Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwalniajace dzialanie Corela x4 na systemach Vista/7
Autor Wiadomość
Pytajnick
Początkujący

Wysłany: 11 Kwiecień 2012, 18:32   Zwalniajace dzialanie Corela x4 na systemach Vista/7

Witam!
Meczy mnie ten problem juz od lat. Nie znalazlem zadnej odpowiedzi w necie.

Pracuje na corelu x4. Na systemie XP wszystko dziala bezproblemowo. Schody zaczynaja sie na systemach Vista i 7 32/64bit. Corel przez kilka minut po odpaleniu dziala dobrze, ale z czasem zaczyna reagowac z opoznieniem. Klikniecie w cokolewiek konczy sie 0,5 - 1 sekundowym odczekaniem az program zareaguje. Jest to bardzo meczace jezeli takich klikniec podczas pracy trzeba wykonac kilkadziesiat na minute. Nie ma znaczenia czy pracuje na prostym kwadracie z czterech kresek, czy tez na bardzo skomplikowanym projekcie. Musze corela wylaczyc, wlaczyc na nowo i znowu moge przez kilka minut pracowac nad projektem normalnie. Nie jest to wina sprzetu, bo ten sam problem pojawial sie na 5-6 komputerach, na ktorych probowalem pracowac pod systemem Vista/7.

Moze tu ktos mial podobny problem i sie z tym jakos uporal. Bardzo prosze o pomoc.

Pozdrawiam!

s-p-i-n 

Wysłany: 11 Kwiecień 2012, 18:45   

ile masz ramu?

Pytajnick
Początkujący

Wysłany: 11 Kwiecień 2012, 18:58   

Najrozniejsza ilosc... od 1 do 8 GB i zawsze to samo. Najbardziej mnie dziwi to, ze nie moge znalezc w necie informacji o podobnym problemie, a to sie dzieje na roznych komputerach i roznych instalkach (demo, pelna wersja). Wspolny jest tylko system (Vista/7) no i moja skromna osoba, ale probowalem pracowac na czystej instalce bez zadnego kombinowania i problem ciagle ten sam.

chezare 

Wysłany: 11 Kwiecień 2012, 19:02   

Wszystko przez windowsowe wodotryski. Przestaw windę w tryb zgodny z bardziej zabytkowymi wersjami.

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 11 Kwiecień 2012, 19:38   

Windows 7, Corel X4. Wszystko jak burza, super itd. Testowane na 4 i 8GB RAM. Procesor Athlon X3@Phenom X4.

Grunt, to SP 2 do Corela i niezasyfiony windows.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 12 Kwiecień 2012, 14:49   

Sponsi napisał/a:
Grunt, to SP 2 do Corela i niezasyfiony windows.

Ważne są także uaktualnienia systemowe np NET Framework

gmikepl
Bywalec

Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 13:17   

A próbowałeś to przetestować inną osobą? :D

maroQ 
Doradca

Wysłany: 24 Kwiecień 2012, 20:05   Re: Zwalniajace dzialanie Corela x4 na systemach Vista/7

Pytajnick napisał/a:
Na systemie XP wszystko dziala bezproblemowo. Schody zaczynaja sie na systemach Vista i 7 32/64bit. Corel przez kilka minut po odpaleniu dziala dobrze, ale z czasem zaczyna reagowac z opoznieniem.

Powiem tak: Windows XP ma tylko jedną wadę, wykrywa max 2,5GB RAM. Niektóre komputery wspierają rozszerzoną adresację i wtedy można w XP działać na 3GB czy nawet więcej. Testowałem opcję na wielu modelach komputerów. Na jednym Dellu motyw zadziałał idealnie, na innych... zero poprawy. Sam windows XP po wyłączeniu niepotrzebnych programów zajmuje 500MB. Można zejść do 256MB a nawet jeszcze niżej, ale to wymaga sporo zmian w systemie i najlepiej jest pokroić XPeka w nlite, co może sprawić, że nie wszystko będzie dobrze działać (w nlite można sporo popsuć).

Wadą XP jest to, że jak się ma nowy komputer z 64bitowym rdzeniem (broń Boże przed AMD na którym XP działa lekko inaczej -> jak się pisze programy to widać różnicę) to zawsze używa się go jak jednostki 32bitowej (czasem to działa lepiej niż 32bitowy procek a czasem gorzej). No ale nie oszukujmy się... Corel dopiero od wersji X6 całkiem wspiera systemy 64bitowe.

Na Windows 7 32bit i 64bit po wyłączeniu większości dodatków system zajmuje trochę poniżej 1,5GB RAM (3 razy tyle co XP). Z Vistą potrafi być jeszcze gorzej bo jest to gorszy system niż siódemka. Do windows 7 32bit w wersji biznesowej można dostać cofkę do XP. Tyle że większość ludzi powie na to, że nie wykryje im więcej niż 3,5GB RAM. Ja posiedziałem nad tym sporo i moja siódemka w biurze spokojnie wykrywa i obsługuje całe 8GB RAM które mam na pokładzie mojej 4rdzeniowej maszynki HPeka.

