Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki tablet graficzny
Autor Wiadomość
kajda 
Praktyk

Wysłany: 10 Kwiecień 2012, 19:39   Jaki tablet graficzny

Mam pytanie, jaki tablet graficzny polecilibyscie? :)

rgb 
Doradca

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 11 Kwiecień 2012, 09:46   

nie kupuj bamboo pen!!! tani i do niczego. o ile przy swoich aplikacjach wyczuwa nacisk w corelu i psd cienko wręcz tragicznie. mam nie używam bo szkoda nerwów

http://corel.wodip.opole....ighlight=tablet

poczytaj tu, byl nie dawno wątek, żałuję że nie kupiłam czegoś porządnego

chezare 

Wysłany: 11 Kwiecień 2012, 10:37   

TABLET
:-)

DzumA - 78

Wysłany: 11 Kwiecień 2012, 11:01   

chezare taki to by mi się przydał - jedyne 8000 ;-)

kajda 
Praktyk

Wysłany: 11 Kwiecień 2012, 15:54   

Rgb, dzieki za pomoc, ale Chezare dałes czadu :))))

gogman 
Ekspert

Wysłany: 11 Kwiecień 2012, 17:33   

Co do tego sprzętu kupiłem Wacom Intuos4 L A4. Przed zakupem zadałem sobie najważniejsze pytanie - czy potrafię rysować ołówkiem. Podjąłem decyzje, kupiłem, pogryzdałem i teraz patrze jak się kurzy :D Nie zadałem sobie pytania - czy będę miał na to czas, teraz już znam odpowiedz ;]
Opinie na temat tego cacka są dobre osobiście za mało siedziałem przy nim żeby określić czy tak jest naprawdę. Jedynie na co mogę ponarzekać - to to że niepotrzebnie kupiłem taki duży, mniejszy w zupełności by mi wystarczył (chociaż z drugiej strony nie pracowałem na mniejszym ;])
Nie kupuj PENTAGRAMA only WACOM

rgb 
Doradca

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 11 Kwiecień 2012, 22:38   

może chcesz go sprzedać? mi się bamboo kurzy ale nie z braku czasu, po prostu do niczego jest

gogman 
Ekspert

Wysłany: 11 Kwiecień 2012, 22:57   

Kupiony na firmę także dupa blada. No i zamysł taki że z czasem chcę z niego korzystać.

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 15:27   

Przy tablecie zawsze pojawia się pytanie do czego ma służyć. Ja kupiłam na firmę na początek Wacoma Bamboo A6 ale ja nie jestem rysownikiem, baaa, ja nawet za grafika się nie uważam tylko za operatora DTP :-) Głównie tablet jest mi potrzebny do szparowania zdjęć, obrabiania logotypów czy jakichś tam obrazków. Zależało mi na precyzyjnej pracy z węzłami i tu jestem zachwycona. Jakieś tam mazidła też robi się dużo wygodniej niż myszką.
Moja wspólniczka właśnie troszkę narzeka że nie ma nacisku piórka, ale ona jest grafikiem-rysownikiem i dużo rysuje ołówkiem. Dla niej kupimy jakiegoś Intuosa jak wpadnie trochę kasy, narazie radzi sobie na Bamboo.

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 06:36   

Może i ja dołącze do dyskusji, mam Pentagrama A4 i Bamboo A6. Bamboo nawet w najgorszej opcji ma (Bamboo Pen) 512 poziomów nacisku, Pen & Touch ma już 1024, Intuos4 2048. Jak wykorzystasz nacisk zależy od ustawień softu. A tak na marginesie dlaczego nie ma działu Painter na forum? chyba Corel dalej firmuje ten program. Do zastosowań rysunkowo-malarskich wystarczy na początek A6. Kiedyś była możliwść przetestowania tabletów Wacom przed zakupem - może tą drogą pójść i wybrać coś co najbardziej odpowiada, także finansowo. Faktycznie najpierw trzeba określić zastosowanie tabletu.

chezare 

Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 07:28   

Zabawki służą do zabawy a narzędzia do pracy. Narzędzie potrzebuje jeszcze kogoś, kto będzie umiał z niego korzystać.
Jak zamierzasz nauczyć się grać na gitarze, to albo kup porządną gitarę albo nie kupuj wcale. Marny instrument zniechęci cię do nauki i świat może stracić wirtuoza.
Na początku zapodałem sznurka do rolls royca ale może być mercedes. Nie może być trabant bo nim wyścigu nie wygrasz.

Odpowiedz do tematu