku portalach z gotowymi szablonami stron www widziałam, że na header jest potrzebny obrazek o rozmiarach np. 1000x288 pikseli, a ja nie wiem, jak to zrobić, żeby ten mój logotyp miał właśnie taki rozmiar. Bo ten mój, po wstawieniu do szablonu, zmienia rozdzielczość, kolory są niewyraźne i rozmazane, no i nie ma odpowiedniego kształtu. Nie wiem, czy dokładnie wytłumaczyłam, o co mi chodzi. |
|
|
|
 |
pierog
Znawca

Pomógł: 9 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Posty: 158 Skąd: Opole
|
Wysłany: 1 Kwiecień 2012, 21:54
|
|
|
| hmmm musisz go wstawić w skali 1:1 ( nie możesz mu nadawać swojej wys i szer. To już ustalasz na etapie projektowania takiego szablonu ) a header zazwyaczaj się projektuje na max. 960px szerokości. Wysokość sam ustalasz w zależności jaki projekt :) |
|
|
|
 |
jundzik
Początkujący

|
Wysłany: 2 Kwiecień 2012, 09:43
|
|
|
chezare, Ty to potrafisz nastawić pozytywnie człowieka, nie ma co.... nie robię nic na automatach, stawiam dopiero pierwsze kroki w temacie tworzenia strony - uczę się. Mam nadzieję, że efekty mojej nauki będą lepsze, niż Ty mi to prorokujesz. Nie chcę stworzyć żadnej nie wiadomo jakiej strony tryskającej fontannami i fajerwerkami, doskonale zdaję sobie sprawę, że treść jest najważniejsza. Dziękuję za cenne uwagi, chęć pomocy i poświęcony mi czas
pierog, właśnie o taką wskazówkę mi chodziło, dziękuję [/b] |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2 Kwiecień 2012, 11:20
|
|
|
O automatach napisałem dlatego, że wspomniałeś o gotowych szablonach. Niestety dalej czarno to widzę, ale trzeba mieć nadzieję, że się mylę |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|