Corel się nie tnie :)
XPeka natomiast, na wspomnianym komputerze odpalam w VirtualBoxie na Unixie co pozwala mi na spore oszczędności RAM w porównaniu z Virtual Boxem z win 7 i dodatkowo zapewnia możliwość używania funkcji Unixa.

Zwiększ ilość RAMu jak możesz. Uważaj tylko by kupić RAM o dokładnie takiej prędkości jak ten co już masz na pokładzie, inaczej mogą być problemy za jakiś czas.

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 25 Kwiecień 2012, 07:15   

maroQ napisał/a:
Powiem tak: Windows XP ma tylko jedną wadę, wykrywa max 2,5GB RAM.

nieprawda.. system 32 bitowy obsluzy mniej wiecej 3,25 giga ramu, wiecej nie jest w stanie zaadresowac (architektura)

Cytat:
Do windows 7 32bit w wersji biznesowej można dostać cofkę do XP. Tyle że większość ludzi powie na to, że nie wykryje im więcej niż 3,5GB RAM. Ja posiedziałem nad tym sporo i moja siódemka w biurze spokojnie wykrywa i obsługuje całe 8GB RAM które mam na pokładzie mojej 4rdzeniowej maszynki HPeka.

mowiac o 7 w biurze myslisz o tej 32bitowej wymienionej wczesniej? i jakim cudem uzywasz 8 giga ramu na tym systemie? :))

maroQ 
Doradca

Wysłany: 25 Kwiecień 2012, 09:07   Na Cuda monopol ma Częstochowa i Nvidia

miszcz301 napisał/a:
nieprawda..

Prawda :P
3,25GB RAM wykrywa spokojnie windows 7 32bit bez żadnych zmian, natomiast XP przeważnie nie wykrywa więcej niż 2,5GB to nie żadna teoria tylko praktyka bo tak poprostu jest w XP SP3 po dodaniu przełącznika /3GB można na niektórych komputerach wykryć 3,25GB w XP. Natomiast po włączeniu na niektórych komputerach PEA można czasem wykryć więcej. Ponoć można wykryć i obsłużyć 4GB. Tyle że jak narazie to tylko na jednym komputerze jednego klienta udało mi się wycisnąć 3GB z XP, a ponieważ nie miał więcej pamięci na stanie więc adresowania fizycznego już nie sprawdzałem.

miszcz301 napisał/a:
jakim cudem uzywasz 8 giga ramu na tym systemie?

Na Cuda monopol ma Częstochowa i Nvidia :P to nie żaden cud tylko mechanizm który Microsoft wykorzystał już w Windows 2003 Server na którym spokojnie pójdzie 8GB RAM i ponoć można dojść aż do 32GB RAM. System oczywiście jest 32bitowy. Wszystko przez adresowanie fizyczne tzw. PEA. Nie ma gwarancji, że to zadziała na każdej maszynie, a w windows 7 po uruchomieniu trybu wyświetla się komunikat, że działa się w wersji beta. Trochę trzeba pokombinować by wyłączyć wszystkie ograniczenia, ale są na szczęście do tego gotowe narzędzia od kolegów z Rosji.

Na mojej 7-ódemce spokojnie działa to 8GB i nic się nie dzieje :P Nie pracuję co prawda na 64bitach, ale jako że mam Corela X3 to mi to wisi.

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 25 Kwiecień 2012, 11:38   

maroQ napisał/a:
Natomiast po włączeniu na niektórych komputerach PEA można czasem wykryć więcej. Ponoć można wykryć i obsłużyć 4GB.

teoria jest prosta .. 2 do 32, wychodzi 4 294 967 296 dokladnie, wiecej sie nie da, ale rzecz jasna nie jest to dokladnie tyle ile pokazuja obliczenia, system przyzna te cos ponad 3 giga, to ze system pokazuje 4 giga pamieci zainstalowanej, nie znaczy ze tyle samo obsluguje. mowa tu oczywiscie o czystym xp,
...bo po uzyciu takich ulepszaczy o ktorych wspomniales to mozna wszystko, ale to juz nei system adresuje, tylko zewnetrzna aplikacja...wg mnie.

maroQ napisał/a:
Na Cuda monopol ma Częstochowa i Nvidia :P

tego nie kumam :d

co by to nie bylo, to nie system adresuje Ci te 8 giga.

maroQ 
Doradca

Wysłany: 25 Kwiecień 2012, 12:35   infidel

microsoft.com->Physical Address Extension napisał/a:
Physical Address Extension (PAE) is a processor feature that enables x86 processors to access more than 4 GB of physical memory on capable versions of Windows. Certain 32-bit versions of Windows Server running on x86-based systems can use PAE to access up to 64 GB or 128 GB of physical memory, depending on the physical address size of the processor. For details, see Memory Limits for Windows Releases.

The Intel Itanium and x64 processor architectures can access more than 4 GB of physical memory natively and therefore do not provide the equivalent of PAE. PAE is used only by 32-bit versions of Windows running on x86-based systems.

