Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zapis grafiki do podglądu
Autor Wiadomość
kajda 
Praktyk

Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 16:42   zapis grafiki do podglądu

Witam ponownie, zadam kolejne pytanie, pomóżcie proszę, jak zapisac logo firmy, ktore ma byc tylko do odczytu, zeby nie wykorzystali go do celow swoich a tylko zadecydowali, czy takowe im odpowiada ( jesdnym slowem to konkus na logo ) czy zaeksporotwany i png wystrarczy? czy robi sie to inaczej?

I i powiedzcie proszę, co robie nie tak, jesli dokument np png zapisuje mi sie doslownie jak obcięty.. oo tak, jak na zalączonym obrazku
Ostatnio zmieniony przez kajda 13 Kwiecień 2012, 18:53, w całości zmieniany 2 razy  

s-p-i-n 

Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 17:06   

1. jezeli nie chcesz by logo bylo wykorzystane bez Twojej wiedzy to daj znak wodny na grafice
2. co do opciecia - najlepiej zrob prostokat (np. koloru białego lub bez koloru i obrysu) i w nim wycentruj logo i przy zapisie bedzie po bokach margines

kajda 
Praktyk

Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 17:11   

Dziekuje, ale jakbys mi powiedzial, jak zrobic ten znak wodny:(

s-p-i-n 

Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 17:13   

nakladasz jakis obiekt lub napis na logo i nadajesz mu przezroczystosc

images.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 527 raz(y) 3.7 KB

kajda 
Praktyk

Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 17:21   

w sumie to znalazłam jakąs odpowiedz ;) http://projektyp.blogspot...tszy-sposb.html

kajda 
Praktyk

Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 17:24   

dziekuje +1 pkt dla Ciebie :)

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 17:55   

Skoro to konkurs to powinien być regulamin, a jeżeli jest regulamin to określa format pracy konkursowej oraz daje raczej pewność,
iż konkurs został zorganizowany w celu wyłonienia jakiegoś znaku, aniżeli chęci kradzieży cudzych pomysłów.

P.S. 1. Praca ze znakiem wodnym jest trudniejsza w ocenie. Taki maziaj przeszkadza,
a poza tym jeżeli ktoś miałby wykorzystać Twój pomysł, znak wodny go nie zabezpieczy.

P.S. 2. Nie musisz zabezpieczać swojego projektu, bo nikt go nie wykorzysta. Jest po prostu za słaby.

kajda 
Praktyk

Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 18:01   

Logo pedancie, dziękuję za szczerość.. nie mniej jednak probowac trzeba, to mnie wzmocni ... w innym wypadku, zawsze będę słabsza ;)

jestem ciekawa jakie Ty byś logo wymajstrował na taka dziwna nazwę .

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 18:26   

Nie zabezpieczaj ,szkoda pracy.W ciągu kilkunastu minut narysuję ten projekt od nowa .Nie możesz zakładać ze potencjalny klient chce Ciebie oszukać ,Pomyl jak byś sama w podobnej sytuacji się czuła.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 18:53   

kajda, proszę uprzejmie. ;-)

Twoje logo jest zbyt dosłowne i przerysowane. Brakuje tylko mijających się cystern. ;-)
Poza tym gradienty, których używasz byłyby zmorą w reprodukcji, że o płomieniu nie wspomnę.

Ja bym zestawił ze sobą dwie krople paliwa, podobnie jak Ty strzałki. Coś na wzór Yin Yang...
Wielokrotnie metafora jest słuszniejsza, aniżeli wykładanie jak krowie na rowie. ;-)

kajda 
Praktyk

Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 19:05   

ehh i czuję, że mi skrzydła podcięto ;) juz mi się odechciało konkursu :))

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 19:08   

Przepraszam, nie miałem zamiaru Cię zniechęcać. Ile można zgarnąć? ;-)

gogman 
Ekspert

Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 19:12   

LogoPedant, świętujesz? 300 Ci pykło:)
btw. Co do konkursu a raczej samego logo muszę niestety się zgodzić ... Za duża jazda, musisz troszeczkę ogarnąć temat o projektowaniu znaków

kajda 
Praktyk

Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 19:35   

Dopsz.... to Ja sie przyznam w corelu jestem dopiero od niecałych dwóch tygodni :( wczesniej byłam zauroczona tylko photoshopem.. mam nadzieje, ze sie ogarnę ;)

