zamiana grafiki rastrowej na wektorową |
Autor |
Wiadomość |
Joplin
Początkujący
|
Wysłany: 22 Sierpień 2007, 10:39 zamiana grafiki rastrowej na wektorową
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów.
Cieszę się,że tu trafiłam,bo jestem kompletnie początkująca jeśli chodzi o corel (znam troszkę obsługę photoshopa).Muszę nauczyć się jak zamienić grafikę rastrową na wektory.
Załóżmy,że mam zdjęcie pieska,lub zwykły napis i chciałabym go sobie wyciąć z folii,muszę to zamienić na wektory ale jak?
Podejrzewam,że gdzieś na forum było to opisywane ale nie mogłam znaleźć
Bardzo proszę o podpowiedź. |
|
|
|
|
moskit
Praktyk
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 79 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 22 Sierpień 2007, 11:06
|
|
|
1. Obrysować ręcznie za pomoca narzędzia "freehand tool" "bezier tool" lub "pen tool". Korygować narzędziem "shape tool" (dodawać usuwać węzły doginać proste itp). Obrys musi być zamknięty żeby móc wypełnić go później. Dwie osobno narysowane linie trzeba wpierw połączyć Arranege -> Combine żeby móc zamknąć.
2. Można też w photoshopie zamienić obrazek na skale szarości mocno podniesć rozdzielczość i Obrazek - > Dopasuj - > Próg, a następnie Obrazek - > Bitmapa. Wtedy znikają wartości pośrednie i zostaje tylko czarny i biały. Rysunek nie ma wtedy rastra, a w corelu można tej bitmapie zmienić kolor (prawym lub lewym guzikiem myszki). Jest to przydatne jak nie ma czasu na pracochłonne obrysowywanie.
3. Trasowanie. Za pomoca chyba corel trace ale nigdy sie tym nie bawiłem. |
|
|
|
|
Joplin
Początkujący
|
Wysłany: 22 Sierpień 2007, 11:15
|
|
|
Ale szybko!!! Dziękuję bardzo!!!
Może ktoś jeszcze rozwinie temat: trasowanie? Cokolwiek to jest...... |
|
|
|
|
JarekDRAW
Pomógł: 93 razy Wiek: 45 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 22 Sierpień 2007, 11:47
|
|
|
Witam, tu znajdziesz nieco o trasowaniu.
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez JarekDRAW 24 Sierpień 2007, 08:35, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
|
Joplin
Początkujący
|
Wysłany: 22 Sierpień 2007, 11:57
|
|
|
Poczytałam i już nieco jaśniej Dzięki! |