|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
złoty i srebrny kolor |
| Autor |
Wiadomość |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 15 Kwiecień 2012, 18:40 złoty i srebrny kolor
|
|
|
| Mam kolejne pytanie, czy ktoś zna receptę na piękny kolor złoty i srebrny w corelu? |
|
|
|
 |
gmikepl
Bywalec

|
Wysłany: 16 Kwiecień 2012, 08:46
|
|
|
| Są gotowe w szablonach kolorów, czasami fajnie to wygląda, ale zależy do czego bo nie zawsze pasują. Dużo zależy od tła itp. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 16 Kwiecień 2012, 09:39
|
|
|
Taka grafika do wyświetlania jest dosyć łatwa do skonstruowania, gorzej z drukowaniem.
Najprościej użyć takich metalizowanych farb, albo techniki wstemplowywania grafiki na gorącą lub zimno. Tylko ta ostatnia daje efekt prawdziwego metalu.
Oczywiście można kombinować i z offsetem ale efekty będą trudne do przewidzenia.
Łatwiej takie efekty uzyskać w obrazku rastrowym niż wektorowym.
Tak jak zawsze, zamiast wywarzać otwarte drzwi najprościej przyjrzeć się jak to zrobili inni.
W całkiem świeżym temacie, który sama założyłaś koledzy podrzucili parę adresów, gdzie znajdziesz przykłady.
Dwa takie, choć z pewnością nie najwyższego lotu, znajdziesz w cdr który dołączyłem.
To co na górze to rewers wizytówki, którą kiedyś robiłem, na offsecie wyszło całkiem ciekawie ale na czarnym takie efekty wyglądają chyba najlepiej. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 16 Kwiecień 2012, 11:46
|
|
|
| chezare napisał/a: | | Najprościej użyć takich metalizowanych farb, albo techniki wstemplowywania grafiki na gorącą lub zimno |
No, Chezare, to wcale nie jest najprościej Najlepszy efekt, ale nie najprościej
Mało kto się w to bawi, trzeba wykonać matrycę, mieć folię do wprasowywania... Drogo po prostu.
Kiedyś można było dostać taką folię w arkuszach. Drukowało się to co miało być złocone czarnym tonerem na laserówce, po wydrukowaniu nakładało ową folię i do laminatora. Kto nie miał laminatora, grzał żelazkiem. Folia przyklejała się tylko do powierzchni pokrytych tonerem.
Offsetem można kolor złoty uzyskać stosując kolory dodatkowe. Srebrny to Pantone 877C, złoty: od Pantone 871C (jasny złoty) do Pantone 876C (prawie miedziany). Ale efekt zależy od tła, jak już wspominał Chezare. To samo "złoto" na białym wygląda inaczej, niż na czarnym. Druk tymi Pantonami przypomina trochę raczej "złotol" lub "srebrol", czyli farbę do malowania kaloryferów. Ale możesz tego nie pamiętać...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 16 Kwiecień 2012, 12:38
|
|
|
Tegraf, ja mogę nie pamiętać?
Ja prawie I Wojnę Światową pamiętam
Tej chałupniczej metody prawdę mówiąc nie znałem ale w zamierzchłych czasach podobnym sposobem robiliśmy laminat do jakichś generatorów. Też się drukowało na laserówce na folii bo papieru toner się za mocno trzymał i na gorąco przenosiło. Nawet działało, choć braków było sporo, to były dosyć skomplikowane układy.
Na biurku mam akurat pachnący jeszcze farbą katalog z termodrukiem i to na przetłoczeniach .
Jak klient chce mieć złoto, to niech płaci.
