|
Projekt okładki oraz płyty cd |
| Autor |
Wiadomość |
pierog
Znawca

Pomógł: 9 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Posty: 158 Skąd: Opole
|
Wysłany: 1 Kwiecień 2012, 19:17 Projekt okładki oraz płyty cd
|
|
|
Witam!
Dostałem zlecenie na zaprojektowania płyty i okładki dla jednego z zespołów. Projekt płyt miałem okazje już robić, ale chciałbym się zapytać o kilka rzeczy inych rzeczy:
1.Jeżeli będę chciał wykorzystać jakieś zdjęcie np. z www.fotolii.com to czy mogę bez problemu go użyć na materiałach, które będą masowo produkowane ? chodzi tu o te pyty i okładki
2. Czy każda drukarnia ma inne szablony płyt i okładek cz może jest jakiś standardów format?
3. Czy przygotowywanie do druku może się różnić w różnych drukarniach, które takie materiały tworzą. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2 Kwiecień 2012, 17:20
|
|
|
1. | Cytat: | | Wszystkie pliki w serwisie Fotolia są sprzedawane na licencji royalty free. Licencje royalty free Fotolia pozwalają na wykorzystanie plików w Twoich projektach bez ograniczeń w czasie, limitu egzemplarzy projektu oraz bez ograniczeń geograficznych. | Nie możesz sprzedawać samych zdjęć, chyba że kupisz do nich prawa autorskie (Rozszerzona Licencja RF).
2. Każda to nie, ale może mieć inną wielkość zadruku - np. środkowe "kółeczko" może być większe/mniejsze. Szczególnie dotyczy to okładek - są różne wykrojniki. Najlepiej pobrać szablon bezpośrednio z www drukarni.
3. Tak. Jedni drukują offsetem, inni sitem lub UV. Niektóre offsetowe drukarnie potrafią położyć np. białą farbę kryjącą. Jednakże standardowe 300 dpi + spady powinno wystarczyć w każdym przypadku. |
|
|
|
 |
pierog
Znawca

Pomógł: 9 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Posty: 158 Skąd: Opole
|
Wysłany: 5 Kwiecień 2012, 20:00
|
|
|