|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
zapis grafiki do podglądu |
| Autor |
Wiadomość |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 13:33
|
|
|
restauro, tu nie chodzi o prawo (dopuszczalność), tylko renomę projektanta, na którą pracuje się latami.
Czasem głupi niefart, może ją zniszczyć... |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 13:42
|
|
|
| To raczej mało prawdopodobne żeby podświadomie idealnie coś skopiować .Może w ogólnym zarysie ,ale w szczegółach projekt będzie inny. W trakcie.procesu projektowania wszystko ulega przeobrażeniu w mniejszym lub większym stopniu. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 13:51
|
|
|
| LogoPedant napisał/a: | | szybki konkurs, szybki pomysł, szybka kasa, a jest szybka kompromitacja... |
Daleki jestem od zarzucania Kajdzie nieuczciwości. Raczej niewiedzę. Serwisy ze zdjęciami czy wektorami są po to, by z nich korzystać. Nie ma w tym nic złego. Ale raczej nie w przypadku projektowania logo, zwłaszcza, że te strzałki to element dominujący w jej projekcie.
Większy problem by się pojawił wtedy, gdyby jej projekt... wygrał. Wcześniej czy później ktoś by to odkrył, a wtedy to dopiero wstyd.
Przykład (tego wstydu, nie zapożyczenia):
http://www.goldenline.pl/...du-zielona-gora
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 13:51
|
|
|
Tak, tyle, że jak ktoś stwierdzi na przykład publicznie: "Patrz jaki głupi. Zerżnął pomysł i zmienił tylko kilka detali dla niepoznaki",
to projektant ma przerąbane, bo trudno będzie mu tłumaczyć się wobec obiegowej opinii... "Taki doświadczony, a taki głupi. Po co mu to?"
Znam podobne sytuacje. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 14:16
|
|
|
| Przykład który podał Tegraf ,jest ewidentnym nadużyciem i łatwo to udowodnić ,chyba ze projekt jest kupiony i prawa do niego są podzielone ,w takim wypadku powiedziałbym ze to niechlujstwo i lenistwo. |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 14:36
|
|
|
| Wystarczy przeczytać cały wątek, żeby ocenić sytuację... |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 14:43
|
|
|
Do koleżanki Kaidy:
Twój błąd nie polegał na tym, że skompilowałaś dwa elementy pobrane ze stron internetowych (ten ogień w środku też jest pobrany, prawda?). Masz prawo to zrobić, w końcu to nie są elementy za darmo, zapłaciłaś za nie. Ale musisz wiedzieć, że banki zdjęć czy wektorów czemu innemu służą. Możesz z elementów z nich pobranych tworzyć własne kompozycje, ilustracje, prezentacje, uczyć się na nich. Możesz też zrobić logo i wysłac je na konkurs. Ale ty poprosiłaś o ocenę logo stworzonego przez Ciebie, a wg nas, forumowiczów, to nie do końca to jest prawda. Połączenie ognia i strzałek to trochę za mało, by się pod tym projektem podpisać się własnym nazwiskiem. Oceniamy pracę AKaiser'a, bo to on narysował te strzałki, a powinniśmy Twoją.
Wierzę jednak, że to wszystko odbyło się bez złej woli, tylko z niewiedzy. Forum jest po to, by pomagać i mam nadzieję, że w tym tonie odbierzesz te komentarze.
Co nas nie zabije, to nas wzmocni. Wierzę, że wkrótce sama będziesz w stanie takie strzałki narysować bez niczyjej pomocy.
Do kolegi Restauro: dziękuję za zmianę Telegrafa
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 15:02
|
|
|
| No to się najadłam wstydu.... z głupoty, ja chyba kompletnie nie rozumiem projektów:( myslalam, ze większość robi własnie w ten sposób, ze korzysta z takich gotowych vektorów i tylko je przekształca... przynajmniej tak myslalam do dzisiaj, zanim doczytalam wasze posty... Nic tylko jednak zostaje przy fotoszopowaniu, to wychodzi mi znacznie lepiej i przynajmniej wiem, ze korzystam tylko z moich prac ;) Nie mniej jednak, jesli będę miala jakis problem graficzny , mogę sie zgłosic prawda? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 15:10
|
|
|
| kajda napisał/a: | | Nie mniej jednak, jesli będę miala jakis problem graficzny , mogę sie zgłosic prawda? |
I o to chodzi. Koleżanka Kaida nie zamilkła, nie zlikwidowała konta, nie zmieniła nicka, nie idzie w zaparte, otwarcie przyznaje się do błędu. Gratulacje.
Zapraszamy na forum zawsze i z każdego komputera.
Do kolegi LogoPedant: będziemy mieli okazję poczytać ten artykuł?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 15:27
|
|
|
Mnie zastanawia tylko jedno, skoro wielu ludzi, którzy nie maja z garfika nic wspólnego nie zawsze wiedzą o co chodzi, prawda? tak naprawdę dla takiego laika jak Ja, takie zakupowanie stocków jak vektorów, jest rzeczą normalną, tak dla was wielką wtopą.. więc zadaję sobie pytanie, w takim razie ilu jest takich znawców jak wy a ile zwykłych "gapiów" widzących logo z innej perspektywy. odpowiedz jest pewnie prosta ;)
Doszłam do wniosku, dopoki się nie nauczę robić swoich własnoręcznych będę próbowac własnie na tych gotowych. One pozwalają na odrobinke fantazji i chęć dodawania czegoś od siebie.
Podobno na tym polega nauka, wiec wybaczcie, jesli urazilam, ale nie bylo to celowe.. poprostu - ot-tak z niewiedzy ;)
pozdrawiam
Kasia |
|
|
|
 |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 15:31
|
|
|
| Prosiłabym jeszcze o pomoc, bo nie wiem co się ciągle dzieje z moim menadżerem zadań, nie zawsze widze warstwy :( |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 15:38
|
|
|
tegraf, na pewno. |
|
|
|
 |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 16:19
|
|
|
Wkleje "moje" logo, które wzięto pod uwagę , proste , bez żadnych dyrdymałów i własnoręcznie moje. Podziele się.. pewnie beznadziejne wg was, ale... dostałam maila, ze biorą je pod uwagę.. mnie cieszy ta informacja, niektórych z was pewnie nie bardzo ;)
66.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 357 raz(y) 119.75 KB |
|
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 13 Kwiecień 2012, 17:04
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | Do kolegi Restauro: dziękuję za zmianę Telegrafa |
Nie mam i przez jakiś czas nie będę miał dostępu do prawdziwego komputera, dlatego nie wszystko co piszę jestem w stanie ogarnąć i czasem wychodzą bzdury ,później muszę poprawiać. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.28 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|