Akurat w tym przypadku to mój drukarz płakał nad fotografiami, które były tak przygotowane, że jak część się udawało dopasować do cromalinu to reszta się spasować nie chciała za żadne skarby, a wszystkie na jednym arkuszu |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 16 Kwiecień 2012, 12:52
|
|
|
| chezare napisał/a: | | że jak część się udawało dopasować do cromalinu to reszta się spasować nie chciała za żadne skarby |
Tak poza tematem: nie jest dobrze, jak drukarnia jest tak ustawiona, że drukarz na oko pasuje do cromalinu. Drukarz powinien drukować w zasadzie nie patrząc na to co drukuje, a druk kontrolować za pomocą dodatkowych elementów umieszczanych na arkuszu (na przykład za pomocą pasków kalibracyjnych Fogra). Oczywiście, cały tor w drukarni powinien być skalibrowany, od monitorów grafików, przez naświetlarkę i maszyny. To droga operacja, ale na dłuższą metę się opłaca. Wtedy nie ma problemów, a cromalin służy do kontroli druku komuś, kto się zajmuje jakością w drukarni. W zaprzyjaźnionej drukarni, jak drukarze mieli wgląd w cromalin, zawsze była kiszka. Wystarczyło go im usunąć sprzed oczu i nagle stawał się drukarski cud.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16 Kwiecień 2012, 16:12
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | /.../ Drukarz powinien drukować w zasadzie nie patrząc na to co drukuje, a druk kontrolować za pomocą dodatkowych elementów umieszczanych na arkuszu (na przykład za pomocą pasków kalibracyjnych Fogra). /.../ |
Przed takim drukarzem to Boże uchowaj! No chyba że to jakieś maksymalnie proste druki, ale przy takich wymagających zdecydowanie wolę, żeby taki drukarz widział co drukuje. Spróbujcie wydrukować np. coś z aplami w jakiejś internetowej drukarni czy też jakiś periodyk z powtarzającymi się tymi samymi kolorami - kosz od razu. A tam właśnie drukują "z automatu"... |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2012, 00:43
|
|
|
Tegraf, ja wiem z grubsza na czym polega druk offsetowy ale żebym się na tym jakoś specjalnie znał, to broń Boże. O drukarni, której właścicielem jest znajomy wiem tyle, że jest wyposażona w super nowoczesne maszyny i doświadczonych drukarzy i jak daję coś do wydrukowania na wczoraj, to jest na wczoraj
Z cromalinami był taki problem, że nie potrzebował ich ani drukarz, ani klient, potrzebowała ich pani fotograf, której zdjęcia są w tym katalogu, a która wcześniej pracowała dla jakichś znanym francuskich firm odzieżowych i z tego co wiem jest strasznie wrażliwa na punkcie reprodukcji swoich fotek.
Nie za bardzo rozumiem o co w tej całej historii chodzi, bo to jest trochę tak jakbym kupił koło do samochodu, a ten który je sprzedał, wziął kasę i powinien o kole i o mnie zapomnieć, interesuje się czy założyłem je z tyłu czy z przodu.
Oprócz tego katalogu, były jeszcze wydruki wielkoformatowe, na różnych podłożach, a jak tam jest z kolorami każdy wie.
Na szczęście pani fotograf wyjechała na urlop, klient zadowolony a wydruki rozjechały się po całej Polsce
PS
Wy lepiej wykombinujcie jak zrobić ten złoty i srebrny kolor, bo obawiam się, że Kasi ta dyskusja nie ucieszy |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 17 Kwiecień 2012, 06:56
|
|
|
| Cytat: | Wy lepiej wykombinujcie jak zrobić ten złoty i srebrny kolor, bo obawiam się, że Kasi ta dyskusja nie ucieszy
|
Ja się na tym nie znam (mogę ewentualnie pozłocić złotem płatkowym na mat lub poler ) wydaje mi się jednak że w celu uzyskania dobrego efektu trzeba zastosować drukowanie niestandardowego koloru i nie da się tego zrobić z poziomu CorelDraw po za zaznaczeniem odpowiedniej opcji. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2012, 07:31
|
|
|
Tak to jest z kobitkami. Złoto, platyna a najlepiej brylanty.
Ja wiem tylko tyle, że z tymi metalowymi kolorami są same kłopoty.
Przed Bożym Narodzeniem pani wymyśliła, że chce mieć dużo złotego.
Pan każe sługa musi. Pomyślałem, nie wiem ale od czego jest internet?
Ochoczo zabrałem się do poszukiwań i okazało się, że to mocno skomplikowana sprawa.
Jak chodzi o jednolicie zadrukowane powierzchnie, to nie ma problemu są specjalne farby, o których koledzy już tu wspomnieli.
Kłopot robi się wtedy kiedy wymyśli się jakieś przejścia tonalne i tym podobne wodotryski.
Te farby w odróżnieniu od zwykłych pantonów są słabo transparentne.
Mój kłopot był jeszcze większy, bo ja głupi, najpierw narysowałem a później zacząłem myśleć jak to się wydrukuje. Całkowicie dobił mnie fakt, że klientka była tak zachwycona, że przyjechała nawet z prezentami Głupio było mi odkręcać sprawę i gasić entuzjazm. Zredukowałem projekty do bardziej ascetycznej formy tak żeby można było skorzystać z tych specjalnych pantonów.
Da się drukować złoty, pewnie srebrny też posługując się paroma sztuczkami nawet w zwykłym CMYKu, ale takich efektów jak np. te które często są na różnego rodzaju etykietach i opakowaniach tą metodą się nie uzyska, to będzie tylko imitacja.