With PAE, the operating system moves from two-level linear address translation to three-level address translation. Instead of a linear address being split into three separate fields for indexing into memory tables, it is split into four separate fields: a 2-bit bitfield, two 9-bit bitfields, and a 12-bit bitfield that corresponds to the page size implemented by Intel architecture (4 KB). The size of page table entries (PTEs) and page directory entries (PDEs) in PAE mode is increased from 32 to 64 bits. The additional bits allow an operating system PTE or PDE to reference physical memory above 4 GB.

In 32-bit Windows running on x64-based systems, PAE also enables several advanced system and processor features, including hardware-enabled Data Execution Prevention (DEP), non-uniform memory access (NUMA), and the ability to add memory to a system while it is running (hot-add memory).

PAE does not change the amount of virtual address space available to a process. Each process running in 32-bit Windows is still limited to a 4 GB virtual address space.

Czytaj więcej: LINK

miszcz301 napisał/a:
tego nie kumam

Nie twoja branża :P Nvidia wprowadziła karty graficzne z GPU "CUDA" (http://www.nvidia.pl/object/cuda_home_new_pl.html) jak byś sobie poczytał jak się łamie zabezpieczenia przy użyciu tej technologii to byś wiedział, co mają wspólnego z Częstochową :D

Microsoft napisał/a:
PAE allows the operating system to access and use more than 4 GB of physical memory.

Tyle że nie na każdym sprzęcie PAE działa.

kvision
Bywalec

Wysłany: 8 Kwiecień 2014, 05:52   

Podepnę się pod temat gdyż mam podobny problem:

Corel X4 + SP2 + łatka CL na Windows 7 64 bit + SP1.

Corel np. przy generowaniu tiffa - potrafi się tymczasowo zawiesić.

Drugie co zauważyłem potrzebuje 10 sekund żeby wyśrodkować małą bitmapę do innego obiektu tj. zaznaczam oba obiekty i C. Windows XP robił to w pół sekundy.

Pomocy hm

Artur Miernik 

Wysłany: 8 Kwiecień 2014, 12:18   

Jeśli chodzi o zapis do TIFFa, wyłącz zupełnie antywirusa i zobacz czy będzie to samo?

kvision
Bywalec

Wysłany: 8 Kwiecień 2014, 12:35   

Dziwne bo z antywirem czy bez już się uspokoiło, natomiast centrowanie dalej zamula ale tylko jeśli do obiektu z tłem - czyli jakby przy efektach? 4 lata pracowałem na XP bez reinstalacji i zasuwało aż miło.. zaczynałem na 1 gb ram a skończyłem na 3 i trochę (max obsługa xp 32 bit).

kvision
Bywalec

Wysłany: 9 Kwiecień 2014, 12:31   

W dalszym ciągu analizuję problem i wygląda to mniej więcej tak:

Zapis pliku 100 mb - (brak odpowiedzi), na około minutę.

Export do TIFFa, LZW, 150 DPI, 100x50 cm czyli ok. 3000 x 6000 px - (brak odpowiedzi) na około 45 sekund. Procesor 20 - 40 procent. Plik wynikowy 10 MB.

Windows 7, 64 bit + SP1. Pentium D 2 x 3,0 GHz (ten nowszy 2007 chyba). Aktualnie 5 GB Ram. Corel X4 + SP2 + changeCLOL.

Na Win XP, 32 bit + SP3 chyba. Starszy Pentium 4 HT 2 x 3,0 GHz. 3,2 GB Ram. Corel X4 + SP2 + changeCLOL śmiga szybciej bez zwiech - mimo, że potrafi się sam z siebie wysypać.

Zauważyłem, że przy otwieraniu, zapisywaniu i eksportowaniu nie działa pasek postępu (po prawej na dole).

Artur Miernik 

Wysłany: 9 Kwiecień 2014, 13:28   

Hmm. Wygląda, jakby coś się gryzło, albo przeszkadzał zbędny proces. Instalacja systemu i Corela świeża, czy kłopoty zaczęły występować po dłuższym używaniu?

Póki co, niewiele mi przychodzi do głowy, poza sprawdzeniem systemu na obecność dziwactw (zbędnych usług, procesów, sterowników). Sprawdziłbym OTL-em i Farbar Recovery Scan Tool-em a raporty z nich zamieściłbym na forum FixItPC.pl — trzeba najpierw przeczytać niniejszą instrukcję postępowania. A w ostateczności dopiero ComboFix-em.

Daj link, jeśli Picasso coś wymyśli. Chętnie pośledzę temat.

kvision
Bywalec

Wysłany: 11 Kwiecień 2014, 08:48   

Dzięki za pomoc. Spróbuję dzisiaj z tymi logami. Jutro będę miał dysk SSD więc nowa instalacja windy i corela - zobaczę czy będzie ten sam problem.

Artur Miernik 

Wysłany: 13 Kwiecień 2014, 20:22   

No chyba, że to ten wirus. Wtedy nie ma nadziei.

Odpowiedz do tematu