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 19:50   

gogman, co się kumplujesz? ;-)

kajda, powodzenia. :-)

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 19:50   

kajda - nie pękaj. Nie wszystko, na szczęście, reklamuje Claudia Schiffer. Jedni lubią blondynki, a inni brunetki lub rude. Twój znak jest charakterystyczny i rozpoznawalny, a w jury rzadko siedzą upierdliwi artyści.

kajda 
Praktyk

Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 19:56   

hehe... tak czy siak, zrobiłam jeszcze kilka projektów, jak "wygra " jeden z nich stawiam forumowy tort :-) )
pozdrawiam cieplutko i zyczę wszystkim forumowiczom tym bardziej upierdliwym i tym mniej, spokojnego wieczoru :))))

chezare 

Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 06:30   

Niepotrzebnie o tym torcie napisałaś, zrobiłem się głodny.
Co do zabezpieczania grafiki na konkurs, to napisz że tak zrobiłaś a wszyscy chętni do dzielenia się tym tortem będą od razu mogli udać się do cukierni.
Co do formy tego znaku to rzeczywiście chyba za bardzo barokowy ale nie znam się, mogę nie mieć racji.
Zastanawiam się co będzie po 5 tygodniach i później jak po 2 rysujesz takie obrazki.
Pamiętam jak jeszcze parę dni temu nie umiałaś zaznaczyć dwóch obiektów jednocześnie :-)
Bardziej to mnie ekscytuje niż wirtualny tort :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 13:06   

chezare napisał/a:
Pamiętam jak jeszcze parę dni temu nie umiałaś zaznaczyć dwóch obiektów jednocześnie
Bardziej to mnie ekscytuje niż wirtualny tort

Oj tam, oj tam... :-)

http://www.shutterstock.c...tml#id=31195588

Pierwszy rząd, druga kolumna.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 13:09   

Ups... i bynajmniej nie chodzi o transport...

chezare 

Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 13:10   

Aż się boję pomyśleć co teraz będzie? :-)

PS
Ułamek sekundy się spóźniłem.
Ciekawe skąd jest ta szara elipsa? :-)
Ostatnio zmieniony przez chezare 13 Kwiecień 2012, 13:13, w całości zmieniany 1 raz  

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 13:11   

...a tak w ogóle to właśnie piszę artykuł o tym, jak serwisy stockowe sprawiły, iż projektowanie logo to obecnie chodzenie po polu minowym.
Powstało już tyle znaków, że bardzo trudno o niepowielenie jakiegoś symbolu...

chezare 

Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 13:16   

Logo, przypadku albo pamięci nie da się ot tak zwyczajnie wyłączyć. Ważne żeby mieć czyste sumienie :-) Ryzyko jednak dużo mniejsze niż przy łażeniu po zaminowanym terenie.

Zastanawiałem się skąd Wojtek Kowalewski wiedział, że znak którego jeszcze nie ma jest rozpoznawalny. Teraz już chyba wiem? :-)

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 13:30   

chezare, wiem, że się nie da, bo jesteśmy sumą doświadczeń, ale projektowanie logo "na zapas" (stocki) bardzo utrudniło życie,
bo może zdarzyć się, iż ktoś z czystym sumieniem strzeli niechcący plagiat i zostanie posądzony o nieuczciwość...

Mój wywód (to tylko dygresja) nie dotyczy oczywiście autora powyższego znaczka, bo to ewidentna zrzynka.

P.S. A miało być tak fajnie; szybki konkurs, szybki pomysł, szybka kasa, a jest szybka kompromitacja...

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 13:30   

Nikt na to nie zwraca uwagi, ważne żeby inaczej przedstawić dany symbol i kontekst.Przykładem jest np strzałka. Z tym symbolem jest tysiące znaków .

Odpowiedz do tematu