PS
Może jest tutaj ktoś, kto wie jak to się robi, bo przecież nalepka na piwo nie może być drukowana jakimiś drogimi technologiami. Biorę taką butelkę, nie będę mówił po jakim piwie, niestety pustą i widzę, że tu nie tylko pełno złota, ale nawet zielone tło wygląda metalicznie.
Jak? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2012, 10:26
|
|
|
| Malutki napisał/a: | | Przed takim drukarzem to Boże uchowaj! No chyba że to jakieś maksymalnie proste druki, ale przy takich wymagających zdecydowanie wolę, żeby taki drukarz widział co drukuje |
Oczywiście, że drukarz powinien wiedzieć co drukuje. To z mojej strony taki skrót myślowy. Chodzi o to, że druk powinien być mierzony, a nie oceniany na oko.
Definicje:
Pasek Fogra - pasek składający się z kolorowych pól (2 lub 3 rzędy) w kolorach podstawowych i pochodnych. Dostarczany w postaci pliku tiff lub eps, razem z referencyjnymi (wzorcowymi) wartościami kolorów tych pól zapisanych w pliku np. xls. Często dokładany do specjalistycznego oprogramowania (np. ripów obsługujących plotery i drukarki służące do wykonania proofów).
http://www.ref-graf.com.p...-cmyk-v3.0.html
Proof, czyli próba koloru - kolorowy wydruk będący wzorem dla drukarza.
Proof certyfikowany (inaczej: kontraktowy) - proof, na którym oprócz drukowanej pracy umieszczony jest pasek Fogra + wyniki pomiaru tegoż paska w formie tabelarycznej. Mierzy się różnice między kolorem wydrukowanym na proofie z wartościami wzorcowymi - jeżeli ta wartość (delta E) jest < 3, to proof można uznać za kontraktowy. W rzeczywistości zagadnienie jest bardziej skomplikowane, a w wyjaśnienie czym jest delta E przekracza temat wątku. Może kiedyś.
Proof certyfikowany dzisiaj jest najczęściej wydrukiem z wysokiej jakości plotera/drukarki, wykonywany jest na specjalnym papierze o bieli zbliżonej do bieli papieru kredowego, zawiera też informację o profilu ICC. Może też symulować wydruk na innym papierze, niż kredowy. Jest wzorcem kolorystycznym, chociaż może też symulować kształt rastra. Ceny proofów certyfikowanych zawierają się między 10 a 50 zł za A4. Istnieją też inne metody wykonywania proofów (np. analogowe, z filmów, zwane popularnie cromalinami).
Ponieważ trudno uznać proof bez paska Fogra i jego pomiaru za próbę koloru, proponuję używać określenia proof do proofa certyfikowanego, a do “proofa” bez paska i pomiaru - określenia “wydruk poglądowy”.
Do drukarni klienci przynoszą obie formy - proofy i to, co za często za proofy uważają, a co w rzeczywistości jest wydrukiem poglądowym (wydruki z drukarek laserowych, atramentowych itp.). Obie formy drukarnie mogą przyjąć, ale postępują z nimi różnie. Drukarnia skalibrowana, w której używa się przyrządów do pomiaru parametrów druku, a nie “oka drukarza” te dwie formy traktuje różnie. W przypadku wydruku poglądowego - może obiecać, że spróbuje “dojechać” kolor do tego na wydruku, bez gwarancji że to się uda i bez prawa klienta do reklamacji. W przypadku proofa - pasek Fogra umieszcza gdzieś z boku na arkuszu i w czasie druku mierzy kolor poszczególnych pól, podobnie jak w czasie wykonywania proofa. Jeżeli różnica w kolorze (delta E) jest < 3, to wydruk uznaje się za zgodny z normą. Oznacza to też, że jest zgodny z proofem. Matematykofizyka jest w tym wypadku bezwzględna - jeżeli pomiar koloru na proofie i wydruku jest taki sam (odchyłka mieści się w normie), to wydruk MUSI być identyczny. Klient niezadowolny z druku może się zwrócić do niezależnego eksperta o pomiar odbitki z maszyny. Jeżeli wartości delta E są większe niż norma, ma podstawę do reklamacji. W przeciwnym wypadku - nie.
Drukarnia nieskalibrowana, w której rządzi metoda “na oko”, obie formy (proof i wydruk poglądowy) traktuje jak wydruk poglądowy. Tylko po co w takim razie za ciężkie pieniądze kalibrować monitory i wykonywać proofy, skoro na ostatnim etapie produkcji ulotki decyduje tak niemierzalny czynnik jak “oko drukarza”? Nie oznacza to oczywiście, że doświadczony drukarz wykona pracę źle. Ale doświadczony. O odbiorze “na oko” decyduje wiele czynników, najważniejszym z nich jest temperatura światła. Może się okazać, że przy maszynie wydruk jest ok, a po wyniesieniu na światło dzienne - nie. Są produkowane takie specjalne paski, które nakleja się na proof lub wydruk z maszyny - jeżeli światło oświetlające pracę jest inne niż wzorcowe (5000 K), to na pasku widać dwa kolory, w przeciwnym wypadku - jeden.
http://www.ref-graf.com.p...5%82a-ugra.html
| chezare napisał/a: | | Może jest tutaj ktoś, kto wie jak to się robi, bo przecież nalepka na piwo nie może być drukowana jakimiś drogimi technologiami. Biorę taką butelkę, nie będę mówił po jakim piwie, niestety pustą i widzę, że tu nie tylko pełno złota, ale nawet zielone tło wygląda metalicznie. |
To wydruk na specjalnym papierze - metalizowanym, czyli pokrytym cienką metalową folią. Może być gładki lub z fakturą. Zalety: kolory są metaliczne (o ile ktoś uzna to za zaletę), żółty z domieszką czarnego symuluje doskonale złoto. Niezadrukowany - srebro. Wady: wydruk kolorowych zdjęć wymaga podłożenia pod spód białej, nietransparentnej apli (piaty kolor). Papier dłuuugo schnie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2012, 16:04
|
|
|
Dziękuję Tegraf za informacje. Jak dłużej na tym forum posiedzę, to jak nic pójdę w ślady prezesa
Z pewną taką nieśmiałością, pozwolę sobie zauważyć, że technika druku offsetowego jest chyba starsza niż wynalazki do mierzenia kolorów? |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2012, 18:43
|
|
|
| Tak prawdę mówiąc to minęło ponad 200 lat od pierwszego "wydruku", który można by było uznać jako zrobiony tą techniką (litografią właściwie). A wszystko to przez przypadek: litografia powstała przy robieniu prania a offset dzięki temu, że pewien drukarz wypił o jedno piwo za dużo ;) |
|
|
|
 |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2012, 19:06
|
|
|
aale się rozwinął ten temat, niestety ja "baba" nic z tego nie zrozumialam.. tzn, zrozumialam, ze jest to trudne, ale w sprawie tych druków, to czytałam dwa razy i doszłam do wniosku, ze 3eci raz czytac nie będe, bo to pewnie nie pogłębi mojej wiedzy, wręcz przeciwnie... wpadnę w jakąś traumę nierozumowania tekstu pisanego ( i po co mi to :) :) :0 ) więc, poczekam, moze znajdzie się jakis magik, który zna takowy tajnik złocenia i srebrzenia corelowego..
aale tak czy inaczej i tak dziekuje :) |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2012, 20:20
|
|
|
| Rozumiem, że chcesz to uzyskać z CMYK'a na zwykłym, białym papierze? Jeżeli tak to zadowalającej odpowiedzi raczej nie dostaniesz... Można symulować srebro/złoto poprzez stosowanie wypełnienia tonalnego lub siatkowego, ale nigdy nie będzie to "czyste" złoto. Ściągnij sobie jakąś "złotą" grafikę i spróbuj skopiować efekt złota eksperymentując na siatce. Jeżeli dodasz do końcowego efektu jakąś pasującą fakturę, nie powinno być źle... |
|
|
|
 |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2012, 20:36
|
|
|
Malutki, ale jak skopiowac efekt i go wykorzystac, bo nie mam bladego pojecia:(
bo jak to wrzucę, to wyjdzie z tego bit mapa :( |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2012, 20:49
|
|
|
Jak skopiować? No "na oko" ;)
Nie ma gotowej recepty niestety. Jeżeli masz wersję X5 to picker działa na bitmapach i potrafi przenieść kolor na wektory a wtedy już trochę łatwiej, bo widzi się kolory w procentach i można kombinować. Tekstura może też być użyta jako wierzchnia warstwa z nadaniem przezroczystości - nie jest to w 100% wektor, ale od biedy spełni swoją rolę... |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2012, 21:09
|
|
|
Malutki, pipeta działa i w 12
Na początek napiszę Ci jak zrobiony jest Bodex. |
|
|
|
 |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 18 Kwiecień 2012, 20:55
|
|
|
Bardzo wam dziękuję :)
Chezare- jestes niezastąpiony :) dziekuje +1 tradycyjnie ;) dodoalam sobie ten odcien tonalny do moich wzorców i teraz zawsze będzie pod ręką, dziekuje z całego serca :) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.27 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|